Film Otroci megle jemlje pod drobnogled Hmonge, ki so etnična manjšina v severnem Vietnamu, kjer tradicija veleva tudi kontroverzno
Film Otroci megle jemlje pod drobnogled Hmonge, ki so etnična manjšina v severnem Vietnamu, kjer tradicija veleva tudi kontroverzno "ugrabitev neveste" med novoletnimi prazniki, ki jim sledi pogajanje za doto in poroko. Foto: FDF

Programski vodja festivala Simon Popek je v tekmovalni program celovečernih dokumentarcev na temo človekovih pravic tudi tokrat uvrstil pet filmov, čeprav se s to temo po njegovih besedah povezujejo tudi druge sekcije.

V tekmi za nagrado Amnesty International Slovenije (AIS) so tako Prvih 54 let: Skrajšani priročnik za vojaško okupacijo Avija Mograbija o dolgoletni izraelsko-palestinski vojni, Država, ki se lepo vede, ki ga je David Dufresne začel snemati v času največjih protestov rumenih jopičev v Franciji, Nuklearna družina Travissa in Erin Wilkerson o ameriški agresiji zadnjega stoletja, Otroci megle režiserke Ha Le Diem o tradiciji poročanja otrok v Vietnamu in uvodni film festivala Odpuščanje Marije Zidar o zakoreninjenosti patriarhalnih principov v albanskem visokogorju.

Sorodna novica Marija Zidar: "Zanimalo me je, kaj je človeškega za spektaklom patriarhata"

Po pet filmov bo mogoče videti tudi v sekciji z aktualno in družbenokritično tematiko ter v intimnih in globalnih portretih. Prva bo med drugim prikazala Tovarne delavcem Srdjana Kovačevića. Na film se bo, kot je na novinarski konferenci pred festivalom povedal programski vodja Simon Popek, navezovala okrogla miza v sodelovanju z Inštitutom za ekonomsko demokracijo o delavstvu znotraj sodobnega kapitalizma. V intimnih in globalnih portretih pa bo med drugim na ogled film Gospod Bachmann in njegov razred Marie Speth.

V obe sekciji je Popek uvrstil še dva slovenska filma: Dolina solz, ki ga je Boštjan Korbar posnel v sodelovanju z Matjažem Pikalom, in Smučarske sanje Haidy Kancler, ki bo hkrati sklepni film festivala.

Sekcija Miti, ikone, mediji bo med drugim prikazala dokumentarec Tosce Looby o edini avstralski premierki, ki se po Popkovi oceni s portretom toksičnega političnega okolja vklaplja v slovenski predvolilni čas. Retrospektiva bo s sedmimi filmi spomnila na 100-letnico rojstva litovsko-ameriškega filmarja Jonasa Mekasa.

Ob množičnih protestih t. i. rumenih jopičev po Franciji leta 2018 in 2019 je nastal dokumentarec Država, ki se lepo vede, ki spregovori o oblastniškem nasilju nad lastnimi državljani. Foto: FDF
Ob množičnih protestih t. i. rumenih jopičev po Franciji leta 2018 in 2019 je nastal dokumentarec Država, ki se lepo vede, ki spregovori o oblastniškem nasilju nad lastnimi državljani. Foto: FDF

Tekmovalne filme bodo ocenjevali nizozemska dokumentaristka Margje de Koning, režiser in novinar Siniša Gačić ter Kaja Atanasova iz AIS-ja. V spremljevalnem delu pa bo AIS pripravil še pogovor o pravicah Palestincev.

Festival bo v spremljevalnem delu obsegal tudi Dokumentarni dan na FDF, v okviru katerega bo predstavitev delavnice Dokumentarnica, ki je po Popkovih besedah nastala po dobri izkušnji s Scenarnico, iz katere je že izšlo nekaj uspešnih filmov, kot sta filma Inventura in Prasica, slabšalni izraz za žensko, in ki je prav tako potekala v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in režiserk. Potekala bo tudi delavnica o razvoju filmskih dokumentarcev z dansko selektorico in režiserko Helle Hansen.

Odprtje Festivala dokumentarnega filma