Če bodo odločili, da je 66-letni igralec kriv, mu grozi 18 mesecev zapora.

Alec Baldwin se je pred začetkom sojenja januarja letos izrekel za nedolžnega.Foto: EPA
Alec Baldwin se je pred začetkom sojenja januarja letos izrekel za nedolžnega.Foto: EPA

Incident se je zgodil oktobra leta 2021 med pripravami snemanja filma Rust (Rja), vesterna, v katerem je imel Baldwin predvideno glavno vlogo odpadnika, čigar 13-letnega vnuka obtožijo uboja. Baldwin, ki ima za seboj 40 let dolgo igralsko kariero, je pri filmu sodeloval tudi kot producent.

Sodnica Mary Marlowe Sommer je za proces predvidela skoraj dva tedna. Foto: EPA
Sodnica Mary Marlowe Sommer je za proces predvidela skoraj dva tedna. Foto: EPA

Na ranču Bonanza Creek, priljubljenem prizorišču snemanja vesternov v Novi Mehiki, sta med vajo za prizor streljanja Baldwin in 42-letna direktorica fotografije Halyna Hutchins iskala najboljšo kompozicijo in idealno postavitev kamere. Medtem se je revolver, ki ga je v rokah držal Baldwin, sprožil, krogla pa je zadela Halyno Hutchins in v ramo ranila režiserja Joela Souzo. Hutchins je kmalu zatem umrla, Souza pa jo je odnesel z lažjimi poškodbami. Namesto neškodljivih slepih nabojev je bilo namreč v revolverju pravo strelivo. Še vedno pa ni jasno, kako se je pravo strelivo znašlo na snemanju.

Sorodna novica Orožarka pri filmu Rust kriva nenamernega uboja, ne pa tudi prirejanja dokazov

Marca letos so v ločenem sodnem procesu odločili, da je kriva uboja iz malomarnosti orožarka Hannah Gutierrez-Reed, ki je bila na snemanju odgovorna za varnost orožja in je s strelivom napolnila revolver, s katerim je streljal Baldwin. Aprila je bila obsojena na 18 mesecev zapora, najvišjo mogočo kazen. Sodnica Mary Sommers je dejala, da je Gutierrez-Reed "varno orožje spremenila v smrtonosno", njena napaka pa je direktorico fotografije stala življenje.

Baldwin se je pred začetkom sojenja izrekel za nedolžnega. Sodnica Mary Marlowe Sommer je za proces predvidela deset dni, uvodne besede obrambe in tožilstva so predvidene za danes.

Sodni proces se je začel v torek, Baldwin pa se je z odvetniki pojavil tudi v ponedeljek. Obramba in tožilstvo sta bila takrat na sestanku pred sodnico vsak na svojem bregu glede dokazov in prič na sojenju. Obramba vztraja, da je v sodnem postopku pomembna zgolj vloga Baldwina kot igralca, tožilstvo pa na drugi strani izpostavlja njegovo vlogo kot koproducenta vesterna, ki naj bi ignoriral varnostne predpise in izvajal pritisk na filmske ustvarjalce na snemanju in jih s tem spravljal v nevarnost.

Sojenja se je udeležil tudi igralec. Foto: EPA
Sojenja se je udeležil tudi igralec. Foto: EPA

Ali je Baldwin pritisnil na sprožilec?
Eno ključnih vprašanj v primeru je, ali je Baldwin pritisnil na sprožilec revolverja ali se je ta zaradi napake sprožil sam. Več tednov po incidentu je Baldwin v pogovoru za ABC News zatrdil, da sam ni pritisnil na sprožilec. Pravni strokovnjaki pa menijo, da si je s tem zožil možnost obrambe, saj ne more več trditi, da se ne spomni, kaj se je zgodilo oziroma da je na sprožilec pritisnil po nesreči. Tožilci skušajo Baldwina predstaviti kot nekoga, ki ne zna ravnati z orožjem, kar dokazujejo s posnetki, na katerih na prizorišču snemanja med mahanjem z orožjem pravi, kako ne zmore nadzirati svojih čustev. Sklicujejo se tudi na poročilo FBI-ja, po katerem je za sprostitev sprožilca nekdo moral nanj tudi pritisniti. Za potrebe analize je leta 2022 FBI-jev preiskovalec razstavil orožje, kar je obramba označila za nezaslišano, saj da so ji tako odvzeli možnost, da sama pregleda orožje. Kljub temu je sodnica zavrnila zadnji poskus za opustitev obtožb o uboju iz malomarnosti.

Obramba Baldwina za zdaj ni uvrstila na seznam prič. Foto: EPA
Obramba Baldwina za zdaj ni uvrstila na seznam prič. Foto: EPA

Kdo je odgovoren za varnost?
Po besedah kalifornijskega odvetnika Treja Lovlla bo tožilstvo nalagalo večjo težo na odgovornost, ki jo ima vsakdo pri ravnanju z orožjem, tudi tudi, kadar je na prizorišču snemanja filma, poroča BBC. Da tega ne sme usmerjati v ljudi in pri tem mora zagotoviti, da v njem ni streliva. Obramba bo po drugi strani skušala dokazati, da je igralcu dovoljeno, da se zanese na orožarko na prizorišču. Prav tako, da mu ni treba ločiti med pravimi in slepimi naboji.

Za pričanje so predvideni filmski ustvarjalci, preiskovalci in strokovnjaki za orožje. Baldwina za zdaj ni na seznamu prič, kar pa še ne pomeni, da se to ne bo zgodilo – obramba se lahko za obtoženčevo pričanje odloči tudi v zadnjem hipu, verjetno pa se bodo odločali na podlagi poteka procesa.