Mesec dni pred velikim dnevom (podelitev oskarjev je 24. februarja) je za zdaj treba Zeleno knjigo upoštevati kot najmočnejšega favorita. Foto: AP
Mesec dni pred velikim dnevom (podelitev oskarjev je 24. februarja) je za zdaj treba Zeleno knjigo upoštevati kot najmočnejšega favorita. Foto: AP

Če si tip, ki je režiral Butca in butca, ne pričakuješ, da boš kdaj osvojil nagrado. Ne potrebujem nagrad. To je tako, kot da bi Warren Buffett zadel na loteriji. Hudičevo hvaležen sem.

Peter Farrelly

Velika zmaga Zelene knjige na 30. podelitvi nagrad ameriških filmskih producentov (Producers Guild Awards) je biografsko dramo o temnopoltem pianistu (Mahershala Ali) in njegovem belskem šoferju (Viggo Mortensen) na ameriškem jugu v šestdesetih kar naenkrat postavila v vlogo enega od najmočnejših favoritov v bitki za oskarja za najboljši film naslednji mesec.

V svoji kategoriji je tako zelena knjiga premagala celovečerce Črni Kkklanovec, Črni panter, Bohemian Rhapsody, Crazy Rich Asians, Najljubša, Tiho mesto, Roma, Zvezda je rojena in Mož iz ozadja. Peter Farrelly je v zahvalnem govoru pripomnil: "Če si tip, ki je režiral Butca in butca, ne pričakuješ, da boš kdaj osvojil nagrado. Ne potrebujem nagrad. To je tako, kot da bi Warren Buffett zadel na loteriji. Hudičevo hvaležen sem." Nagrado za film so sicer dobili producenti: Jim Burke, Charles B. Wessler, Brian Currie, Farrelly in Nick Vallelonga.

Na redni spored slovenskih kinematografov Zelena knjiga prihaja 31. januarja.

Igralci Viggo Mortensen, Linda Cardellini in Mahershala Ali, ki v zraku držijo režiserja Petra Farrellyja, so bili razposajeni že na premieri Zelene knjige na festivalu v Torontu. Foto: Reuters
Igralci Viggo Mortensen, Linda Cardellini in Mahershala Ali, ki v zraku držijo režiserja Petra Farrellyja, so bili razposajeni že na premieri Zelene knjige na festivalu v Torontu. Foto: Reuters

Zanesljivi napovedovalci oskarja
Nagrada PGA je bila v preteklosti že velikokrat zanesljiva napoved, kateri film bo na vrhuncu sezone nagrad osvojil njeno najvišjo čast, oskarja za najboljši film. (Redki izjemi v njihovem zanesljivem "napovedovanju" sta bila filma Dežela La La in Velika poteza (The Big Short), ki sta dobila nagradi PGA, ne pa tudi oskarja.) V zadnjih 29 letih so zmagovalca oskarjev pravilno napovedali kar 20-krat, tudi lansko Obliko vode. Združenje ima 8200 članov.

Marsikdo je pričakoval, da bodo producenti razklani med tem, ali naj svojo nagrado podajo ljubezenski melodrami Zvezda je rojena ali pa črno-beli socialni drami Roma. No, popolnoma brez možnosti Zelena knjiga seveda ni bila, saj je v začetku tega meseca že osvojila zlati globus za najboljši muzikal ali komedijo.

Vsakega favorita spremlja tudi negativna kampanja
V letošnji sezoni nagrad je bila Zelena knjiga sicer eden od najostreje napadanih filmov: številni kritiki so bili mnenja, da gre za nazadnjaški film na temo odnosov med rasami in da bi bilo med tematsko sorodnimi v isti sezoni veliko bolje staviti na Črnega Kkklanovca, Črnega panterja ali dramo If Beale Street Could Talk. Film so kritizirali tudi sorodniki portretiranih protagonistov, češ da si je scenarij dovolil ogromno svobode glede na resnično zgodbo in da z njimi v stik ni stopil noben član produkcije.

Brskanje po preteklosti vpletenih je razkrilo tudi, da se je režiser Farrely pred leti neprimerno vedel na filmskih snemanjih in da je soscenarist pristaš teorij zarote v zvezi z 11. septembrom. Viggo Mortensen je na nekem promocijskem dogodku izrekel "besedo na n-" (češ da je bila včasih dopustna, danes pa ni več), za kar se je moral izdatno opravičevati.

A nič od tega za film očitno ni bilo usodno: poleg zlatega globusa je osvojil tudi glavno (in edino) nagrado torontskega filmskega festivala, nagrado po izboru občinstva.

Številni kritiki so bili mnenja, da gre za nazadnjaški film na temo odnosov med rasami. Foto: Reuters
Številni kritiki so bili mnenja, da gre za nazadnjaški film na temo odnosov med rasami. Foto: Reuters

Disney v boju za najboljšo animacijo poražen

Organizacija PGA, največje združenje filmskih in televizijskih producentov v ameriški zabavni industriji, izbira tudi najboljši animirani film. Letos je to Spider-Man: Novi svet (Spider-Man: Into the Spider-Verse). Film je bil kritiško sicer izjemno hvaljen, a večina ljudi ni verjela, da bo premagal Disneyjevo mašinerijo, ki so jo zastopali Neverjetni 2.

Najboljši dokumentarec je postal Won’t You Be My Neighbor? o življenju in filozofiji televizijskega voditelja Freda Rogersa, najboljša televizijska drama pa zadnja sezona FX-ove nadaljevanke The Americans.

Televizija FX je imela res dober večer: producirali so tudi miniserijo Ryana Murphyja The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story, ki je dobila nagrado za najboljšo serijo z omejenim obsegom. V televizijskih kategorijah je slavila še komična serija The Marvelous Mrs. Maisel v kategoriji komedij in HBO-jev Fahrenheit 451 kot najboljši televizijski film.

CNN-ova kulinarična serija Anthony Bourdain: Parts Unknown, ki jo je vodil lani umrli zvezdniški kuhar, je dobila priznanje za najboljšo dokumentarno televizijsko serijo, medtem ko je v kategoriji resničnostne televizije slavil VH1-ov tekmovalni šov RuPaul’s Drag Race.

PBS-ova Sezamova ulica, ki je na sporedu že petdeset let, je še vedno najboljša oddaja za otroke. V kategoriji pogovornih oddaj in oddaj v živo je po mnenju producentov najboljša politična humorna oddaja Last Week Tonight with John Oliver.

Lahko Spider-Man: Novi svet poskrbi za oskarjevsko presenečenje v kategoriji animiranega filma? Foto: IMDb
Lahko Spider-Man: Novi svet poskrbi za oskarjevsko presenečenje v kategoriji animiranega filma? Foto: IMDb

Bitke še ni konec
V naslednjih tednih bodo svoje favorite razkrile še druge cehovske organizacije, na primer igralski ceh (SAG). Igralci za glavno nagrado ‒ film z najboljšo celotno igralsko zasedbo ‒ Zelene knjige niso niti nominirali; trenutno za njihova favorita veljata Roma in Bohemian Rhapsody. Mesec dni pred velikim dnevom (podelitev oskarjev je 24. februarja) pa je za zdaj treba Zeleno knjigo upoštevati kot najmočnejšega favorita.

Producentska ekipa Zelene knjige s svojo nagrado. Foto: AP
Producentska ekipa Zelene knjige s svojo nagrado. Foto: AP
V kinu: Zelena knjiga