Christian Bale in Amy Adams sta si s svojima vlogama Dicka in Lynne Cheney prislužila nominaciji za glavno moško oziroma stransko žensko vlogo v glasbenem filmu ali komediji. Sicer pa je s šestimi nominacijami film Mož iz ozadja favorit 76. podelitve zlatih globusov. Foto: IMDb

V filmu Mož iz ozadja spremljamo zgodbo nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, ki ga je upodobil Christian Bale in si prislužil nominacijo za najboljšo moško vlogo, Amy Adams je za vlogo njegove žene deležna nominacije za stransko žensko vlogo, nominiran pa je tudi Sam Rockwell za stransko moško vlogo.

Film Najljubša, ki ga podpisuje Yorgos Lanthimos, je ena izmed treh produkcij, ki se ponašajo s po pet nominacijami. Foto: Venice Film Festival

Film je režiral Adam McKay, ki je tudi napisal scenarij in je nominiran v obeh kategorijah. Mož iz ozadja je deležen še nominacije za najboljši glasbeni film ali komedijo, v tej kategoriji pa so nominirani še Green Book, Najljubša, Crazy Rich Asians in Mary Poppins se vrača.

Katere stvaritve sledijo Možu iz ozadja?
Sledijo filmi Najljubša Yorgosa Lanthimosa, Green Book Petra Farrellyja in Zvezda je rojena Bradleyja Cooperja, ki imajo po pet nominacij.

Nadaljevanka Ameriška zločinska zgodba o umoru modnega oblikovalca Giannija Versaceja je v televizijskih kategorijah deležna štirih nominacij - med drugim v kategoriji kratkih televizijskih serij ali televizijskih filmov. Nominirani so tudi Darren Criss za najboljšo moško ter Penelope Cruz in Edgar Ramirez za najboljši stranski vlogi.

Po tri nominacije za televizijske nagrade imajo serije Barry, The Kominsky Method, Homecoming, Sharp Objects, The Marvelous Mrs. Maisel in A Very English Scandal.

"The Dude" Jeff Bridges bo častni nagrajenec zlatih globusov

"The Dude" z lovoriko za življenjsko delo
Filmskega igralca Jeffa Bridgesa, ki je zlati globus dobil leta 2010 za glavno moško vlogo v filmu Noro srce Scotta Cooperja, bodo ovenčali z nagrado za življenjsko delo, ki nosi ime po filmarju Cecilu B. DeMillu. Pred njim so to nagrado med drugim dobili Meryl Streep, Robin Williams in Oprah Winfrey.

Prvikrat nagrada, poimenovana po Carol Burnett
Na letošnji prireditvi bodo prvič podelili tudi nagrado za televizijske dosežke Carol Burnett, ki je ne bo dobil nihče drug kot petkratna dobitnica zlatih globusov, igralka Carol Burnett, po kateri je dobila ime.

Nominiranke za najboljšo žensko vlogo v filmski drami so Lady Gaga (Zvezda je rojena), Glenn Close (The Wife), Nicole Kidman (Destroyer) in Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?). Foto: IMDb

Kdo je najbolj blestel v filmski drami?
Možnosti za osvojitev zlatega globusa za glavno moško vlogo v filmski drami imajo Bradley Cooper (Zvezda je rojena), Rami Malek (Bohemiam Rhapsody), John David Washington (Črni KKKlanovec), Willem Dafoe (At Eternity's Gate) in Lucas Hedges (Boy Erased). Med ženskami pa Lady Gaga (Zvezda je rojena), Glenn Close (The Wife), Nicole Kidman (Destroyer) in Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?).

... in kdo v glasbenem filmu ali komediji?
Na globus za najboljšo moško vlogo v glasbenem filmu ali komediji lahko poleg Bala računajo še Lin-Manuel Miranda (Mary Poppins se vrača), Viggo Mortensen (Green Book), Robert Redford (Starec in pištola) ter John C. Reilly (Stan in Olio). Med ženskami pa Emily Blunt (Mary Poppins se vrača), Olivia Colman (Najljubša), Charlize Theron (Tully), Constance Wu (Crazy Rich Asians) in Elsie Fisher (Osmi razred).

V kategoriji filmov v tujem jeziku za favorita velja mehiško-ameriški film v španskem jeziku Roma, nominirani pa so še libanonski Capernaum, belgijsko-nizozemski film Dekle, nemški Werk Ohne Autor in japonski film Tatiči (na posnetku). Foto: LIFFe

Ter še produkcija, ki ni angleško govoreča
V kategoriji filmov v tujem jeziku za favorita velja mehiško-ameriški film v španskem jeziku Roma, nominirani pa so še libanonski Capernaum, belgijsko-nizozemski film Dekle, nemški Werk Ohne Autor in japonski film Tatiči.

Napoved možnosti za osvojitev drugih nagrad
Zlatih globusov se drži status neuradne napovedi, kakšne so možnosti filmov na podelitvi bolj prestižnih oskarjev in v kategoriji filmske drame so zanje nominirani Črni panter, Črni KKKlanovec, Bohemian Rhapsody, Zvezda je rojena in If Beale Street Could Talk. Nagrade Ameriške filmske akademije bodo podelili 24. februarja.

Prenos podelitve zlatih globusov je tokrat dobila televizija NBC, ki je za voditelja izbrala Sandro Oh in Andyja Samberga, nekdanja dobitnika zlatih globusov.