V program letošnje Animateke, ki še do nedelje poteka tako v živo kot na spletu, je bilo uvrščenih 344 kratkih in sedem celovečernih animiranih filmov. Za veliko nagrado mednarodne žirije in za nagrado občinstva so se potegovali filmi v programu vzhodno- in srednjeevropskega animiranega filma.

Marta Pajek: Impossible Figures and Other Stories I. Foto: Animateka
Marta Pajek: Impossible Figures and Other Stories I. Foto: Animateka
Kako bo letošnji festival Animateka zaznamoval svojo polnoletnost?

Veliko nagrado mednarodne žirije je prejela poljsko-kanadska koprodukcija Impossible Figures and Other Stories I Marte Pajek, v kateri "skrivnostna, elegantna starejša ženska po eksploziji tava po opustelih mestnih ulicah", pri čemer se spominja "preteklosti in razmišlja, kaj bi lahko prinesla prihodnost", lahko preberemo na spletni strani Animateke. Kot je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija, je bila "soglasno navdušena nad filmom, ki na čudovit, prepričljiv način vizualizira neko preteklo dobo, polno upanja, zaupanja in vere v svetlo prihodnost, v kateri bo prostor za vse. Avtorica je ustvarila zgodbo, v kateri lahko sobivajo različna razumevanja in spomini." Zmagovalni film je nastal letos v sodelovanju Animoona in National Film Board of Canada.

Urška Djukić in Émilie Pigeard: Babičino seksualno življenje. Foto: Animateka
Urška Djukić in Émilie Pigeard: Babičino seksualno življenje. Foto: Animateka

Občinstvo je največ glasov namenilo filmu Urške Djukić in Émilie Pigeard, naslovljenem Babičino seksualno življenje, ki nosi lansko letnico nastanka. Denarno nagrado 1000 evrov podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma. Film pripoveduje o izletu v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Ida Melum: Noč žive groze. Foto: Animateka
Ida Melum: Noč žive groze. Foto: Animateka

Nagrado mladi talent, za katero se potegujejo filmi iz tekmovalnega programa Mladi talenti Evrope in jo podeljujeta Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, je prejel film Ide Melum, naslovljen Noč žive groze (Night of the Living Dread). Film je nastal letos pod streho National Film & Television School. Denarno nagrado 1000 evrov skupaj podeljujeta omenjeni akademiji. "Ko električni mrk zmoti Rubyjino rutino spanja, jo začnejo strašiti nepovabljene obiskovalke. Da bi lahko spet mirno zaspala, se bo morala z njimi soočiti," so o tem britanskem filmu zapisali na festivalski spletni strani. Film je žirijo "prepričal z izčiščeno animacijo, zgodbo, s katero se lahko vsakdo poistoveti, in sporočilom o sprejemanju samega sebe."

Posebne omembe mladi talent pa je bil deležen film Kurent Mihe Reje, ki je "izualno dovršen in s tem izstopa iz selekcije."

Noah Erni: Izumiti manj. Foto: Animateka
Noah Erni: Izumiti manj. Foto: Animateka

Nagrada otroške žirije, za katero se potegujejo filmi iz Slonovega tekmovalnega programa, je šla filmu Izumiti manj (The Invention Of Less), ki ga je ustvaril Noah Erni v sodelovanju s Studiom uuuh. "Mlada severna medvedka se preseli v Zürich, saj doma zaradi globalnega segrevanja ne more več živeti. Skupaj z drugimi živalmi se preživlja s priložnostnimi deli, potem pa se ji utrne ideja, ki lahko za vedno spremeni svet," je mogoče prebrati o tem švicarskem animiranem filmu z letošnjo letnico nastanka. Žirijo je prepričal s tem, da "na zabaven način prikazuje, kako se lahko ljudje znebimo navad, ki so nevarne za okolje." Tudi ta denarna nagrada znaša 1000 evrov.

Špela Čadež: Steakhouse. Foto: SFC
Špela Čadež: Steakhouse. Foto: SFC

Posebnih omemb žirije so bile deležne naslednje stvaritve: film Bagatelle Lászla Csáka je prepričal Soetkin Verstegen, Epidemia Kristjana Holma je navdušila Majo Gehrig, Skrivalnico Daniela Benjamina Graya je izbral Igor Hofbauer, Steakhouse Špele Čadež je bil po godu Gerbena Schermerja, filmu Doma: luna Tomasza Popakula pa je posebno omembo namenila Viva Videnović.

Na lanski Animateki je veliko nagrado mednarodne žirije prejel kratki animirani film Average Happiness v režiji Maje Gehrig, občinstvo pa je za svojega favorita izbralo Blatni dnevnik srbskega avtorja Vuka Palibrka.

Nagrade 18. Animateke