Hongkonški distributer filma, podjetje VII Pillars Entertainment, se za zdaj še ni odzval na prošnje britanskih medijev za komentar, je pa že več kinodvoran potrdilo, da filma pri njih ne bo. Tudi vstopnic za film se trenutno na spletu ne da kupiti.

"Kri in med" je prvi igrani film o medvedku Puju, ki ni nastal pod Disneyjevim okriljem, pa tudi prvi s cenzorsko oznako X. Leta 2022 so namreč Milnejevi otroški zgodbi potekle avtorske pravice in liki so zdaj v javni domeni. Ne smejo pa biti preveč podobni Disneyjevi različici, kajti ta je avtorsko zavarovana. Foto: IMDb

Kitajska filmska cenzura je v preteklosti že imela težave z likom Medvedka Puja, ki si ga je prvotno zamislil britanski mladinski pisatelj A. A. Milne. Zmotili so jih namreč številni memi, ki Puja primerjajo s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom. Primerjave so se začele leta 2013, ko je Ši obiskal ZDA in se tam sešel s predsednikom Obamo: spletni šaljivci so ju krstili za nova "Puja in Tigra". Na Kitajskem so pozneje Pujevo obličje posvojili nekateri protestniki, ki so izražali nestrinjanje s kitajskim režimom.

Pu ogroža državno varnost?
V Hongkongu je leta 2021 začel veljati zakon, ki prepoveduje filme, ki "podpirajo, poveličujejo, spodbujajo ali podžigajo dejavnosti, ki bi lahko ogrozile državno varnost". Z navajanjem so na administrativnem področju Kitajske prepovedali predvajanje že več filmov; lani so s sporeda hongkonškega mednarodnega filmskega festivala v zadnjem hipu črtali dva naslova.

Ko so leta 2020 Hongkong pretresli protivladni protesti, so v Pekingu močno zaostrili varnostne protokole. Zakon nalaga visoke kazni za vsako početje, ki se ga da interpretirati kot subverzivnost, terorizem, sodelovanje s tujimi silami ali agitiranje za odcepitev.

Med 23. in 25. marcem bo Hongkong sicer prizorišče sodobnega umetniškega sejma Art Basel, in oblasti v teh dneh mesto promovirajo kot svetovno kulturno prestolnico.