Članice Sveta za sodelovanje v Zalivu (GCC), ki vključuje Savdsko Arabijo, Združene arabske emirate, Bahrajn, Kuvajt, Katar in Oman, so Netflixu izročile skupno izjavo, rekoč, da so nedoločene vsebine "v nasprotju z islamskimi in družbenimi vrednotami in načeli".

Foto: EPA
Foto: EPA

Državi Savdska Arabija in Združeni arabski emirati sta objavili izjavo prek svojih vlad, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Izjava ne pojasnjuje, za katere vsebine natanko gre, je pa savdska državna televizija ob izjavi predvajala še videointervjuja, ki ga je opravila z žensko, opisano kot "vedenjsko svetovalko", ki je Netflix opisala kot "uradnega sponzorja homoseksualnosti".

Prepoved Disneyjevega animiranega filma Lightyear
Obenem so predvajali posnetke risanke Jurassic World: Camp Cretaceous, v kateri sta se poljubljali dve ženski, čeprav je bil posnetek zamegljen. Savdska državna televizija je prav tako predvajala odsek in ob tem namignila, da bi Netflix lahko prepovedali v kraljestvu, ker ta program dosega otroke. Netflix s sedežem v Los Gatosu v Kaliforniji se po poročanju AP-ja v torek ni odzval na prošnjo po komentarju.

Sorodna novica Netflix na zahtevo Savdske Arabije umaknil do kraljevine kritično epizodo

Države v muslimanskem svetu so junija prepovedale javno predvajanje najnovejšega Disneyjevega animiranega filma Lightyear zaradi prizora, ki prikazuje poljubljanje dveh lezbičnih likov. Po tem je pretočna storitev podjetja Disney+ dejala, da bi morala biti "razpoložljiva vsebina usklajena z lokalnimi regulativnimi zahtevami" v arabskih državah Zaliva.

Mnogi muslimani menijo, da so geji in lezbijke grešniki. V nekaterih delih arabskega sveta so pripadnike skupnosti LGBTQ aretirali in obsodili na zapor. Nekatere države celo ohranjajo smrtno kazen.

Do te poteze prihaja v času, ko regionalne pretočne storitve poskušajo prevzeti Netflixove prihodke, vključno s storitvijo Shahid, ki jo upravlja skupina MBC v savdski lasti, piše AP. Savdska vlada naj bi imela nadzorni delež v skupini MBC po seriji aretacij leta 2017, ki jih je odredil prestolonaslednik Mohamed bin Salman zaradi obtožb o korupciji, ki mu je omogočila centralizacijo oblasti v kraljestvu.

Netflix ima sicer omejene vsebine v Savdski Arabiji. Leta 2019 so aktivisti obsodili storitev pretakanja, ker je umaknila epizodo Patriot Act komika Hasana Minhaja, ki je kritizirala princa Mohameda zaradi umora novinarja Washington Posta Džamala Hašokdžija in obsodila politiko savdskega prestolonaslednika.

Netflix je takrat dejal, da je bila epizoda odstranjena na območju Savdske Arabije zaradi pravne zahteve, in ne zaradi njene vsebine.