Foto: SCCA/arhiv Americas Media Initiative, Francisco Vazquez
Foto: SCCA/arhiv Americas Media Initiative, Francisco Vazquez

Več o Alexandri Harkin lahko preberete na spletni strani SCCA Ljubljana.

V Ljubljani te dni gostuje Alexandra Halkin, režiserka, producentka in borka za človekove pravice iz Združenih držav Amerike. V Slovenski kinoteki predstavlja svoje delo, med drugim sodelovanje z zapatističnimi skupnostmi v Mehiki. Predavanju bo sledil ogled nekaterih videoposnetkov, ki so nastali v njenih projektih, in dveh animiranih filmov.

Prvega januarja je minilo 30 let, odkar so se staroselci iz mehiške zvezne države Chiapas, potomci Majev, povezali v zapatistično gibanje. Takrat je namreč začel veljati severnoameriški prostotrgovinski sporazum Nafta. Zapatisti so opozorili na njegove posledice in med drugim zahtevali dostop do videotehnologije, s katero bi lahko dokumentirali svojo resnico. Halkin je v Chiapasu organizirala videodelavnice, ki se jih je udeležilo 200 staroselcev.

Foto: SCCA/arhiv Chiapas Media Project ProMedios, Americas Media Initiative, Francisco Vazquez
Foto: SCCA/arhiv Chiapas Media Project ProMedios, Americas Media Initiative, Francisco Vazquez
Foto: SCCA/Alexandra Harkin
Foto: SCCA/Alexandra Harkin

"Zapatiste so v množičnih medijih prikazovali kot nasilno gverilsko gibanje, ki hoče prevzeti oblast v Mehiki. Zgodbe, ki so jih zapatisti hoteli povedati o sebi, so govorile o tem, kako gradijo svojo organizacijo, na primer kako skušajo skupnostim zagotoviti zdravo pitno vodo," je za Televizijo Slovenija povedala Alexandra Harkin.

In čeprav so nekateri posnetki stari več kot dvajset let, prav zdaj postajajo še kako aktualni. "Zelo zanimivi so, saj so že v poznih 90. letih govorili o podnebnih spremembah. Njihova tradicionalna kultura obravnava Zemljo povsem drugače kot kapitalizem in svetovni sever, ki na okolje gledata le kot na vir izkoriščanja," dodaja Harkin.

Prav zato, da bi spoznali njihove prakse, Halkin pripravlja celovečerni dokumentarni film, v katerega bo vključila izseke iz več kot 1400 videoposnetkov, nastalih v skupnostih.

V sklopu predavanja v Kinoteki bo Harkin predstavila svoje ozadje, karierno pot in začetke svojega dela z zapatističnimi skupnostmi v mehiški zvezni državi Chiapas. Opisala bo vzpostavitev dvonarodnega sodelovanja, ko so s skupnostmi ustanovili medijska središča za produkcijo njihovih videov, pa tudi mednarodno distribucijsko mrežo, ki je prispevala k vzdrževanju projekta v prvih desetih letih. Predavanje bo sklenila s predstavitvijo dejavnosti na Kubi: najnovejšo fazo, ki se je začela leta 2010 z organizacijo Americas Media Initiative. Po predavanju sledi projekcija programa videov iz arhiva Chiapas Media Project/ProMedios in dveh animiranih filmov, ki jih je med pandemijo ustvarila v sodelovanju s skupino kubanskih animatorjev in glasbenikov.

Režiserka Alexandra Halkin o sodelovanju z zapatističnimi skupnostmi