Predvajanja filma se bodo poleg režiserja udeležili igralci Jure Henigman in Jurij Drevenšek ter direktor fotografije Ivan Zadro. Na festivalu, ki bo potekal do nedelje, bo na ogled več slovenskih filmov.

Zbudi me je na letošnjem Festivalu slovenskega filma prejel vesni za najboljši igrani celovečerec, scenarij in igralca v stranski vlogi. V njem spremljamo fanta, ki po skrivnostni izgubi spomina rekonstruira drobce svojega nekdanjega življenja na Jesenicah in se spopada s temnimi poglavji lastne preteklosti. Foto: SFC/Urša Premik
Zbudi me je na letošnjem Festivalu slovenskega filma prejel vesni za najboljši igrani celovečerec, scenarij in igralca v stranski vlogi. V njem spremljamo fanta, ki po skrivnostni izgubi spomina rekonstruira drobce svojega nekdanjega življenja na Jesenicah in se spopada s temnimi poglavji lastne preteklosti. Foto: SFC/Urša Premik
Sorodna novica Zbudi me, portret ksenofobije na Jesenicah: "Sovraštvo se rojeva iz strahu"

Poleg Zbudi me bosta med celovečerci na ogled še slovenska Jezdeca Dominika Menceja ter Mož brez krivde Ivana Gergoleta. Na programu festivala je tudi dokumentarna oddaja Melania Jurija Grudna.

V kategoriji kratkih filmov bodo na ogled Babičino seksualno življenje Urške Djukić in Emilie Pigeard, Alma, neuklonljiva ženska Andreja Kamnika in Huiqin Wang, Umik Tine Šulc Resnik, Legenda o zlatorogu Lee Vučko, Vzorec Dore Pejić Bach in Roke: Triptih Kaje Rakušček.

Med kratkimi filmi zunaj tekmovalnega programa bodo prikazani slovenski kratki filmi Little Paradise Maela Debacka, Hungover Ane Rakovič, Tailgater Oskarja Slabeta, Kalitev Ivane Vogrinc Vidali in Tako se je končalo poletje Matjaža Ivanišina.

Filmski festival K3 vsako leto podeli nagrade za najboljše filme v skupni vrednosti 7300 evrov. V tekmovalnem delu predvajajo kratke filme, krajše od 30 minut, in celovečerne filme, daljše od 70 minut. Filme, ki trajajo med 30 in 70 minut, je pogosto mogoče videti v posebnih programih. Vsem tekmovalnim filmom je skupno, da prihajajo iz avstrijske Koroške, italijanske Furlanije - Julijske krajine in Slovenije.

Na spletni strani festivala njegovo ime pojasnjujejo takole: K v slovenščini in nemščini pomeni Kino (v italijanščini pa se črka k ne uporablja, a filmska umetnost
Na spletni strani festivala njegovo ime pojasnjujejo takole: K v slovenščini in nemščini pomeni Kino (v italijanščini pa se črka k ne uporablja, a filmska umetnost "to praznino zapolni s filmsko izmenjavo") 3 pa zato, ker vsaka stabilna miza potrebuje vsaj tri noge in ker združujejo filme iz treh regij. Foto: Spletna stran festivala

Zmagovalca izberejo na javni tribuni
Žirija podeli nagrado za kratki in dolgometražni film. Svojo nagrado podeli tudi občinstvo. Ta o tem odloča na svojevrsten način, saj so na predzadnji festivalski dan na sporedu ponovno trije favoriti občinstva, ki so bili predhodno izbrani z anonimnim glasovanjem.

Po tej prosto dostopni projekciji se občinstvo zbere in začne se argumentirana razprava, preko katere nato izberejo zmagovalni film. Gledalci tako postanejo žiranti, ki morajo drug drugega prepričevati o odločitvi. Filmski ustvarjalci na drugi strani so le nemi opazovalci takojšnjih in spontanih odzivov, ki jih sprožijo njihovi filmi, je koncept pojasnjen na spletni strani festivala.

Tema letošnjega festivala so Ideali in idoli, fascinanten in večplasten koncept, ki omogoča široko paleto interpretacij in refleksij. Ne gre za to, da bi vsak film ustrezal tej tematiki, ampak gre bolj za uganko, ki naj bi spodbudila morebitno branje festivalskega programa, je še zapisano na spletni strani festivala.

Slovesnost ob podelitvi nagrad se bo začela v soboto ob 22.30.