Slovenski režiser je nagrado za najboljšo režijo prejel "zaradi svoje natančnosti in ambicioznosti v filmskem slogu, ki ju je uspešno in prepričljivo izpolnjeval ob vodenju velike zasedbe", je v utemeljitvi zapisala žirija.

Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala:
Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: "Zaradi svoje natančnosti in ambicioznosti v filmskem slogu, ki ju je uspešno in prepričljivo izpolnjeval ob vodenju velike zasedbe, nagrado za najboljšo režijo, srebrno zvezdo, prejme najslabša skupina potnikov v Orkestru v režiji Matevža Luzarja." Foto: Mitja Ličen – Gustav film

Nevidne zgodbe članov potujočega orkestra
Orkester spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Ob petju in zabavi gledalec spremlja njihovo prešerno gostovanje skozi težave različnih protagonistov. Mladi voznik avtobusa se, denimo, trudi vzbuditi zaupanje starejšega voznika, saj ga je strah, da bo izgubil službo. Dva člana orkestra po pomoti pristaneta pri avstrijskih gostiteljih in ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi.

Mednarodni filmski festival Cinedays je v makedonski prestolnici potekal od 7. do 14. julija. Foto: SFC
Mednarodni filmski festival Cinedays je v makedonski prestolnici potekal od 7. do 14. julija. Foto: SFC

Filmska zgodba se nadaljuje skozi oči srednješolske članice orkestra, ki jo prizadene očetov drugi obraz na gostovanju. Orkester prav tako ne more mimo brezskrbnega življenja članov orkestra in njihovih žen, ki ostanejo v domačem kraju. Pet zgodb zaobjame celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale na njih.

V filmu igrajo Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Filmsko zgodbo so pomagali splesti direktor fotografije Simon Tanšek, scenografka Katja Šoltes, montažerka Jelena Maksimović, kostumografka Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Eva Uršič in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Mednarodno premiero je film doživel na lanskem filmskem festivalu v Cottbusu. Foto: Mitja Ličen – Gustav film
Mednarodno premiero je film doživel na lanskem filmskem festivalu v Cottbusu. Foto: Mitja Ličen – Gustav film

O Luzarjevi osvojitvi nagrade so sporočili iz Slovenskega filmskega centra, ki je film sofinanciral. Film je imel svetovno premiero novembra lani v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cottbusu in je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju z Pihalnim orkestrom Svea – Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film.

Od 29. julija bo Orkseter na sporedu letnih kinov po Sloveniji, od 11. avgusta pa prihaja na redne kinematografske sporede.