Vsa življenja Toneta Mlakarja, dokumentarni film

Dokumentarni film Marka Cvejića je nastal v slovensko-srbski koprodukciji leta 2017, ko je bil portretiranec Tone Mlakar v 96. letu starosti.

O dokumentarcu Vsa življenja Toneta Mlakarja

Človek neštetih vzponov in padcev
"Prek osebnih stališč in z vidika samega protagonista nas njegova drama pelje skozi 20. stoletje na ozemlju Slovenije. Človek neštetih vzponov in padcev, nekajkrat nevarno blizu smrti, razkriva skrivnosti svojega talenta in nas z veščino pravega pripovedovalca vodi v zgodbe svojega življenja," piše v napovedi filma.

Leta 1921 v Žireh rojeni Tone Mlakar je kot scenograf sodeloval pri nastajanju prvega slovenskega zvočnega celovečerca Na svoji zemlji Franceta Štiglica in še pri dveh njegovih filmih – Svet na kajžarju ter Balada o trobenti in oblaku. Sodeloval je tudi pri filmih Kekec in Tri zgodbe. Njegov sin je leta 1951 rojeni filozof, pesnik, pisatelj in performer Peter Mlakar. Družina je od leta 1955 živela v Škofji Loki, katere podobo je Tone Mlakar dodobra zaznamoval, med drugim je kot arhitekt zasnoval Kino Sora.

Vsakdanja risba je predsoba scenografije.

Tone Mlakar

Življenje, ki ga je težko strniti v eno samo zgodbo
Bil je raznolika osebnost, čigar življenje in delo je težko povzeti le na kratko. Njegove korenine so razraščene po širšem loškem območju, v Poljanski dolini, Gorenji vasi in Žireh. Kot študent arhitekture je bil eden zadnjih, ki so še študirali pod mentorstvom Jožeta Plečnika, so ob Mlakarjevem slovesu zapisali v Loškem muzeju.

Bil je tudi priznan fotograf, v zgodovino se je najbolj zapisal s svojimi slikovitimi krajinskimi zapisi, ki so vključeni v številne knjige in publikacije. Njegov dolgoletni opus predstavlja fotografsko kroniko mesta in njegovih prebivalcev, pa tudi danes že dolgo izginule pojavnosti človeškega delovanja na podeželju.

Tone Mlakar se je v 100. letu starosti poslovil 12. novembra 2020.

In memoriam: Tone Mlakar