Barney Martin (1923–2005) in Liz Sheridan (1929–2022) kot starša Jerryja Seinfelda v nepozabni televizijski seriji Seinfeld. Foto: IMDb
Barney Martin (1923–2005) in Liz Sheridan (1929–2022) kot starša Jerryja Seinfelda v nepozabni televizijski seriji Seinfeld. Foto: IMDb

Liz Sheridan je umrla naravne smrti v spanju v petek zjutraj, je po pisanju Associated Pressa (AP) sporočila Amanda Hendon, njena dolgoletna predstavnica in prijateljica.

Liz je bila zmeraj najljubeznivejša, najprijetnejša televizijska mama, kar bi si jih sin lahko želel. Vsakič ko je bila prisotna v naši seriji, je bil to zame najprijetnejši občutek. Tako srečen sem, da sem jo poznal.

Jerry Seinfeld

Igralka je najbolj slovela po vlogi Helen Seinfeld v seriji Seinfeld, ki so jo snemali med letoma 1989 in 1998, a je bila pred tem že več desetletij dejavna tako na odru kot pred kamero. V 70. letih preteklega stoletja je nastopala na Broadwayu tako v dramskih predstavah kot muzikalih, med katerimi sta bila tudi Happy End z Meryl Streep in Ballroom.

"Zmeraj je bila zelo hvaležna svojim oboževalcem in se počutila blagoslovljeno, da je lahko desetletja uživala v delu v zabavni industriji, vključno z nastopanjem v samostojni predstavi Gospa Seinfeld poje," je še sporočila njena predstavnica.

Tudi soseda v televizijski seriji Alf
Leta 1929 v New Yorku rojena Elizabeth Ann Sheridan je med drugim nastopila v televizijskih serijah, kot so Kojak, Cagney & Lacey in Family Ties. Še posebej se je vtisnila v spomin gledalcev kot nadležna soseda Raquel Ochmonek v seriji Alf, ki so jo snemali med letoma 1986 in 1990.

Med drugim jo je bilo mogoče videti tudi v filmih Legal Eagles (1986) z Robertom Redfordom, Debro Winger in Daryl Hannah, Forget Paris (1995) prav tako z Debro Winger in Billyjem Crystalom ter v Wedding Bell Blues (1996), v katerem so nastopile Illeana Douglas, Julie Warner in supermodel Paulina Porizkova. Eno svojih zadnjih vlog je odigrala v televizijskem filmu The Rooneys (2010).

V seriji Seinfeld, ki je imela skupno devet sezon oziroma 180 epizod, je upodabljala torej Jerryjevo mamo Helen, ženo Mortyja Seinfelda, ki ga je odigral Barney Martin (1923–2005). "Le kako komu ne bi bil všeč?" je znamenita izjava njenega lika, ki se seveda nanaša na njenega ljubljenega sina. In tudi resnični Jerry Seinfeld se je zapisal v njeno srce. Leta 1998 je v intervjuju za AP povedala: "Objamem ga v slovo in objamem ga v pozdrav. Dejala sem mu, da ga imam rada, kot da bi bil moj sin. Odvrnil je: 'Vem. Rad imam tebe in Barneyja, kot da bi bila moja oče in mati.'"

Knjiga Liz Sheridan iz leta 2001, naslovljena Dizzy & Jimmy: My Life with James Dean: A Love Story. Foto: Amazon
Knjiga Liz Sheridan iz leta 2001, naslovljena Dizzy & Jimmy: My Life with James Dean: A Love Story. Foto: Amazon

Jerry Seinfeld je ob novici o igralkini smrti na Twitterju zapisal: "Liz je bila zmeraj najljubeznivejša, najprijetnejša televizijska mama, kar bi si jih sin lahko želel. Vsakič ko je bila prisotna v naši seriji, je bil to zame najprijetnejši občutek. Tako srečen sem, da sem jo poznal." (Omenimo še, da je pred dvema letoma umrl tudi Gerald (Jerry) Stiller, ki je v seriji upodabljal očeta Georgea Costanze, sicer pa v resničnem življenju oče igralca Bena Stillerja.)

Romanca s samim Jamesom Deanom
V knjigi Dizzy & Jimmy, ki jo je objavila leta 2001, je igralka pisala o romantični vezi, ki jo je v zgodnjih 50. letih preteklega stoletja imela s takrat še neznanim Jamesom Deanom. Dizzy je bil namreč vzdevek Liz Sheridan, ki je kot mlada plesalka v newyorškem nočnem klubu spoznala Deana. Potem ko sta se razšla, je postal ena največjih hollywoodskih legend, a je leta 1955 pri vsega 24 letih umrl v prometni nesreči.

Liz Sheridan je bila od leta 1985 do njegove smrti v letu 2003 poročena z džezistom Williamom Dalom Walesom. Igralka je umrla na svojem domu v New Yorku, za sabo je pustila hčer, fotografinjo Stephanie Wales.