Ni čas za smrt je bil letos prvi veliki blockbuster, ki so ga zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili na poznejši čas. Foto: IMDb
Ni čas za smrt je bil letos prvi veliki blockbuster, ki so ga zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili na poznejši čas. Foto: IMDb

Leto 2020 je James Bond doslej zaznamoval veliko manj, kot bi ga v običajnih okoliščinah: ko je bilo treba aprilsko premiero zaradi epidemije novega kronavirusa prestaviti, o filmu nismo slišali skoraj ničesar več. Zdaj se je studio Universal zbudil iz dremeža in deset mesecev po prvem uradnem napovedniku zmontiral še drugega, ki prinaša nekaj novih drobtinic in namigov.

Julija so sicer začele krožiti govorice, da je zaradi grožnje pandemije tudi novembrski datum v nevarnosti in da bo film najverjetneje prestavljen v leto 2021, a so pri Universalu to izrecno zanikali.

V novem napovedniku Daniel Craig divja pred kuliso slikovitih italijanskih mestec, strelja z brzostrelkami, ki so skrite v sprednjih lučeh njegovega astona martina in razglablja o reševanju sveta. Pobližje si lahko ogledamo tudi osrednjega zlobca, Safina (Rami Malek), ki ga motivira "maščevanje", in dva nova obraza, Ano de Armas in Lashano Lynch kot novo agentko s predpono 00-.

Režijo 25. dela franšize je prevzel Cary Joji Fukunaga, ki se je do zdaj proslavil predvsem s prvo sezono Pravega detektiva in miniserijo Maniac.

V svoje vloge iz prejšnje bondijade (Spectre, 2015) se vračajo Ralph Fiennes kot M, Lea Seydoux kot Dr. Madeleine Swann in Ben Whishaw kot Q. Moneypenny je znova Naomie Harris, Rory Kinnear agent MI6, ekipi pa se je znova pridružil tudi igralec Jeffrey Wright kot Felix Leiter.

Tudi mačkam naklonjeni zlikovec Ernst Stavro Blofeld (Christoph Waltz), za katerega smo na koncu Spectra izvedeli, da je preživel helikoptersko nesrečo, očitno še ni rekel zadnje besede.

Jamesovi prazni upi na upokojitev
Pod scenarij so podpisani Neal Purvis, Robert Wade, Scott Z. Burns, Phoebe Waller-Bridge (šele druga ženska scenaristka v zgodovini Jamesa Bonda!) in Fukunaga. Na začetku nam predstavijo Bonda, ki se je umaknil iz aktivne službe in uživa zasluženi počitek na Jamajki. A njegov mir ne traja dolgo, saj ga stari prijatelj iz Cie Felix Leiter prosi za pomoč. Misija reševanja ugrabljenega znanstvenika pa se izkaže za veliko bolj tvegano, kot so pričakovali: agenta njenega veličanstva vodi na sled skrivnostnega zlikovca, ki je oborožen z nevarno novo tehnologijo.