"V tem času se narod sooča s svojo zgodovino in poskuša odpraviti ostanke institucionaliziranega rasizma na poti do resnične rasne pravičnosti. Ne moreva z mirno vestjo gospodarsko podpreti države, ki vpeljuje nazadnjaške zakone, s katerimi skuša omejiti dostopnost volitev," sta Fuqua in Smith zapisala v izjavo, ki jo je objavil filmski blog Deadline.

Nekdanji predsednik Donald Trump je Georgio navajal kot eno od držav, kjer naj bi bilo največ
Nekdanji predsednik Donald Trump je Georgio navajal kot eno od držav, kjer naj bi bilo največ "nepravilnosti" pri volitvah. Te trditve so bile dokazano neresnične. Foto: Reuters
Sorodna novica Hollywood (medlo) grozi z bojkotom Georgie zaradi spornega zakona o splavu

Georgia, ki se je na zadnjih predsedniških volitvah nagnila v smer demokratskega kandidata, je namreč pravkar sprejela sporen zakon, za katerega demokrati trdijo, da bo v prihodnosti marginaliziranim skupinam oteževal dostop do volitev. Republikanci, nasprotno, argumentirajo, da zakon povečuje varnost volitev.

Odslej bo moral vsak, ki bo hotel glasovati po pošti, pokazati osebni dokument, omejeno bo število mest za oddajo volilnih lističev, pred volišči pa prostovoljci ne bodo smeli deliti vode in hrane. Skrajšano bo tudi obdobje za predčasno oddajo glasu. Predsednik Biden je te spremembe opisal kot "zločin" in "očiten napad na ustavo", ki na muho jemlje predvsem temnopolte Američane. Zakon je primerjal s t. i. zakoni Jima Crowa, ki so na ameriškem jugu utrjevali segregacijo. Republikanci argumentirajo, da so poenostavili volilne postopke in da poskušajo ljudem povrniti zaupanje v demokratičnost volitev.

Začetek množičnih selitev?
Odločitev za selitev snemanja filma Emancipation je padla po večtedenskih pogovorih med filmsko ekipo in političnim vrhom Georgie. Smithov projekt je prva visokoproračunska produkcija, ki se umika iz Georgie, a zelo mogoče je, da bodo tudi drugi sledili njegovemu zgledu. Režiser James Mangold, ki bo režiral naslednji film o Indiani Jonesu, je denimo izjavil, da prav zaradi novega zakona ne bi prišel v Georgio s filmsko ekipo. Njegov tvit na to temo je s ključnikom #NoMoreFilminginGeorgia podprl tudi zvezdnik Mark Hamill.

Filmska industrija za zvezno državo ustvari približno deset milijard dolarjev dobička letno. Georgia je filmsko industrijo tudi dejavno snubila: ponujajo jim povračilo stroškov v vrednosti kar 30 odstotkov. Foto: AP
Filmska industrija za zvezno državo ustvari približno deset milijard dolarjev dobička letno. Georgia je filmsko industrijo tudi dejavno snubila: ponujajo jim povračilo stroškov v vrednosti kar 30 odstotkov. Foto: AP

Meka za drage produkcije
Zvezna država Georgia se sicer rada ponaša s tem, da "pri njih posnamejo več najdonosnejših filmov kot kjer koli drugje na svetu" – samo v zadnjih letih so gostili ekipe filmov Deadpool in Maščevalci ter serij Wandavision, Stranger Things in Živi mrtveci. Filmska industrija trenutno za državo ustvari približno deset milijard dolarjev dobička letno, zato je celo politična aktivistka Stacey Abrams, ki sicer nasprotuje novemu zakonu, filmsko industrijo pozvala, naj se iz države ne izselijo množično.

Filmarje je pred prehitrim ravnanjem posvarila celo Bernice King, hčerka Martina Luthra Kinga: "Prosim, nehajte govoriti o bojkotu Georgie. To bi prizadelo srednji razred in ljudi, ki se borijo z revščino. Samo še poglobilo bi posledice rasizma in razrednih predsodkov."

Drama Emancipacija, ki bi jo morali začeti snemati v juniju, je resnična zgodba sužnja Petra (Will Smith), ki zaradi grozljivega nasilja in zlorab pobegne s plantaže v Louisiani, kjer je živel kot suženj. Poda se na nevarno pot proti severu, kjer se tudi bori v državljanski vojni. Leta 1863 je svet obkrožila fotografija resničnega Petra oziroma njegovega hrbta, prepredenega z brazgotinami od bičanj. Prizor je dal velik zagon gibanju za abolicijo in spodbudil številne svobodne temnopolte Američane, da so stopili v severno vojsko.