Sodnik Alvin Hellerstein je namreč presodil, da bi bila taka poravnava nepoštena do vseh žensk, ki jih je Weinstein posilil ali spolno nadlegoval; sporazum jih namreč obravnava na enak način kot vse ženske, ki so mu samo križale pot in so bile zaradi tega v "območju nevarnosti".

Med ženske, ki so
Med ženske, ki so "med delom za The Weinstein Company izkusile neugodno delovno okolje, spolno nadlegovanje in spolno diskriminacijo ter spolno nadlegovanje Harveyja Weinsteina", bi po navedbah tožilstva razdelili 18,875,000 dolarjev iz v ta namen ustanovljenega odškodninskega sklada. Dogovor bi morala potrditi še okrožno in stečajno sodišče, a ga je zavrnilo že prvo. Foto: Reuters

Ključno pri odločitvi sodišča je bilo tudi to, da plačilo ne bi prišlo od Weinsteina osebno, kar pomeni, da njemu samemu še vedno ni treba priznati krivde; denar bi prispeval odbor njegovega nekdanjega filmskega studia, ki bi še predtem na stran odrinil ogromen znesek za pomoč Weinsteinu. "Ideja, da bi Weinstein dobil sredstva za svojo obrambo pred tožnicami, je skrajno nadležna," je komentiral Hellerstein.

Sorodna novica Weinsteinovim žrtvam bi razdelili 19 milijonov dolarjev, a vse se z dogovorom ne strinjajo

10 tisočakov vsaki tožnici, 15 milijonov za Harveyjevo obrambo
Tožnice, ki so v zadnjih tednih opozarjale na nezadostnost predlagane poravnave, so poudarjale, da bi vsaka žrtev povprečno dobila nekje od 10 do 20 tisoč dolarjev – kar 15,2 milijona dolarjev pa bi bilo prihranjenih za Weinsteinovo obrambo.

Po odštetih sodnih stroških bi v odškodninskem skladu ostalo samo še 11 milijonov dolarjev.

Poravnava bi prav zato enkrat za vselej naredila konec skupinski tožbi; za tožnice ne bi bilo druge poti za iskanje kompenzacije za trpljenje pod Weinsteinom. Državna tožilka Letitia James brata Weinstein (Harveyja in Boba) še vedno preganja zaradi sovražnega delovnega okolja, ki sta ga gojila v Weinstein Co.

Odvetnica Elizabeth Fegan, ki zastopa devet Weinsteinovih tožnic, je argumentirala, da so bile "vse ženske v podjetju v območju nevarnosti", ki ga je ustvaril Weinstein, kar je bilo podlaga za legitimnost skupinske tožbe proti njemu.

Weinsteinov štab se na odločitev sodišča še ni odzval, tožilstvo pa napoveduje, da bo razsodbo še preučilo. "Neutrudno smo se borili za pravico za te pogumne ženske, in to bomo počeli tudi v prihodnje," je povedala predstavnica za javnost.

23 let za zapahi, eno sojenje še pred njim
68-letni Harvey Weinstein se je pritožil na svojo obsodbo in posebej na določeno zaporno kazen v višini 23 let. Sodišče je odločilo, da je kriv posilstva mlade igralke in spolnega napada na pomočnico produkcije. Pred sodiščem v Los Angelesu se bo moral še zagovarjati zaradi ločene obtožbe posilstva in spolnih napadov.