Foto: Fivia d. o. o.
Foto: Fivia d. o. o.

Pravzaprav ustvarjalci film žanrsko opredeljujejo zmes grozljivke, špageti vesterna in kriminalke. Zgodba sledi goljufoma – Mii in Kevinu, ki zapeljujeta bogate ločenke in vdove, žal pa se zaradi Kevinovega (Marko Plantan) seksualnega apetita in Miine (Lea Cok) ljubosumnosti ponesreči rop bogate zapeljivke Eme (Darja Krhin). Tako se zgodba sprevrže v pravo grozljivko.

Sprva je bil v načrtu kratki film, katerega nastanek je prekinilo obdobje pandemije covida-19, nato pa so se med snemanjem odločili, da ga razširijo v celovečerni film. 71-minutni film so posneli v desetih snemalnih dneh.

Foto: Fivia d. o. o.
Foto: Fivia d. o. o.

Gre za prvi film na področju nekdanje Jugoslavije, ki je zvočno obdelan v Dolby Atmos tehnologiji. To je tehnologija prostorskega zvoka, razvita v laboratorijih podjetja Dolby, ki omogoča, da se zvoki interpretirajo kot tridimenzionalni objekti brez vodoravnih ali navpičnih omejitev, sporočajo ustvarjalci.

Premiera filma bo danes v Cineplexxu Ljubljana Rudnik, dogodka pa se bodo poleg režiserja udeležili še protagonisti filma Lea Cok, Marko Platan in Darja Krhin. Po Ljubljani bo film od srede do 27. februarja premierno na ogled še v Novem mestu, v Mariboru, Celju, Kranju in Kopru.

Foto: Fivia d. o. o.
Foto: Fivia d. o. o.

Režiser in soscenarist filma Jama Babosek je podpisal več kot 600 glasbenih spotov za različne izvajalce, zato je glasba tudi pomemben del filma Jama. Glasbo so prispevali številni slovenski izvajalci, kot so Miladojka Youneed, Koala Voice, Raiven, Bohem, Anika Horvat in skladatelj Gašper Muženič z avtorsko glasbo po inspiraciji kralja špageti vesternov Ennia Morriconeja. Zgodbo bo pospremila zvok predelanih glasbenih klasik, kot so Bolero, Per Gynt, Carmen - Habanera, Labodje jezero, Bella Ciao in House of the Rising Sun.