Ana Marija Mayerhold (1944–2024). Foto: Jasna Rajh
Ana Marija Mayerhold (1944–2024). Foto: Jasna Rajh

Vsestranska ustvarjalka Ana Marija Mayerhold je pisala tudi filmske kritike, prav tako pa je podpisala več leposlovnih del in prevodov. Ustvarjalno pot je začela že v gimnaziji z objavami v gimnazijskem glasilu II. gimnazije v Mariboru, svojo poezijo pa je prvič objavila na ljubljanskem Radiu Študent leta 1979.

Igrani celovečerec Eva, za katerega je napisala scenarij, govori o materi samohranilki, ki uspešno vzgaja dva otroka. Naslovno vlogo je odigrala Miranda Caharija, ob njej pa so nastopila še znana imena, kot so Demeter Bitenc, Janez Bončina - Benč, Marko Derganc in Emil Filipčič. Uro in pol trajajoči film je bil premierno prikazan 19. marca 1983 v ljubljanskem kinu Komuna.

Dve leti kasneje je nastopila v igranem celovečercu Naš človek v režiji Jožeta Pogačnika po scenariju Janeza Povšeta. Skozi film sledimo direktorju Milanu, ki postane nezaželen in osovražen v lastnem podjetju, zato ga odstavijo, po pomoč pa se zateče k prijatelju politiku. V osrednjih vlogah so nastopili Jožica Avbelj, Miha Baloh, Ivo Ban in Danilo Benedičič.

Ana Marija Mayerhold je bila članica scenaristične sekcije Društva slovenskih režiserjev in režiserk. Foto: Jasna Hribernik
Ana Marija Mayerhold je bila članica scenaristične sekcije Društva slovenskih režiserjev in režiserk. Foto: Jasna Hribernik

Ana Marija Mayerhold se je kot Ana Franko rodila 26. marca 1944 v Vukovarju, v tedanji Neodvisni državi Hrvaški (NDH), kamor so bili njeni starši izgnani iz Maribora v času nemške okupacije leta 1941. Družina se je leto dni po njenem rojstvu vrnila v Maribor, kjer je nato obiskovala osemletko in gimnazijo. Leta 1962 se je vpisala na Oddelek za biologijo na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Leto kasneje se je poročila in prevzela možev priimek Rajh in nato kot scenaristka delovala pod imenom Ana Rajh. Kasneje je zaključila študij na ljubljanski Višji kozmetični šoli, študirala pa je tudi ekonomijo na mariborski Višji ekonomski šoli in primerjalno književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti.

Leta 1969 se je zaposlila v komerciali oziroma računovodstvu na ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru, ki je bil takrat še v gradnji. Sledila je zaposlitev na Inštitutu Jožef Stefan na delovnem mestu tajnice oddelka za kemijo. Leta 1976 se je kot poslovna tajnica zaposlila na Društvu slovenskih filmskih delavcev. Leta 1987 pa je na osnovi realiziranih filmskih in televizijskih scenarijev pridobila naziv samostojnega umetnika scenarista, leto kasneje pa se je invalidsko upokojila. Leta 1994 se je drugič poročila in se preimenovala v Ano Marijo Mayerhold. Bila je tudi članica scenaristične sekcije Društva slovenskih režiserjev in režiserk (DSR).