Seveda je bilo jasno, da bomo po orjaškem uspehu grozljivke Tisto dobili tudi njeno nadaljevanje. Že sam projekt je bil zasnovan tako, da so več kot tisoč strani dolg roman za ekranizacijo priredili v dva filma.–

V letu 2019 dobimo torej kar dve ekranizaciji Stephena Kinga: po medlem Mačjem pokopališču še drugi del Tistega, ki za zdaj obeta malo več. Foto: IMDb
V letu 2019 dobimo torej kar dve ekranizaciji Stephena Kinga: po medlem Mačjem pokopališču še drugi del Tistega, ki za zdaj obeta malo več. Foto: IMDb
Sorodna novica Filmska recenzija: Tisto

"Klub zgub" je odrasel
V prvem je bilo dogajanje postavljeno v poletje leta 1989, ko mestece Derry v Mainu terorizira primarno zlo, zakamuflirano v podobo srhljivega klovna Pennywisa (Bill Skarsgård). In če je mladim protagonistom takrat uspelo Tisto pregnati nazaj v kanalizacijo, ga niso dokončno ubili. Zdaj, sedemindvajset let pozneje, se morajo kot odrasli ljudje vrniti v svoj rojstni kraj in se soočiti z (dobesednim) demonom. Pennywise je seveda še vedno Skarsgård, mlade igralce – ki se bodo sicer pojavili v več spominskih prebliskih – pa so zdaj zamenjali odrasli kolegi: James McAvoy (Bill), Jessica Chastain (Beverly), Bill Hader (Richie), Jay Ryan (Ben) in James Ransone (Eddie).

Tisto: Drugo poglavje v večini držav – tudi v Sloveniji – na spored prihaja 5. septembra. Napovednik, ki si ga lahko ogledate spodaj, je kratek prizor iz Derryja. Beverly obišče hišo, v kateri je odraščala s svojim nasilnim očetom. Na prvi pogled se zdi vse običajno, saj zdaj tam živi prijetna stara gospa; šele postopoma začne Beverly na njej opažati znamenja razkroja in nečesa zloveščega. Prizor je odličen zaradi počasnega stopnjevanja napetosti in groze, ki diskretno samo pobliskuje iz ozadja.

Lahko poruši rekord predhodnika?
Film Tisto: Prvo poglavje je leta 2017 zaslužil 50 milijonov dolarjev v prvem dnevu in 123 milijonov dolarjev v premiernem koncu tedna ter tako zakoličil najdonosnejšo premiero grozljivke v zgodovini. (V skupnem seštevku se je zaslužek gibal okrog 700 milijonov dolarjev.)

Vznemirjenje okrog najbolj pričakovane letošnje grozljivke samo še podžiga Stephen King osebno, ki je tvitnil, da je film že videl in da je "sijajen".

Tudi drugi film je režiral Andy Muschietti, scenarist Gary Dauberman pa je v pogovoru za The Hollywood Reporter obljubil, da bo drugi film "definitivno bolj krvav kot prvi – in enako strašljiv, če ne še bolj".