Film Vprašanje identitete pripoveduje o petih ženskah in je koprodukcija Quasar Multimedia, Bela Filma in RTV Slovenija. Foto: Bela film
Film Vprašanje identitete pripoveduje o petih ženskah in je koprodukcija Quasar Multimedia, Bela Filma in RTV Slovenija. Foto: Bela film

Po današnjem večeru se bodo do 4. aprila zvrstili še trije večeri, na katerih bodo najprej prikazali kratkometražni in nato celovečerni film.

Film Vprašanje identitete pripoveduje o petih ženskah, ki so skozi stoletje tržaške zgodovine doživljale in interpretirale odnose med italijansko in slovensko dušo mesta. Pavla Hočevar, rojena na Dunaju, je krepila slovensko narodno zavest s poučevanjem na šoli Sv. Cirila in Metoda v Trstu, Marica Nadlišek Bartol je bila pisateljica in urednica prvega slovenskega ženskega časopisa Slovenka, iredentistka Elody Oblath pa je bila intelektualka in pisateljica z madžarskimi predniki judovske vere, ki si je prizadevala za priključitev Trsta Italiji.

Sanjale so o slovenski, italijanski ali evropski identiteti
Giuseppina Martinuzzi
iz istrskega Labina je delovala v socialističnem svetu in je bila feministka ter podpornica italijansko-slovanskega dialoga, Alice Schalek pa je bila priznana fotoreporterka, ki je dokumentirala soško fronto. Zaton avstro-ogrskega cesarstva, priključitev Trsta Kraljevini Italiji in vzpon fašizma so spremenili usode teh žensk, ki so vsaka na svoj način sanjale o slovenski, italijanski ali evropski identiteti v mestu, kjer je bilo sobivanje različnih narodov do določenega trenutka nekaj normalnega, so zapisali v tržaškem gledališču.

Besede njihovih dnevnikov, spisov, esejev in pisem zaživijo v kreacijah petih igralk, ki so sodelovale pri tem projektu: Arielle Reggio, Lučke Počkaj, Elene Husu, Giustine Testa in Marzie Postogna. Pri sestavljanju scenarija so strokovno svetovale Marta Verginella, Tullia Catalan, Xenia Majovski, Milena Markič, Emily Menguzzato in Mia Mathee. Film je koprodukcija Quasar Multimedia, Bela Filma in RTV Slovenija. Pogovor z ustvarjalci po filmu bo vodila novinarka Poljanka Dolhar.

Igram, sem je mednarodno premiero doživel novembra lani na jubilejnem 40. mednarodnem filmskem festivalu v Kairu. Foto: SFC
Igram, sem je mednarodno premiero doživel novembra lani na jubilejnem 40. mednarodnem filmskem festivalu v Kairu. Foto: SFC

Sledijo še drugi filmi, tudi grozljivka
Drugi večer, 26. februarja, bo v znamenju grozljivk s filmi Tomaža Gorkiča, ki je pred kratkim v SSG-ju podpisal uprizoritev Kralja na Betajnovi. Prikazali bodo kratki film Veriga mesa, ki mu bo sledil film Idila. Konec marca bo sledil film Ivan Janeza Burgerja v kombinaciji s kratkim filmom Martina Turka Nedeljsko jutro. Večere slovenskega filma pa bo sklenila projekcija filma Igram, sem Miroslava Mandića in kratkega filma Ples ljubezni Lea Černica.
Večere slovenskega filma SSG Trst pripravlja v sodelovanju s Kinoateljejem, Slovenskem klubom in Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo.