V filmskih studiih zrastejo kulise mest, ki jih ekipe potrebujejo za svoje delo. Na fotografiji je
V filmskih studiih zrastejo kulise mest, ki jih ekipe potrebujejo za svoje delo. Na fotografiji je "berlinska ulica" na območju studia Babelsberg v Potsdamu. Uporabili so jo tudi za Varšavo v Pianistu in za Pariz v Neslavnih barabah. Foto: Reuters

Direktor hrvaškega avdio-vizualnega centra (Havc) Chris Marcich je ob predstavitvi omenjene študije napovedal, da bi se gradnja filmskega studia lahko začela v prvi polovici naslednjega leta. Novi filmski studio pa naj bi Hrvaška nato dobila v letu dni. Kot najverjetnejšo izmed štirih predlaganih lokacij se omenja Jastrebarsko, ki je nedaleč od Zagreba, in sicer zaradi dobre prometne povezave, zemljišča v državni lasti in pripravljenosti lokalnih oblasti na sodelovanje.

Novi filmski studio bi po načrtih gradili na površini do 3000 kvadratnih metrov. Obsegal naj bi od štiri do šest poslopij, namenjenih snemanju, ki bi vključevala tudi spremljevalne objekte, kot so delavnice, garderobe in druge vsebine, vključno s parkirišči.

Marcich ocenjuje, da bi bilo treba za uresničitev projekta pridobiti od 60 do 80 milijonov evrov. Potrdil je, da so zanimanje že pokazali nekateri evropski vlagatelji, medtem ko vlogo države vidi v tem, da bi si prizadevala pridobiti evropska sredstva, saj gre za nacionalni projekt, pri katerem sodeluje tudi hrvaško ministrstvo za kulturo in medije.

Hrvaška lahko v filmih "nastopa" kot Avstro-Ogrska ali pa kot Sredozemlje
Direktor Havca poudarja, da je gradnja filmskega studia pomembna za konkurenčnost Hrvaške na področju filma v tem delu Evrope, kjer se za mednarodne produkcije poteguje vse več držav, ki že imajo velike filmske studie, kot so Madžarska, Srbija, Bolgarija in Romunija. Kot primerjalno prednost Hrvaške za snemanje mednarodnih produkcij je izpostavljena narava, zaradi katere so na Hrvaškem pogosto snemali prizore, ki naj bi se dogajali v Grčiji, Španiji ali Italiji. V Zagrebu pa je mogoče snemati prizore, ki naj bi se dogajali v mestih nekdanje Avstro-Ogrske.

Marcich je poudaril tudi, da vsak vložen evro v mednarodne produkcije, ki jih z različnimi davčnimi olajšavami subvencionirajo na Hrvaškem, prinese tudi do desetkrat več denarja. Na spletni strani Havca so med drugim izpostavili tudi vpliv filmske industrije na turizem, in sicer na primeru ameriške fantazijske televizijske serije Igra prestolov, ki so jo snemali na Hrvaškem. Globalna filmska uspešnica je na Hrvaško letno pritegnila približno 60.000 obiskovalcev, ki so med letoma 2012 in 2019 hrvaškemu turizmu prinesli najmanj dve milijardi kun (270 milijonov evrov).

Na Hrvaškem so sicer v preteklih desetletjih snemali več razkošnih hollywoodskih produkcij, kot so Vojna zvezd, Robin Hood in Mamma Mia, ki so državo prav tako promovirale v svetu ter krepile hrvaški turizem.

Snemanje filmov v
Snemanje filmov v "preddigitalnih" časih: fotografija iz arhivov Jadran filma. Foto: Jadran film d. o. o/Facebook

Zlati časi Jadran filma
V času nekdanje Jugoslavije je sicer na Hrvaškem deloval eden najbolj znanih filmskih studiev v srednji Evropi, zagrebški Jadran film, v katerem so posneli številne celovečerce, tudi z oskarjem nagrajene, kot sta bila Pločevinasti boben, ki je prejel zlati kipec za najboljši tujejezični film, ter Sofijina izbira, kjer je za vlogo v filmu zlati kipec prejela Meryl Streep.

Jadran film je v stečaju od leta 2016, že leta pred tem pa v njem niso več zmogli snemati velikih filmskih produkcij. Sodeč po objavah na njihovi spletni strani so v svojih prostorih poleti nazadnje organizirali izbiro statistov za novo sezono hrvaške nadaljevanke Crno-bijeli svijet, nekdanji filmski studio pa oddajajo tudi za sanjske poroke.