"Včasih sem bila edina režiserka na celem festivalu. Ljudje so prihajali do mene in govorili: O, moj bog. Kaj hudiča? Kako se počutiš kot ženska režiserka?' Odgovarjala sem jim, da nimam izkušnje v nobeni drugi koži, tako da ne vem, kaj naj jim rečem." Foto: AP

Režiserka je v petek umrla v Los Angelesu; zanjo je bila usodna prej nediagnosticirana bolezen krvi.

Sorodna novica Prikriti plameni: družinske skrivnosti in rasizem ameriškega predmestja

Lynn Shelton je bila ugledna osebnost seattelske umetniške scene, znana predvsem po intimnih neodvisnih filmih Humpday (2009), Your Sister's Sister (2011) in My Effortless Brilliance (2008). V ospredje je postavljala naturalistično igro, improvizirane dialoge in tematski poudarek na odnosih med ljudmi. Ogromno je delala tudi za televizijo; med drugim je režirala epizode serij Oglaševalci, GLOW, Prikriti plameni, Love, Novo dekle, Mindy se dogaja, The Morning Show, Master of None, Casual, Santa Clarita Diet, Shameless inFresh Off the Boat.

Njen večkratni sodelavec Mark Duplass je na Twitterju zapisal: "Toliko reči sva posnela skupaj. Želim si, da bi jih še več. Imela je neprimerljivo ustvarjalno energijo in nalezljivega duha. Ob njej sem bil boljši. Pričkala sva se, se pobotala, smejala, priganjala drug drugega. Kot družina. Kakšna neizmerna izguba."

Osem filmov v 14 letih
Lynn Shelton, ki je kariero začela kot igralka in fotografinja, se je z režijo začela ukvarjati v poznih tridesetih – ko je na neki okrogli mizi slišala veliko režiserko Claire Denis izjaviti, da je prvi film posnela "šele" pri štiridesetih.

V zadnjih 14 letih življenja je tako napisala in režirala osem celovečercev; svet je nanjo postal pozoren leta 2009, ko je film Humpday na Sundanceu dobil distributerja in mesto v sekciji Director's Fortnight v Cannesu.

Rada je pripovedovala zgodbe nekonvencionalnih žensk. Your Sister's Sister (2011) je bila komična drama o ljubezenskem trikotniku, Touchy Feely (2013) zgodba o maserki, ki razvije odpor do dotikanja, Laggies (2014) pa film s Keiro Knightley v vlogi ženske v primežu krize na četrtini življenja. V Sword of Trust (2019) je Marc Maron igral lastnika zastavljalnice, ki najde meč, ki bo morda dokazal, da je Jug pravzaprav zmagal v ameriški državljanski vojni. Maron je bil zadnje leto tudi režiserkin partner v zasebnem življenju; skupaj sta razvijala scenarij za njun naslednji film.

"Sesut sem, strtega srca in v tem hipu ne vem, kako naprej," je v izjavi ob partneričini smrti zapisal igralec Marc Maron. Bila je lepa, prijazna, ljubeča, karizmatična umetnica. Utelešala je čisto radost. Osrečevala me je. Jaz sem osrečeval njo. Ves čas sem jo spravljal v smeh. Veliko sva se smejala. Začenjala sva skupno življenje. Ne morem verjeti, da se to dogaja." Foto: AP

Izvršna producentka serije Prikriti plameni je pred časom v intervjuju za Indiwire razmišljala o tem, kako zelo se je filmska industrija v zadnjih desetletjih spremenila. "Včasih sem bila edina režiserka na celem festivalu. Ljudje so prihajali do mene in govorili: O, moj bog. Kaj hudiča? Kako se počutiš kot ženska režiserka?' Odgovarjala sem jim, da nimam izkušnje v nobeni drugi koži, tako da ne vem, kaj naj jim rečem."

Na družbenih omrežjih so se od nedavno umrle sodelavke med drugim poslovile Reese Witherspoon, Alison Brie, Mindy Kaling in Ava DuVernay. Večina je v svojih poklonih poudarila režiserkin nalezljivi smeh in "nalezljivo energijo".