Louise Fletcher je naravne smrti preminila na svojem domu v Montduraussu v Franciji; v življenju je dvakrat uspešno prestala bitko z rakom na dojki.

Ameriški filmski inštitut je na svojem seznamu največjih filmskih zlobcev vseh časov sestro Ratched uvrstil na peto mesto. (Pred njo so samo še Hannibal Lecter, Norman Bates, Darth Vader in Zlobna čarovnica z Zahoda.) Foto: IMDb
Ameriški filmski inštitut je na svojem seznamu največjih filmskih zlobcev vseh časov sestro Ratched uvrstil na peto mesto. (Pred njo so samo še Hannibal Lecter, Norman Bates, Darth Vader in Zlobna čarovnica z Zahoda.) Foto: IMDb

Louise Fletcher, ki se je rodila dvema gluhima staršema – to je botrovalo tudi enemu najbolj ganljivih zahvalnih govorov v zgodovini oskarjev – je nastopila tudi kot psihiatrinja v drugem delu Izganjalca hudiča (1977) ter ob Petru Falku v filmu The Cheap Detective (1978). Na malih zaslonih je upodobila versko voditeljico Kai Winn Adami v seriji Zvezdne steze: Deep Space Nine ter osvojila dve emmyjevski nominaciji, za gostovanje v serijah Picket Fences (1996) in Joan of Arcadia (2004). V zadnjih letih smo jo lahko videli kot mamo lika Williama H. Macyja v seriji Shameless, v filmu Lieva Schreiberja A Perfect Man (2013) ter v Netflixovi seriji Girlboss.

Potem ko se je za približno deset let umaknila iz filmske industrije, da je vzgajala svoja dva sinova, se je Louise Fletcher pred kamere vrnila pod režijsko taktirko velikega Roberta Altmana, v drami Thieves like Us (1974), ob Keithu Carradinu in Shelley Duvall. Prav v tem filmu jo je opazil tudi Miloš Forman, ki je takrat nabiral igralsko zasedbo za adaptacijo Leta nad kukavičjim gnezdom, romana Kena Keseyja iz leta 1962, katerega dogajanje je bilo postavljeno v oregonsko psihiatrično ustanovo. Altmanov film je gledal, da bi precenil, ali bo za vlogo enega od deklet, ki na noč zabave pridejo v bolnišnico, pravšnja Shelley Duvall – potem pa je opazil Louise.

Igralka, katere kariero je svet vedno enačil predvsem z vlogo sestre Ratched, je leta 2012 v nekem intervjuju priznala, da se v Letu nad kukavičjim gnezdom ne more več gledati.
Igralka, katere kariero je svet vedno enačil predvsem z vlogo sestre Ratched, je leta 2012 v nekem intervjuju priznala, da se v Letu nad kukavičjim gnezdom ne more več gledati. "Šokirana sem nad prizori, v katerih sem dejansko neizmerno kruta." Foto: AP
Leta 1975 sta oskarja za Let nad kukavičjim gnezdom prejela oba z Jackom Nicholsonom. Foto: AP
Leta 1975 sta oskarja za Let nad kukavičjim gnezdom prejela oba z Jackom Nicholsonom. Foto: AP

Vloga, ki so se je zvezdnice otepale
Leto pozneje, ko so vlogo sestre Ratched že zavrnile Anne Bancroft, Angela Lansbury, Geraldine Page, Colleen Dewhurst in Ellen Burstyn (predvsem zato, ker je bil lik tako zelo izprijen), jo je Forman končno prepustil Louise Fletcher. "Na veliko, veliko avdicij sem šla," se je igralka spominjala pozneje. "Nisem se zavedala, da ogromno drugih igralk zavrača to vlogo. Ponudili so jo številnim zvezdnicam, pa je na mojo srečo niso hotele. Kaj, če bi katera od njih pristala?"

V Letu nad kukavičjim gnezdom sestra Ratched svoje paciente ponižuje in arbitrarno sankcionira. Ko enega od novih prišlekov, Randla McMurphyja (Jack Nicholson), nikakor ne more ukrotiti, mu najprej predpiše terapijo z elektrošoki, pozneje pa poskrbi, da ga lobotomizirajo.

Psihologija morilke
Da se je na vlogo pripravila, je igralka prisostvovala skupinskim terapijam v psihiatrični ustanovi v Salemu v Oregonu, kjer so film tudi snemali. Med snemanjem je v ustanovi preživela še 11 tednov. V intervjuju za New York Times je Mildred Ratched opisala takole: "Bila je tako zelo odrezana od svojih čustev, da v svojem življenju ni imela nobene radosti, in ni mogla dojeti, da bi se lahko v čem motila. Svoje neuravnovešene paciente je oskrbovala na morilski način, ampak prepričana je bila, da je imela prav."

V peterici največjih zlikovcev vseh časov
Da je bila vloga ključna stopnička njene kariere, se je zavedela, ko je Let nad kukavičjim gnezdom prvič vedela s publiko in slišala, kako se je publika odzvala na prizor, v katerem McMurphy poskuša zlobno sestro ubiti. "Bila je polna dvorana v Chicagu. Ko jo je začel daviti, so ljudje vstajali s sedežev, navijali in ploskali. Vstajali so! Neverjetno. Navdušena sem bila."

Ameriški filmski inštitut je na svojem seznamu največjih filmskih zlobcev vseh časov sestro Ratched uvrstil na peto mesto. (Pred njo so samo še Hannibal Lecter, Norman Bates, Darth Vader in Zlobna čarovnica z Zahoda.) Sarah Paulson je lik nedavno ponovno obudila za predzgodbo, ki jo je v obliki serije Ryana Murphyja produciral Netflix.

"Hvala, da ste me sovražili"
Ko je za vlogo dobila oskarja, se je igralka zahvalila z nepozabnimi besedami: "No, zdi se, da ste me vsi skupaj tako sovražili, da ste mi za to dali še nagrado, in uživam v vsakem trenutku. Vse, kar lahko rečem, je, da mi je bilo v veselje, da ste me sovražili." Potem se je v znakovnem jeziku zahvalila še svojim staršem: "Oče in mama, hvala, da sta me naučila sanjati. Zdaj sta priča temu, da se moje sanje uresničujejo."

Pisatelj Ken Kesey je bil tako razočaran nad tem, kako filmarji
Pisatelj Ken Kesey je bil tako razočaran nad tem, kako filmarji "mesarijo" njegovo zgodbo, da si dokončanega filma ni nikoli v celoti ogledal. Med drugim je zahteval, da naj glavno moško vlogo igra Gene Hackman, v čemer mu studio ni ustregel. Foto: IMDb

Vseh pet glavnih oskarjev
Let nad kukavičjim gnezdom je dobil tudi oskarje za najboljši film, režijo (Miloš Forman), glavnega igralca (Jack Nicholson) in prirejeni scenarij (Lawrence Hauben in Bo Goldman). Tako zmagoslavje v vseh ključnih kategorijah se je sicer zgodilo samo trikrat v zgodovini – še pri filmih Zgodilo se je neke noči (1934) in Ko jagenjčki obmolknejo (1991).

Igralka je leta 2012 v nekem intervjuju sicer priznala, da se v Letu nad kukavičjim gnezdom ne more več gledati. "Šokirana sem nad prizori, v katerih sem dejansko neizmerno kruta."

Podobnega igralskega uspeha ni sicer ponovila nikoli več. Robert Altman je sicer posebej zanjo ustvaril lik Linnee, mame dveh gluhih otrok v drami Nashville (1975), a ker sta se nato Fletcher in njen mož, producent Jerry Bick, z Altmanom sprla, je vlogo – ter pozneje oskarjevsko nominacijo – dobila Lily Tomlin.

Je pa med drugim nastopila še v filmih The Lady in Red (1979), Brainstorm (1983), Firestarter (1984), Invaders From Mars (1986), Flowers in the Attic (1987), Two Moon Junction (1988), Blue Steel (1989), The Player (1992), Virtuosity (1995), High School High (1996), Mulholland Falls (1996), Cruel Intentions (1999) in A Map of the World (1999).