Sarajevski filmski festival bo letos predstavljal 20 evropskih držav. Foto: sff.ba
Sarajevski filmski festival bo letos predstavljal 20 evropskih držav. Foto: sff.ba

Na spletni strani festivala je bil objavljen program štirih tekmovalnih sekcij: igranega, dokumentarnega, kratkega in študentskega filma. Selektorska ekipa pod vodstvom kreativne direktorice festivala Izete Građević si je letos ogledala 935 filmov, od tega 200 celovečercev, 235 dokumentarcev in 500 kratkih filmov.

Ob tem so organizatorji napovedali, da bodo prikazali 22 svetovnih, dve mednarodni, 22 regionalnih in tri bosanske premiere. Poleg tekmovalnih filmov so pripravili še dve gala in eno posebno projekcijo.

Širok nabor tekmovalnega programa
V program si bili uvrščeni filmi in avtorji iz več kot 20 evropskih držav, za srce Sarajeva, med katerimi je najvišje ovrednotena nagrada za najboljši film, pa se bo v tekmovalnem programu celovečercev potegovalo 11 filmov. Najboljši bo prejel 16.000 evrov, razdelili pa bodo še nagrade za najboljšega režiserja ter najboljšega igralca in igralko.

Hrvaški režiser Juraj Lerotić bo letos na festivalu nastopil kot član žirije. Foto: EPA
Hrvaški režiser Juraj Lerotić bo letos na festivalu nastopil kot član žirije. Foto: EPA

V dokumentarnem delu s prav tako štirimi nagradami bo svetovno premiero doživel film slovenske režiserke Petre Seliškar Telo, ki je nastal v koprodukciji s Hrvaško in Severno Makedonijo. Film prek arhivskih posnetkov iz različnih obdobij zaznava trenutke in nekatera pomembna poglavja iz življenja 40-letne matere samohranilke, nekdanje študentke klavirja in manekenke, ki je s hčerko obiskala prijatelje v Makedoniji.

Svetovno premiero v tej sekciji bo doživel tudi kratki dokumentarni film Objem Miroslava Mandića, ki se ukvarja z odnosom človeka do narave (in obratno), slovenski prispevek pa podpisuje še film srbskega režiserja Nemanje Vojinovića Stekleničarji, ki bo na festivalu prav tako doživel svetovno premiero. Med kratkimi filmi bodo premierno prikazali film Barbare Zemljič Kako sem se naučila obešati perilo, v katerem nastopajo Tamara Avguštin, Domen Novak in Lucija Harum.

Priznanje srce Sarajeva za najboljši igrani film je lani osvojil hrvaški režiser Juraj Lerotić z družinsko dramo Varen kraj (Sigurno mjesto).