Porota pa se ni mogla zediniti glede obeh resnejših točk obtožnice, torej "plenilskega spolnega napada" in posilstva prve stopnje. Če bi odločili, da je kriv plenilskega spolnega napada, bi mu grozila dosmrtna zaporna kazen, še vedno pa je lahko obsojen na 25 let zapora, poroča BBC.

Kot na celotnem sodnem procesu je tudi na dan razsodbe 67-letni producent prišel s hojico. Foto: EPA
Kot na celotnem sodnem procesu je tudi na dan razsodbe 67-letni producent prišel s hojico. Foto: EPA

67-letnega filmskega producenta še vedno čaka proces na losangeleškem sodišču, kjer je obtožen posilstva in spolnega napada. Obtožnica v Los Angelesu je bila vložena kmalu po začetku sojenja v New Yorku. Weinstein naj bi februarja 2013 v hotelu posilil žensko, nato pa naslednji dan spolno napadel še drugo žensko na Beverly Hillsu.

Obtožnica v Los Angelesu pomeni, da zaporu Weinstein ne bo ušel, ne glede na sodbo newyorškega sodišča. Kot so napovedali, bodo po koncu sojenja v New Yorku tožilci v Los Angelesu zahtevali njegovo izročitev za nov sodni proces.

Po odločitvi porote je sodnik ukazal, da obsojenca nemudoma odpeljejo v zapor, kjer bo počakal na izrek kazni. Foto: EPA
Po odločitvi porote je sodnik ukazal, da obsojenca nemudoma odpeljejo v zapor, kjer bo počakal na izrek kazni. Foto: EPA

Weinsteinov primer je pomemben precedens za posameznice v različnih panogah, ki so bile žrtve spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, saj se je leta 2017gibanje #MeToo začelo prav z nizom obtožb na račun vplivnega filmskega producenta. Več kot 80 žensk, med katerimi je več priznanih igralk, kot so Gwyneth Paltrow, Uma Thurman in Salma Hayek, je Weinsteina obtožilo spolnih prestopkov, ki segajo več desetletij nazaj, vendar pa so mu v New Yorku sodili le za prisilen oralni spolni odnos z Mimi Haleyi leta 2006 in za posilstvo igralke Jessice Mann leta 2013.

Miriam Haley je leta 2006, ko jo je po njenih besedah Weinstein zvabil v svoje stanovanje in jo prisilil v oralni spolni odnos, delala kot produkcijska asistentka. Druga žrtev je Jessica Mann, ki trdi, da jo je Weinstein leta 2013 posilil v hotelski sobi v New Yorku. Za oba primera se je obtoženec, ki je v filmskem slovel kot producent filmov, kot so Šund, Angleški pacient in Zaljubljeni Shakespeare, izrekel za nedolžnega. Ves čas trdi, da so bili vsi spolni odnosi z ženskami, ki ga obtožujejo napadov, prostovoljni.

Za obe dejanji so odločili, da je kriv, vendar pa v primeru Jessice Mann ne za najhujšo obliko posilstva, ampak za posilstvo tretje stopnje, ki prinaša nižjo kazen.

Weinsteina čaka zdaj podoben sodni proces v Los Angelesu. Foto: EPA
Weinsteina čaka zdaj podoben sodni proces v Los Angelesu. Foto: EPA

Zastarani primeri, ki pa jim je porota vseeno prisluhnila
Poleg omenjenih žrtev so tožilci na sodnem procesu predstavili še štiri ženske, ki trdijo, da jih je Weinstein posilil ali zlorabil, vendar so njihovi primeri že zastarali. Newyorška zakonodaja je tožilcem omogočila, da jih vseeno predstavijo kot prikaz vzorca obnašanja Weinsteina skozi leta, kar je bila podlaga za obtožbo plenilskega spolnega napada, ki lahko vodi v dosmrtni zapor. Igralka Annabella Sciorra je v pričanju, denimo, dejala, da jo je Weinstein sredi 90. let posilil v njenem stanovanju.

"Ne le hollywoodski titan, ampak tudi posiljevalec"
Tožilci so na procesu obtoženca predstavili kot serijskega plenilca, ki je izkoriščal svoj položaj v Hollywoodu za manipuliranje in spolne napade na ženske. "Mož, ki sedi pred vami, ni bil le titan Hollywooda, bil je posiljevalec," je v uvodnem govoru dejala pomočnica javnega tožilca Meghan Hast. Obramba je vztrajala, da so tožnice v spolne odnose privolile v želji, da bi njihove kariere napredovale, obtožbe pa prevedle v "obžalovanja, preimenovana v posilstvo". V obrambi so poudarjali še, da sta dve od žrtev ohranili stik z obtožencem, si izmenjavali spogledljive e-maile in imele z njim spolne odnose po navedenih spolnih napadih.

Sodni proces pomeni padec nekdanjega hollywoodskega mogotca in zmagoslavje gibanja proti spolnemu nadlegovanju #MeToo. Foto: EPA
Sodni proces pomeni padec nekdanjega hollywoodskega mogotca in zmagoslavje gibanja proti spolnemu nadlegovanju #MeToo. Foto: EPA

Razsodba na peti dan zasedanja
Porota v sestavi sedmih porotnikov in sedmih porotnic je razsodbo sprejela v ponedeljek zjutraj, na peti dan zasedanj. Sodnik James Burke je po odločitvi porote ukazal, naj Weinsteina nemudoma odpeljejo v zapor, kjer bo počakal do izreka kazni, ki je napovedan za 11. marec. Vklenjenega in obdanega s policisti so ga odpeljali iz sodne dvorane.

Preiskave drugih primerov niso izključene
Weinsteina čaka torej še sodni proces v Los Angelesu. Losangeleška tožilka Jackie Lacey je ob predstavitvi obtožb dejala, da preverjajo tudi druge primere. Še vedno so torej mogoče nadaljnje preiskave Weinsteinovih dejanj, prav tako potekajo tudi civilne obtožbe proti nekdanjemu filmskemu mogotcu.