Anica Gorjup, zadnja čarovnica, sežgana na grmadi v Ljubljani. Zakaj so jo obtoževali čarovništva? Je bila v resnici zeliščarka, babica? Kako je potekal čarovniški proces? Foto: SOJ RTV SLO
Anica Gorjup, zadnja čarovnica, sežgana na grmadi v Ljubljani. Zakaj so jo obtoževali čarovništva? Je bila v resnici zeliščarka, babica? Kako je potekal čarovniški proces? Foto: SOJ RTV SLO

"Dokumentarna serija Zgodbe s prepiha želi na svež in moderen način predstaviti dogodke iz preteklosti slovenske zgodovine – daleč stran od suhoparnega učbeniškega zgodovinopisja, toda z veliko mero pozornosti na zgodovinska dejstva," je zapisala produkcijska hiša Invida pred premiero prve epizode šestdelne serije.

Zgodbe s prepiha bodo na sporedu vsak torek od 28. maja 2024 ob 20.00 na TV Slovenija 1. Po predvajanju bo vsak dokumentarec še 7 dni na voljo na RTV 365.

"Vsaka izmed šestih epizod bo pripovedovala neverjetne zgodbe, ki smo jih mnogi že pozabili, medtem ko morda nekateri zanje nismo nikoli vedeli. Poznate zgodbo o mladem Ivanu Adamiču in Rudolfu Lundru, ki sta bila brez povoda ustreljena na stopnicah Ljubljanske tržnice? Ali ste vedeli za zgodbo o sladkih bombonih Šumi in da je za njihov obstoj odgovorna Josipina Šumi, ena izmed prvih žensk, ki so v 19. stoletju prevzele podjetje?" Šest kratkih zgodb (v dolžini 20–25 minut) nas bo s pripovedjo zgodovinarjev ter domiselnega sloga animacije, popeljalo v mestne dogodke, kot so jih doživljali takratni prebivalci.

Zgodbe s prepiha: Čarovnica, izobraževalno-dokumentarni film

V prvi epizodi bodo gledalci spoznali zgodbo ljubljanske čarovnice. "O Anici Gorjup, obtoženi čarovništva, ni veliko znanega. O njenem obstoju sklepamo le iz štiristo let starega rabljevega računa. V njem je natančno popisano, kako so jo naši predniki mučili in pozneje usmrtili. S sogovorniki se sprehodimo po srednjeveški Ljubljani, se pogovarjamo o zgodovini čarovniških procesov ter razmišljamo o tem, kakšna oseba je bila naša žrtev, Anica Gorjup, v resnici," piše v napovedi epizode. V naslednjih epizodah bodo v ospredju še inženir in izumitelj Gabrijel Gruber, aktivistka Marija Murnik Horak, slaščičarka Josipina Šumi, gimnazijec Ivan Adamič in tiskar Rudolf Lunder in karikaturist Hinko Smrekar.

Režijo serije je prevzel Urban Zorko, ustvarjalec mnogih dokumentarnih ter kratkih igranih filmov (Zelena utopija, Jašek, Betonske sanje). Scenarije je pripravila Iza Strehar, prejemnica nagrade Vesna za najboljši scenarij Prasica, slabšalni izraz za žensko, direktor fotografije je Darko Sintič, montažo je prevzel Miha Šubic. Ilustracije je pripravila priznana ilustratorka Eva Mlinar, idejno zasnovo za serijo pa producentka Maja Zupanc. Serija je nastala v produkciji animacijskega studia Invida.

Zgodbe s prepiha