Foto: Animateka
Foto: Animateka

Žirija je v obrazložitvi zapisala, da film Neporavnani, ki "štrli iz vrste, svobodno izrabi prostor ploskega belega platna. Zgodbo pripoveduje z domiselno uporabo metaforike ter izrazno in učinkovito risbo, ki prikazuje rutinske premike, dokler ti ne postanejo mučni."

Žirijo so sestavljali Alexandra Ramires iz Portugalske, Naomi van Nieker iz Južne Afrike, Dahee Jeong iz Južne Koreje, Nikki Schuster iz Avstrije in Mihai Mitrica, programski direktor partnerskega festivala Anim'est iz Bukarešte.

Občinstvo je najbolj navdušil film Hardly Working kolektiva Total Refusal. Temu filmu je mednarodna žirija sicer namenila posebno omembo. "Ta domiselni film prikazuje ljudi, ki ne morejo ubežati usodi neprestanega opravljanja enega in istega dela. Komedija postane tragedija. Bi lahko rekli, da niso nič drugačni od nas?" so zapisali.

Za nagrado občinstva in za veliko nagrado mednarodne žirije je namenjena tudi finančna nagrada v vrednosti 1000 evrov, ki ju podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma.

Sorodna novica Jubilejna Animateka "poka po šivih": izobilje avtorskega animiranega filma

Nagrada mladi talent, nagrada študentske žirije
Nagrado za najboljši animirani film v programu Mladi talenti Evrope so podelili filmu It's Just a Whole, posebno omembo pa so namenili filmu The Eastern Rain.

Žirijo, ki je izbrala zmagovalca, sestavljajo predstavniki Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, in sicer Brina Fekonja, Strahinja Jovanović, Dragana Stanković, Lara Šifrer, Luka Vesel in Ciril Zupan. Denarno nagrado v vrednosti 1500 evrov skupaj podeljujejo Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ter Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.

Sorodna novica Jubilejna Animateka v središče postavlja avtorice

Nagrade otroške žirije slon in nagrada občinstva slon
V kategoriji otroške žirije je slavil flim Z glavo v oblakih režiserja Remija Durina. Zmagovalca za nagrado otroške žirije so izbrali žirantje, stari od devet do 12 let, in sicer Lia Mei Butala, Teodor Marković, Adam Copič, Mila Golubović in Insan Salihović. "Otroški žirantje smo izbrali film, ki je izstopal tako vizualno, zaradi lepih barv, kot sporočilno, saj nas je spodbudil, da začnemo bolj ceniti naravo okoli nas," so zapisali v obrazložitvi.

Nagrado občinstva slon je prejel film Maček Muri: Ples režiserja Jerneja Žmitka.

Tudi v tem tekmovalnem sklopu so podelili nagrado občinstva in prav tako 1000 evrov za vsako podeljeno nagrado.

Nagrada VR@Animateka, nagrada za projekt navidezne resničnosti
V tekmovalnem programu navidezne resničnosti se je za nagrado potegovalo šest potopitvenih izkušenj. Zmagal je film Flow VR Adriaana Lokmana.

Program je pripravila švicarska multimedijska umetnica in kuratorka Manu Weiss, ki deluje na področju "potopitvenih" medijev. Kako pa pravzaprav gledamo tovrsten "film"? "Veliko je seveda odvisno od tega, za kakšen tip dela se avtor odloči. Ali želi ustvariti interaktivno delo ali pa delo, kjer pripoved teče bolj linearno, ima svoj začetek in konec. Lahko je podobno ustvarjanju videoigre – potrebnih je več zasukov in zapletov, morda tudi več različnih koncev, kar vsekakor predstavlja izziv," je pojasnila Weiss v intervjuju za STA.

Foto: Animateka
Foto: Animateka

"Navidezna resničnost sicer res obstaja že nekaj desetletij, a šele v zadnjem desetletju je ta tehnologija prišla bolj v ospredje, uporabljati jo je začelo več ljudi. Rezultat tega je tudi, da je v tem polju nastalo več del. Poleg tega se je morala razviti in dozoreti, da je postala dovolj reprezentativna. Da ni več šlo le za fascinacijo nad tehnologijo in preizkušanje njenih zmožnosti, ampak da je postala pomembna vsebina, predstavljena skozi to tehnologijo," je še povedala v intervjuju in dodala, da pozna "veliko festivalov – ki imajo tekmovalne programe in ki prikazujejo projekte navidezne resničnosti –, ki imajo tudi ta tekmovalni program."

Posebne omembe je mednarodna žirija namenila še filmom Sweet Dreams avtoric Marie Zilli in Sare Priorelli, filmu Eeava Mortena Tšinakova in Lucije Mrzljak, filmu Alef avtorja Slobodana Tomića ter filmu Razosebljenje avtorja Spartaka Jordanova.

Sklepni večer festivala bo jutri s projekcijami izbranih zmagovalnih filmov 20 let Animateke
Jutri bo festivalska otroška žirija predstavila izbor zmagovalnih filmov, tako letošnjih kot s preteklih Animatek. Dvajsetletnico festivala bodo zvečer proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti z naslovom Grand Prix 20. "Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula," so zapisali organizatorji.

Glavni program 20. festivala animiranega filma Animateka, ki je potekal od 27. novembra, je bil tudi letos usmerjen na produkcije iz srednje in vzhodne Evrope, ob tem pa so mlajšemu občinstvu predstavili jagodni izbor avtorske produkcije z vsega sveta. Nocoj bodo na sklepnem večeru v Kinodvoru podelili še festivalske nagrade v štirih tekmovalnih programih.

V okviru Animateke so podelili še dve nagradi. Prva nagrada je nagrada CEE Animation Forum 2024, ki so jo podelili za projekt Kozmonavti Lea Černica in Tine Smrekar iz Studia Finta. Druga nagrada je zmagovalni projekt Rise&Shine 2023. Gre za dvojno vabilo na festivala Animafest Zagreb 2024 in Animateka, prejel pa jo je projekt Period Drama Michaele Michalyi in Jakuba Raleka iz BFilma.