Čeprav je Unija zaznala strm porast uporabe spleta, pa doslej še iz nobene države niso poročali o izpadih ali kakšnih resnejših zapletih. Foto: Reuters
Čeprav je Unija zaznala strm porast uporabe spleta, pa doslej še iz nobene države niso poročali o izpadih ali kakšnih resnejših zapletih. Foto: Reuters

Ker je zaradi boja proti širjenju koronavirusa večina držav že razglasila karanteno, na stotine milijonov ljudi prek spleta dela od doma, temu je treba prišteti še otroke, ki prek spleta opravljajo šolske naloge. Pristojne evropske organe zato skrbi preobremenjenost pasovne širine, je poročal CNN.

Evropski komisar Thierry Breton je v sredo tvitnil, da je bil v stiku z Netflixovim direktorjem Reedom Hastingsom. S ključnikom #SwitchtoStandard tako posameznike kot tudi organizacije poziva, naj se odpovejo visoki ločljivosti, kadar ni nujno potrebna, in tako zagotovijo dostop do medmrežja za vse.

V izjavi za javnost je Breton poudaril, da v izrednih razmerah vse – platforme za pretočne vsebine, telekomunikacijske operaterje in uporabnike – zavezuje odgovornost, "da zagotovimo gladko delovanje medmrežja v času boja proti širjenju virusa".

Predstavnik Netflixa je za CNN dodal: "Komisar Breton upravičeno opozarja na to, kako pomembno je, da medmrežje v tem kritičnem času deluje nemoteno. Vrsto let že dajemo poudarek na učinkovitost svoje mreže." Poudarjajo še, da že tako ali tako prilagajajo ločljivost pretočnih vsebin zmogljivostim internetne povezave in da uporabljajo storitev CDN, ki pripomore k manjši porabi pasovne širine.

"Odgovoren in solidaren" ukrep
Pri Netflixu so tako sklenili, da bodo začeli zniževati bitno hitrost svojih vsebin na evropskem tržišču: zaenkrat bo ta ukrep trajal 30 dni. Breton se je na ta ukrep že odzval s pohvalo, da je "Reed Hastings izkazal močan občutek za odgovornost in solidarnost". "Skupaj bomo še naprej pozorno spremljali situacijo."

Pri Netflixu ocenjujejo, da bo ta ukrep njihov promet na evropskih mrežah znižal za 25 odstotkov, uporabniki pa ne bodo preveč oškodovani za kakovost.

Čeprav je EU zaznal strm porast uporabe spleta, pa doslej še iz nobene države niso poročali o izpadih ali kakšnih resnejših zapletih. Pristojni napovedujejo, da bodo v sodelovanju z regulatornim organom vzpostavili mehanizem, ki bo nadziral spletni promet in opozarjal na težave s zmogljivostjo.

V zadnjih tednih se ljudje za komunikacijo z bližnjimi zatekajo k videoaplikacijam, prek Facebooka pa mnogi ustvarjalci oddajajo celo glasbene nastope in predstave v živo. Foto: Reuters
V zadnjih tednih se ljudje za komunikacijo z bližnjimi zatekajo k videoaplikacijam, prek Facebooka pa mnogi ustvarjalci oddajajo celo glasbene nastope in predstave v živo. Foto: Reuters

Telekomunikacijski operaterji podpirajo pozive k prehodu na standardno ločljivost. "Trenutno imajo nove vzorce spletnega prometa inženirji pod nadzorom," je v izjavo za javnost zapisala Lise Fuhr, generalna direktorica Zveze evropskih telekomunikacijskih operaterjev. "Podpiramo prizadevanja Evropske komisije, ki skuša zagotoviti vsa potrebna orodja, da bodo nacionalne vlade in nacionalni regulatorji zagotovili delovanje omrežij po vsej celini."

Tudi podjetje Facebook je v sredo potrdilo, da je zaradi posledic pandemije zmogljivost njihovih storitev na preizkušnji. Mark Zuckerberg je potrdil, da uporaba Facebooka doživlja "ogromen porast". Povečanje povpraševanja po njegovih besedah daleč presega naval, ki ga po navadi zaznajo okrog novega leta; več kot podvojilo se je tudi število videoklicev prek aplikacij WhatsApp in Facebook Messenger.