Olivia Hussey in Leonard Whiting sta bila med snemanjem filma stara 15 in 16 let. Danes jih štejeta 71 in 72. Foto: AP
Olivia Hussey in Leonard Whiting sta bila med snemanjem filma stara 15 in 16 let. Danes jih štejeta 71 in 72. Foto: AP
Sorodna novica Umrl je italijanski filmski in operni režiser Franco Zeffirelli

Olivia Hussey, ki je bila med snemanjem stara 15 let (danes jih šteje 71), in od nje leto dni starejši Leonard Whiting, sta svojo tožbo vložila 30. decembra v Los Angelesu. Bistvo njunega zahtevka je: režiser Franco Zeffirelli (ki je leta 2019 umrl) naj bi jima pred snemanjem obljubil, da bosta v prizoru, ki se dogaja v spalnici, lahko nosila spodnje perilo v barvi kože. Ko je proti koncu snemanja končno nastopil trenutek za ta prizor, je Zeffirelli pravila igre spremenil: po novem naj bi imela na voljo le filmsko masko, kljub temu pa bodo kamere postavljene tako, da njuni intimni deli ne bodo razgaljeni, jima je zagotovil in pokazal, kje naj bi stale kamere.

"Zaupala sta Francu"
Kljub temu naj bi filmska ekipa najstnika posnela popolnoma gola brez njune vednosti, kar pomeni kršitev kalifornijskega in zveznega zakona o nespodobnosti in izkoriščanju otrok, lahko preberemo v tožbi.

Zeffirelli naj bi mladima igralcema zabičal, da v kočljivem prizoru morata sodelovati, "sicer bo film propadel, njuni karieri pa bosta utrpeli škodo". Najstnika "sta bila prepričana, da nimata druge izbire, kot da nastopita zgolj z ličili na telesu, kot so od njiju zahtevali". V končni različici filma lahko vidimo Whitingovo razgaljeno zadnjo plat in gole prsi Olivie Hussey.

"To, kar so jim obljubili, in to, kar se je potem dogajalo, sta bili dve različni stvari," je komentiral Tony Marinozzi, menedžer obeh igralcev. "Zaupala sta Francu. Pri šestnajstih sta verjela, da ne bo prelomil zaupanja, ki se je spletlo med njimi. Franco je bil njun prijatelj in, roko na srce, kaj bi lahko storila? Nista imela možnosti. Takrat ni bilo gibanja #MeToo."

Franco Zefirrelli je
Franco Zefirrelli je "bil zaskrbljen", da bi se njegova glavna igralka med snemanjem lahko zredila, zato je prepovedal, da bi ekipi za kosilo stregli testenine. Dekletu je studio predpisal tudi jemanje shujševalnih tablet, a je njena mama, ko je videla hude stranske učinke, to početje prepovedala, če naj Olivia nadaljuje delo. Foto: IMDb

Film je bil ob nastanku velikanska uspešnica, bil pa je tudi izjemno dolgoživ, saj so številne generacije dijakov z njegovo pomočjo začele spoznavati Shakespearovo tragedijo. Film je bil naslednje leto nominiran za štiri oskarje, tudi za najboljši film in režijo, dobil pa je dva, za fotografijo in kostumografijo.

Franco Zeffirelli (na levi) z glavnima igralcema na premieri filma v Parizu. Ob premieri filma je krožil urbani mit, da naj bi bila Olivia premlada, da bi smela v kinu v živo gledati svojo lastno goloto – a to ni res, saj je do distribucije že dopolnila 16 let.  Foto: AP
Franco Zeffirelli (na levi) z glavnima igralcema na premieri filma v Parizu. Ob premieri filma je krožil urbani mit, da naj bi bila Olivia premlada, da bi smela v kinu v živo gledati svojo lastno goloto – a to ni res, saj je do distribucije že dopolnila 16 let. Foto: AP

Kako pripisati številko čustveni stiski?
Tožba navaja, da sta Hussey in Whiting dolga desetletja doživljala čustveno škodo in duševno stisko ter da njuni nadaljnji filmski karieri nista odražali uspeha Zeffirellijevega filma – nista dobila priložnosti, ki bi jih, če na njiju ne bi ležala senca "kontroverznosti". Glede na škodo, ki sta jo doživela, in zaslužek, ki ga je film prinesel, njuni odvetniki ocenjujejo, da jima pripada 500-milijonska odškodnina.

Tožba je bila vložena v skladu s kalifornijskim zakonom, ki je v primerih spolne zlorabe otrok začasno umaknil rok zastaranja. Do 31. decembra, ko je minil rok za vložitev starih primerov, so bile vložene tudi tožbe proti organizaciji Boy Scouts of America in Katoliški cerkvi.

Studio Paramount se za zdaj na tožbo še ni javno odzval.

Olivia Hussey je sicer leta 2018, ob 50-letnici filma, v pogovoru za revijo Variety sporni prizor zagovarjala. "Nihče moje starosti ni predtem naredil česa takega," je izjavila, in pristavila, da je bila golota posneta na okusen način. "Za film je bilo to potrebno."

Istega leta je v intervjuju za Fox News komentirala, da je bil prizor za Ameriko tistega časa "tabu", da pa je bila golota takrat v evropskem filmu nekaj popolnoma vsakdanjega. "Ni bila taka velika reč," se je spominjala. "In Leonard sploh ni bil sramežljiv! Med snemanjem sem skoraj pozabila, da nimam na sebi ničesar."