Film Dober dan za delo je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za posebne dosežke. Foto: Festival slovenskega filma/Katja Goljat, Matjaž Rušt
Film Dober dan za delo je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za posebne dosežke. Foto: Festival slovenskega filma/Katja Goljat, Matjaž Rušt
Dober dan za delo je zgodba o človeku, ki se odloča med ohranitvijo lastne poštenosti ali delom, ki daje družini kruh. Foto: Bela film
Dober dan za delo je zgodba o človeku, ki se odloča med ohranitvijo lastne poštenosti ali delom, ki daje družini kruh. Foto: Bela film

Kot so sporočili iz SFC-ja, v času, ko se je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije novega koronavirusa v Sloveniji javno življenje ustavilo, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s centrom, Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjajo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bodo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa bodo dostopni sedem dni. O novostih bodo gledalce obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, SFC in na družbenih omrežjih.

Od danes sta torej brezplačno dostopna kratki igrani film Dobro unovčeno popoldne (2016) in celovečerec Dober dan za delo (2018) režiserja Martina Turka. Prvi je na 63. mednarodnem festivalu kratkega filma Oberhausen prejel nagrado v tekmovalnem programu otroškega in mladinskega filma.

Vsi (filmi) doma!

Filme, ki jih v teh dneh na ogled ponuja SFC, najdete tukaj.

Dober dan za delo je svetovno premiero doživel na predlanskem filmskem festivalu v Sarajevu, na 22. Festivalu slovenskega filma pa Portorož zapustil z vesno za posebne dosežke.

Dober dan za delo je zgodba o že nekaj časa nezaposlenem Aminu, ki se odpravi na razgovor za službo šolskega hišnika. Na poti naleti na prometno nesrečo, in ko končno prispe do šole, je delovno mesto že oddano. Da bi preskrbel sina in nosečo ženo, se zaposli kot varnostnik v klavnici. Kmalu ugotovi, da delavci kradejo, in se odloči, da bo kljub tveganju, da ostane brez dela, naredil tisto, kar je prav. Amina igra Aleksandar Seksan, v filmu pa vidimo še Majo Zećo, Senada Alihodžića, Ermina Sijamija, Mladena Nelevića, Muhameda Hadžovića in Adijana Kulovca.

Od četrtka bo sedem dni brezplačno na ogled Petkovičev dokumentarni film ceste Šum Balkana. Foto: Kinodvor
Od četrtka bo sedem dni brezplačno na ogled Petkovičev dokumentarni film ceste Šum Balkana. Foto: Kinodvor

V četrtek se bo izbor dopolnil s kratim filmom Nenad (2017) scenaristke in režiserke Yuliye Moline in Šumom Balkana (2016) režiserja Borisa Petkoviča. Kaj se zgodi, ko se sodobna improvizirana glasba poveže z balkanskimi uličnimi glasbeniki? Kako to zveni? Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je sedel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati sodelavce, vsebino povzema sinopsis dokumentarnega filma. Poleg Groma v filmu nastopajo še Miroslav Matić, Nevaip Saliu, Dario Krmpotić, Edison Shukriu, Gentian Ymeri, Daniel Marinič, Šaban Karajić in Nermin Frljanović.

V družbi lutk
Tudi ljubitelji lutk v tem času ne bodo ostali brez svojih prijateljev. Lutkovno gledališče Ljubljana bo prek spleta v naslednjih dneh pokazalo nekaj svojih najuspešnejših predstav. Prvi sta na voljo predstava za najstnike in njihove starše Vihar v glavi ter predstava za otroke Ti loviš!, ki bi morali biti na sporedu prav v teh dneh. Ogled je mogoč na spletni strani LGL-j ali na družbenih omrežij gledališča. "Verjamemo, da bomo s tem marsikomu polepšali dan in ga zadržali doma," so prepričani lutkarji.

Madžarska umetnost ob velikanu Beli Tarru
Tudi iz Balassijevega inštituta v Ljubljani sporočajo, da kljub zaprtim vratom madžarska kultura, gastronomija in iznajdbe ostajajo dostopne. Med drugim so na Facebooku in spletni strani objavili natečaj Reši Rubikovo kocko! 23. marca bo mogoče spremljati spletni koncert Lugosija Daniela Alija in prijateljev, še danes in v torek pa si je mogoče ogledati dokumentarni film Bela Tarr, nekoč sem bil režiser.