Filmski režiser Roman Polanski. Foto: EPA
Filmski režiser Roman Polanski. Foto: EPA

Štiriinpetdesetčlanski upravni odbor akademije, ki je najbolj prepoznavna po podelitvah filmskih nagrad oskar, je leta 2018, ko so ob 87-letnem Polanskem, prav tako zaradi obtožb o spolnih napadih, izključili tudi igralca Billa Cosbyja, zapisal, da so se za to potezo odločili, ker je bil v obeh primerih kršen kodeks ravnanja. Pri tem je vse člane akademije pozval, naj se držijo visokih etičnih standardov.

Sodišče je odločilo, da je Polanski kriv, da je leta 1977 spolno občeval s 13-letnico. Preden bi mu lahko izrekli kazen, je odšel v tujino in trenutno živi v Franciji. Kljub temu je bil Polanski član prestižne akademije, po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pa je bila odločitev o njegovi izključitvi štiri desetletja po spornem dejanju tudi posledica dogodkov, ki jih je spodbudilo gibanje Jaz tudi.

V ZDA se ne more vrniti

Polanski je vložil pritožbo na odločitev akademije, a jo je sodnica Mary Strobel zavrnila. Po njeni presoji je imel upravni odbor razloge za izključitev režiserja, sama odločitev pa po njenih besedah ni izhajala iz kaprice in ni bila arbitrarna. Polanski je sicer v Hollywoodu nezaželena oseba, v ZDA pa se ne more vrniti, ker ga tam še vedno preganjajo.

Po torkovi odločitvi sodišča je odvetnik Polanskega Harland Braun za AFP dejal, da ima režiser težavo z losangeleškim sodstvom, saj naj bi vsi sodniki držali skupaj. "Roman Polanski prosi zgolj za pošteno sojenje," je dodal. Pri akademiji pa so za francosko tiskovno agencijo dejali, da sodni razplet pozdravljajo: "Veseli nas, da je sodišče potrdilo, da je akademija glede Polanskega postopala pošteno in razumno."