Prizor iz filma španske režiserke Carle Simon Alcarras. Foto: LIFFe
Prizor iz filma španske režiserke Carle Simon Alcarras. Foto: LIFFe

V kategoriji igranih evropskih celovečercev so nominirani film španske režiserke Carle Simon Alcarras, belgijsko-nizozemsko-francoska koprodukcija Blizu v režiji Lukasa Dhonta, koprodukcijski film Korzet, ki ga je režirala avstrijska režiserka Marie Kreutzer, koprodukcija štirih evropskih držav Holy Spider v režiji iranskega režiserja Alija Abbasija in Trikotnik žalosti švedskega režiserja Rubna Östlunda. Vsi naslovi, nominirani v tej kategoriji, razen filma Holy Spider, bodo na ogled tudi na letošnjem festivalu Liffe, ki se začenja v sredo.

Slovesna podelitev letošnjih nagrad bo 10. decembra v islandski prestolnici Reykjavik.

V kategoriji celovečernih dokumentarnih filmov pa so nominirani koprodukcijski film danskega režiserja Simona Lerenga Wilmonta A House Made Of Splinters, švicarski film Girl Gang režiserke Susanne Regine Meures, litovsko-francosko-nemška koprodukcija Mariupolis, ki jo je režiral Mantas Kvedaravičius, poljski Film balkonowy v režiji Pawla Lozinskega in italijanski film Marcia su Roma v režiji Marka Cousinsa.

Evropske filmske nagrade oziroma nagrade Evropske filmske akademije od leta 1988 podeljuje Evropska filmska akademija za priznanje odličnosti dosežkov evropske kinematografije. Nagrade, ki so omejene na evropsko kinematografijo ter evropske producente, režiserje in igralce, podeljujejo v 19 kategorijah, med katerimi je najpomembnejša za najboljši film. Do leta 1997 so se uradno imenovale tudi Felix Awards, glede na nekdanji kipec pokala, ki ga je nadomestil kipec v obliki ženske.

Za režijo so nominirani belgijski režiser Lukas Dhont (Blizu), Marie Kreutzer (Korzet), poljski režiser Jerzy Skolimowski (Ia), Ali Abbasi (Holy Spider), francoska režiserka Alice Diop (Saint Omer) in Ruben Östlund (Trikotnik žalosti).

Za najboljšega scenarista pa so v igri Španca Carla Simon in Arnau Vilaro (Alcarras), Britanec Kenneth Branagh (Belfast), Lukas Dhont in Španec Angelo Tijssens (Blizu), Ali Abbasi in Afshin Kamran Bahrami (Holy Spider) in Östlund (Trikotnik žalosti).

Za najboljšo igralko so nominirane Vicky Krieps za vlogo Sisi v filmu Korzet, Zar Amir Ebrahimi za vlogo v filmu Holy Spider, Lea Seydoux za vlogo Sandre Kienzler v filmu Nekega lepega jutra (tudi ta je na ogled na Liffu), Penelope Cruz za upodobitev ene od mater v filmu Vzporedni materi in Meltem Kaptan za vlogo v filmu Rabiye Kurnaz Vs. George W. Bush.

Lirična drama Telesce nas vrne na prelom 20. stoletja, v majhno ribiško skupnost na severovzhodu Italije, blizu slovenske meje. Foto: Kinodvor
Lirična drama Telesce nas vrne na prelom 20. stoletja, v majhno ribiško skupnost na severovzhodu Italije, blizu slovenske meje. Foto: Kinodvor

Za naziv najboljši igralec pa se bodo potegovali Irec Paul Mescal (Aftersun), belgijski igralec Eden Dambrine (Blizu), dansko-ameriški igralec Elliott Crosset Hove (Božja dežela), italijanski igralec Pierfrancesco Favino (Nostalgia) in hrvaško-danski igralec Zlatko Burić (Trikotnik žalosti).

Sorodna novica Babičino seksualno življenje deležno še nominacije za evropsko filmsko nagrado

Od danes so znani tudi nominiranci za nagrado fipresci, med katerimi je tudi film Telesce italijanske režiserke Laura Samani, ki je slovenska manjšinska koprodukcija.

Že od prej pa so znani nominiranci v drugih kategorijah, kot so kratki film, animirani film in komedija. Med petimi nominiranimi kratkimi filmi za nagrado EFA je tudi večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić.

Postopek nagrajevanja filmov je tristopenjski: izbrane filme si ogleda 4400 članov EFA, na podlagi njihovih glasov nato razglasijo nominacije, zatem pa glasujejo še o nagradah.

Člani EFE-ja prihajajo iz različnih držav in kategorij. Največ članov ima Nemčija, in sicer 752. Iz Slovenije, ki je po številu članov na 26. mestu, trenutno prihaja 47 članov akademije, kar je več, kot jih imajo Hrvaška, Slovaška, Bolgarija in Portugalska, so sporočili s SFC-ja.