Stefan Komandarev z Blaginimi lekcijami nadaljuje svojo diagnosticiranje sodobne bolgarske družbe. Tokrat ga zanima generacija njegovih staršev, ljudi, ki so, kot to sam ubesedi,
Stefan Komandarev z Blaginimi lekcijami nadaljuje svojo diagnosticiranje sodobne bolgarske družbe. Tokrat ga zanima generacija njegovih staršev, ljudi, ki so, kot to sam ubesedi, "vse življenje dostojno delali, vendar pa so se izkazali za največje žrtve tako imenovanega prehoda v demokracijo in tržno gospodarstvo". Foto: KVIFF

Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela glavna igralka filma Ela Skorčeva za vlogo sedemdesetletne ženske, ki se ji po telefonski goljufiji, zaradi katere izgubi vse prihranke, namenjene za možev grob, zrušijo dotlej trde morale vrednote. Gre za dramo z žanrskim podtonom, v kateri je glavno vlogo izjemno zaigrala Ela Skorčeva, je o filmu pred podelitvijo zapisala filmska kritičarka Petra Meterc.

Priznanje prinese bolgarskemu režiserju, ki je tudi letošnji dobitnik nagrade Darka Bratine, 25.000 ameriških dolarjev.

Štiriindvajseto nagrado Darko Bratina, ki jo Kinoatelje podeljuje na čezmejnem filmskem festivalu Poklon viziji / Omaggio a una visione, bo letos oktobra prejel prav lavreat Karlovih Varov, bolgarski režiser Stefan Komandarev. Poklon viziji se bo odvijal med 16. in 22. oktobrom.

Cineast, ki bo festival tudi obiskal, bo nagrado dobil za "filmski opus dokumentarnih in igranih filmov, ki je v preteklih treh desetletjih s prepoznavno naracijo kritičnega premišljevalca sodobnosti zaznamoval ne samo bolgarsko, temveč tudi evropsko kinematografijo", kot je v svojo utemeljitev zapisala žirija.

Najboljši igralec je Herbert Nordrum, ki je prepričal v švedsko-norveško-francoski koprodukciji Hipnoza.

Socialna drama Prazne mreže slika boj za preživetje in težaško garanje v lokalni ribiški skupnosti. Foto: KVIFF
Socialna drama Prazne mreže slika boj za preživetje in težaško garanje v lokalni ribiški skupnosti. Foto: KVIFF
Sorodna novica Sklepni dan festivala v Karlovih Varih: kdo so favoriti za kristalni globus?

Nagrada žirije (vredna 15.000 ameriških dolarjev) je šla iransko-nemški koprodukciji Prazne mreže, v katerem režiser Behruz Karamizade sledi zgodbi težkega vsakdanjika Amirja, ki si, da bi zaslužil dovolj denarja za doto svojega premožnejšega dekleta, poišče delo pri ribičih ob Kaspijskem morju.

Občinstvo 57. festivala je nagradilo francoski film Vincenta Pereza Vprašanje časti (Une affaire d'honneur, po angleškem naslovu bi se prevod glasil Konica rezilaThe Edge of the Blade), posebno omembo žirije pa so namenili nemško-libanonskemu dokumentarnemu filmu Ples na robu ognjenika libanonskega avtorja Cyrila Arisa.

Dokumentarec sledi prizadevanjem filmske ekipe režiserke Mounie Akl, da bi po katastrofalni eksploziji v bejrutskem pristanišču leta 2020 vseeno posnela film.

Za najboljšo režijo je nagrajen Babak Jalali za ameriški film Fremont, ki je premiero letos doživel na festivalu Sundance.

Ples na robu ognjenika je dokumentarec o dilemi (filmskih) ustvarjalcev, ali vztrajati kljub težkim razmeram. Foto: KVIFF
Ples na robu ognjenika je dokumentarec o dilemi (filmskih) ustvarjalcev, ali vztrajati kljub težkim razmeram. Foto: KVIFF

V žiriji tudi Olmo Omerzu
O nagrajencih je presojala žirija, ki ji je predsedovala Patricia Clarkson – igralka je zunaj tekmovalnega programa predstavila svoj novi film Monica. V žiriji pa so sedeli še slovenski režiser Olmo Omerzu, tunizijska filmska producentka Dora Bouchoucha, irski igralec Barry Ward in John Nein s festivala Sundance.

Drugo leto so na festivalu podelili tudi nagrade v sekciji Proxima, ki je namenjena opozarjanju na drzne dosežke tako mladih filmskih ustvarjalcev kot že uveljavljenih avtorjev. Velika nagrada, vredna 15.000 dolarjev, je šla južnokorejskemu filmu Rojstvo režiserke Yoo Ji-young, posebna nagrada žirije pa indijsko-nepalski koprodukciji Guras režiserja Saurava Raia.

Član letošnje žirije je bil tudi režiser Olmo Omerzu. Foto: KVIFF
Član letošnje žirije je bil tudi režiser Olmo Omerzu. Foto: KVIFF

Predsednik festivala Jiří Bartoška je nagradil tudi dve igralki za izjemen pečat, ki sta ga pustili v filmu, in sicer ameriško igralko Robin Wright, ki je med drugim odigrala ljubezen Forresta Gumpa, v zadnjem obdobju pa gledalce navduševala kot Gospa Underwood v seriji Hiša iz kart. "Ta nagrada posebna, saj ne nagrajuje konkretne vloge. Štela sem in spoznala, da se zdijo 40 desetletja, kolikor se jih posvečam igri, prej kot štiri leta. Izjemno je, kadar opravljaš takšno službo in jo imaš rad." Nagrado je prejela tudi priljubljena češka igralka Daniela Kolářová.
Festival, ki velja za največji filmski praznik v tem delu Evrope, se je začel 30. junija s podelitvijo življenjske nagrade igralcu oskarjevcu Russllu Crowu in častnih nagrad predstavnika festivala oskarjevki Alicii Vikander ter igralcu Ewanu McGregorju.