Predlog sklepa je odbor DZ za kulturo sprejel na novembrski seji, na kateri je bil govor o finančni podhranjenosti in ogroženosti slovenskega filma. Foto: BoBo
Predlog sklepa je odbor DZ za kulturo sprejel na novembrski seji, na kateri je bil govor o finančni podhranjenosti in ogroženosti slovenskega filma. Foto: BoBo

Vlada je na seji obravnavala sklep odbora DZ-ja za kulturo, da sredstva za film s sorazmernimi letnimi povečanji do leta 2022 dosežejo 11 milijonov evrov, kot je bilo predvideno v Nacionalnem programu za kulturo 2014‒2017. Odbor za kulturo je predlog sklepa sprejel na novembrski seji, na kateri je bil govor o finančni podhranjenosti in ogroženosti slovenskega filma, filmske produkcije ter odhajanja filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev v tujino.

V svojem mnenju podaja vlada projekcijo utemeljenega povišanja sredstev, ob pogoju zadostnih proračunskih sredstev za kulturo v okviru finančnega načrta ministrstva za kulturo, katerih povečevanje bo tudi omogočilo sorazmerno in postopno zvišanje sredstev za film, filmsko produkcijo in tudi digitalizacijo filmske dediščine, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Sorodna novica Zelena luč povečanju sredstev slovenskemu filmu, da ne bo več "luzer"

V naslednjih treh letih za do pet milijonov višja sredstva
Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je podana ocena, da naj bi se v obdobju naslednjih treh let sredstva postopoma povečevala do dodatnih pet milijonov evrov. "Gre za financiranje javnih zavodov na področju kulture (posebej Filmski studio Viba film Ljubljana, ki sodeluje pri realizaciji filmov) in za sofinanciranje filmske produkcije pri Slovenskem filmskem centru (SFC).
Ob sprejetju sklepa so na vladi zapisali, da je povišanje sredstev za film nujno "zaradi sistematičnega nižanja proračunov filmov, posledično pa to pomeni izgubljanje konkurenčnosti slovenskih filmov za pridobivanje koprodukcijskih sredstev v državah, ki imajo bistveno ali relativno višja sredstva in proračune filmov, saj naši filmi zaradi nizkega praga koprodukcijskih deležev niso več zanimivi in ne morejo obstati kot kredibilni partnerji".

Namesto povišanja, so sredstva začela padati
Filmski ustvarjalci že leta opozarjajo na pereče stanje na področju slovenskega filma, ki je posledica izjemno nizkih sredstev, ki so temu področju namenjena. Koordinator Levice Luka Mesec je na novembrski seji odbora spomnil, da je leta 2011 država za filmsko področje predvidela 8,5 milijona proračuna, medtem ko je Nacionalni program za kulturo (NPK) 2014‒2017 predvidel 11 milijonov evrov na letni ravni. A namesto tega so sredstva za film začela padati in SFC je lani v celoti razpolagal s 4.859.000 evri.

Režiserji pripravili svoje predloge nujnih ukrepov
Društvo slovenskih režiserjev (DSR) se je lani angažiralo in na začetku septembra pripravilo Nacionalni program za film 2018‒2023. Ta dokument, ki izraža le stališča DSR-ja, je zasnovan kot strateški načrt. Analizira stanje na področju filma ter razloge zanj in ponuja svoje predloge nujnih ukrepov, ki naj bi doseganje zastavljenih ciljev omogočili. V njem so med drugim opozorili, da je financiranje filma in avdiovizualne produkcije v Sloveniji nominalno že od leta 2011 na isti ravni, filmskemu centru sorodne institucije v tujini pa dosegajonenehno rast proračunov in sofinanciranja programov.