Koprčan Matej Rimanić s sploh prvikrat podeljeno nagrado #TikTokShortFilm. Foto: Cannes Film Festival
Koprčan Matej Rimanić s sploh prvikrat podeljeno nagrado #TikTokShortFilm. Foto: Cannes Film Festival

V tekmovalnem programu je sodelovalo 44 držav, videoposnetke pa si je ogledalo 4,5 milijarde ljudi po vsem svetu. K prijavi so bili povabljeni tako že uveljavljeni kot tudi filmski ustvarjalci, ki so šele na začetku svoje karierne poti. Ti so na ta prestižni filmski festival prijavili kratke, izvirne videoposnetke v dolžini od 30 sekund do treh minut.

Iz komunikacije prek balkonov vzbrstela ljubezen
V romantičnem filmu Love In Plane Sight Mateja Rimanića spremljamo bodoča zaljubljenca, ki komunicirata z balkonov. V ustvarjalni ekipi so bili še direktor fotografije Nik Kranjec, oblikovalec zvoka Alen Fekonja ter svetovalec in izvršni producent Luka Jurinčič. Ob Rimaniću je v filmu nastopila še igralka Eva Mlakar.

Rimanić iz Kopra, sicer študent 3. letnika Akademije umetnosti v Novi Gorici, se je ob prejemu nagrade zahvalil sosedom, ker so mu v zadnjem trenutku dovolili uporabo njihovega prostora, potem ko so je le teden dni pred rokom prijave pojavilo še pet drugih scenarijev in težave z zagotavljanjem lokacij, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Direktor fotografije Nik Kranjec in Matej Rimanić. Foto: Cannes Film Festival
Direktor fotografije Nik Kranjec in Matej Rimanić. Foto: Cannes Film Festival

Ustvariti dobro komedijo tudi velika umetnost
"Nagrada nam najprej seveda pomeni potrditev za dobro opravljeno delo. Ustvarjanje filmov je ekipni šport, tako da ta zmaga ni samo moja, je nagrada vseh nas, ki smo pri projektu sodelovali. Vsi smo v tem svetu, tako da se že veselimo novih priložnosti in izzivov. Z direktorjem fotografije Nikom Kranjcem sva se v Cannesu večkrat pošalila, da je po letih garanja to šele naš začetek. Osebno upam, da mi bo ta nagrada odprla vrata v širši filmski svet, saj si želim s tem profesionalno ukvarjati na svetovni ravni," je povedal Rimanić.

Slovenski kratki film Love In Plane Sight nagrajen na festivalu v Cannesu

Dodal je, da sta dva najboljša občutka na svetu, ko "ti uspe nekoga nasmejati do joka in ne more več dihati in obratno; ko tebe nekdo nasmeje do joka in ne moreš več dihati. Delam komedije, saj sem mnenja, da svet jemljemo preveč resno. Ljudje bi se morali več smejati, zato upam, da bom lahko nekoč to omogočil čim več ljudem. Komedija je kot žanr zelo zanemarjena in ne dovolj cenjena." Sklenil je, da je njegov največji cilj, da komediji da spoštovanje, ki si ga zasluži, in pokaže svetu, da je narediti dobro komedijo tudi velika umetnost.

Petčlanska žirija, ki je odločala o zmagovalcih v kategoriji #TikTokShortFilm Foto: Cannes Film Festival
Petčlanska žirija, ki je odločala o zmagovalcih v kategoriji #TikTokShortFilm Foto: Cannes Film Festival

Iz različnih vetrov nabrana žirija
V skladu s formatom tradicionalnih festivalskih nagrad je Tik Tok izbral raznoliko in svetovno žirijo, ki je izbrala nagrajence za prvi program #TikTokShortFilm, so pisali tuji mediji. Mednarodni žiriji je predsedoval kamboški režiser in oskarjevski nominiranec Rithy Panh, ob njem pa so bili še sudanska multidisciplinarna ustvarjalka Basma Khalifa, umetnica in filmarka Camille Ducellier, scenaristka in producentka filma Angela Diabang in v Senegalu rojeni tiktoker Khaby Lame, eden najbolj priljubljenih ustvarjalcev te aplikacije, so še sporočili s SFC-ja.

Love In Plane Sight #TikTokShortFilm #fyp #fypシ #foryoupage