Na predvajalniku bodo 9. maja filmi na ogled 24 ur.

Kot je v svoji kritiki za Program Ars zapisal filmski kritik Igor Harb, je Blizu rahločutna zgodba belgijskega filma o otroškem prijateljstvu mojstrsko zgrajena in zaigrana.
Kot je v svoji kritiki za Program Ars zapisal filmski kritik Igor Harb, je Blizu rahločutna zgodba belgijskega filma o otroškem prijateljstvu mojstrsko zgrajena in zaigrana. "Režiser Lukas Dhont si je s svojim drugim filmom prislužil že drugo nominacijo za oskarja in zraven prejel še kup filmskih nagrad, od Cannesa do Ljubljane. Ogled filma potrjuje, da popolnoma zasluženo, saj z natančno uporabo prvin filmskega pripovedništva in subtilno ter jasno izoblikovano podobo, predstavlja kompleksno tematiko, brez vsakršnega moraliziranja. Kajti take podobe imajo lahko močnejši vpliv kot katero koli izrecno sporočilo." Foto: Kinodvor

Vse filme, podnaslovljene v 24 uradnih jezikov EU-ja, bodo predvajali v kinih po Evropi. Glasovanje, h kateremu vabita gledalce Evropski parlament in Evropska filmska akademija, ki podeljujeta nagrado, poteka do 12. junija, in sicer na spletni povezavi luxaward.eu/en. Zmagovalca bodo razglasili 13. junija na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Nominiranci so znani od lanskega decembra, ko so jih razkrili ob podelitvi evropskih filmskih nagrad. To so torej Trikotnik žalosti švedskega režiserja Rubena Östlunda, Alcarràs v režiji Španke Carle Simon, Blizu v režiji Belgijca Lukasa Dhonta, Burning Days turškega filmskega ustvarjalca Emina Alperja in Will-o'-the-Wisp, ki ga podpisuje portugalski režiser Joäo Pedro Rodrigues.

Sorodna novica Trikotnik žalosti

Satirik Östlund v Trikotniku žalosti opazuje svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih, nastala pa je farsa, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Film je nastal v koprodukciji Švedske, Nemčije, Francije in Velike Britanije. Slavil je na podelitvi evropskih filmskih nagrad, prejel zlato palmo na zadnjem festivalu v Cannesu ter tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij.

Špansko-italijanska koprodukcija Alcarràs pripoveduje zgodbo o družini Sole, ki je vsako poletje preživela ob obiranju breskev v svojem sadovnjaku v Alcarràsu, majhni vasici v španski regiji Katalonije. Tokratni pridelek bo morda njihov zadnji. Novi načrti za zemljišče, ki vključujejo izsek breskev in namestitev sončnih kolektorjev, povzročijo razdor v tej sicer tesno povezani družini.

Filmska kritičarka Ana Jurc je Alcarràs opisala kot melanholično refleksijo o načinu življenja, ki družini pridelovalcev breskev nezadržno polzi med prsti.
Filmska kritičarka Ana Jurc je Alcarràs opisala kot melanholično refleksijo o načinu življenja, ki družini pridelovalcev breskev nezadržno polzi med prsti. "Carla Simón s pomočjo igralskih naturščikov (dejanskih prebivalcev Alcarràsa) ustvari poklon kraju, ki jo je oblikoval kot umetnico in kot osebo: zgodbe noče stlačiti v tradicionalne pripovedovalske okvirje, ki bi terjali končne razrešitve in odgovore. Bolj kot dramaturška struktura jo zanima tiho valovanje življenja z vsemi njegovimi vzponi in padci – zato je Alcarràs, čeprav portret kolektivne izgube, svet, ki ga je po dveh urah težko zapustiti." Foto: Kinodvor
Sorodna novica "Izgubljamo najstarejši poklic na svetu: način obdelovanja zemlje, ki je spoštljivo ravnal z naravo"

Belgijsko-nizozemsko-francoski film Blizu prinaša zgodbo o tesnem prijateljstvu in odgovornosti. Raziskuje prijateljstvo med najstniškima fantoma Leom in Remijem, ki je nenadoma pretrgano.

Burning Days je nastal v koprodukciji Turčije, Francije, Nemčije, Nizozemske, Grčije in Hrvaške. Spremlja mladega predanega tožilca Emreja, ki dobi službo v majhnem mestu. Po začetni dobrodošlici doživlja vse več napetih interakcij in je soočen z lokalno politiko. Ko se poveže z lastnikom lokalnega časopisa, se nanj zaradi govoric začnejo stopnjevati pritiski.

Will-o'-the-Wisp, ki je nastal v koprodukciji Portugalske in Francije, sledi kralju brez krone Alfredu, ki se na smrtni postelji vrne v daljne mladostne spomine in čas, ko je sanjal, da bo postal gasilec. Srečanje z inštruktorjem Afonsom iz gasilske brigade odpre novo poglavje v življenju dveh mladih moških, potopljenih v ljubezen in željo po spremembi statusa quo.

Filmi, ki se potegujejo za nagrado lux: 9. 5. na portalu RTV 365 (daljši napovednik)

Brezplačne projekcije potekajo pod okriljem Evropskega parlamenta, Evropske filmske akademije in programa Ustvarjalna Evropa MEDIA v sodelovanju z Europa Cinemas.


Brezplačno projekcijo filmov na RTV 365 omogoča pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani.