Naslov filma se navezuje na odmevni - resnični - primer Brocka Turnerja, študenta univerze Stanford, ki je bil obsojen za spolni napad in poskus posilstva. Kljub temu je bil v zaporu samo tri mesece, številni mediji - in celo sodnik - pa so ga opisovali kot
Naslov filma se navezuje na odmevni - resnični - primer Brocka Turnerja, študenta univerze Stanford, ki je bil obsojen za spolni napad in poskus posilstva. Kljub temu je bil v zaporu samo tri mesece, številni mediji - in celo sodnik - pa so ga opisovali kot "obetavnega mladega moža". Foto: IMDb

Čeprav je drama Promising Young Woman (Obetavna mlada ženska) scenaristke in režiserke Emerald Fennell zaradi pandemije v ameriške kinematografe prišla šele v decembru (k nam pa sploh še ne), je od svetovne premiere na lanskem festivalu Sundance naprej naletela na skoraj izključno pozitivne kritiške odzive.

Carey Mulligan in Emerald Fennell (na desni) na snemanju fima. Foto: IMDb
Carey Mulligan in Emerald Fennell (na desni) na snemanju fima. Foto: IMDb

Pred mesecem dni je Carey Mulligan osvojila nagrado Zveze losangeleških filmskih kritikov (LAFCA) za najboljšo glavno žensko vlogo. Od ustanovitve nagrade leta 1975 še ni bilo dobitnice tega priznanja, ki ne bi bila nato za oskarja pozneje v sezoni vsaj nominirana. Še več: oskarja so dobile doslej vse igralke, ki sta jih za isto vlogo nagradili pri LAFCA in v neprofitni organizaciji Narodno združenje kritikov (National Board of Review). Uganili ste - dvojni met je letos uspel 35-letni Britanki v naslovni vlogi Obetavne mlade ženske.

Celovečerni prvenec Emerald Fennell, ki je v odet v odtenke žvečilkasto rožnate barve in v glasbeni podlagi "rehabilitira" singel iz kratke pevske kariere Paris Hilton, je zapakiran kot film maščevanja - natančneje, kot film ženskega maščevanja, specifičen podžanr, ki je razcvet doživel v sedemdesetih (a ni nikoli dokončno zamrl: Francozinja Coralie Fargeat je pred nekaj leti precej uspeha doživela s srhljivko Maščevanje.) Ni težko razumeti, zakaj so filmi ženskega maščevanja od nekdaj veljali za kontroverzne: praviloma se izdatno posvetijo motivu popolne degradacije ženske - samo zato, da ji lahko potem v drugi polovici v imenu maščevanja roke potisnejo hladno orožje. Danes, ko počasi dojemamo, kako težka je pot do kakršne koli "pravice" za žrtve nasilja, se je upravičeno vprašati, ali tovrstne krvave sage še lahko nudijo katarzično zadoščenje v polju fiktivnega. Na srečo se Obetavna mlada ženska teh pomislekov zaveda in jih tudi eksplicitno tematizira.

Film se je v zadnjem času znašel tudi v središču javne razprave. Kritik revije Variety je v svoji recenziji zapisal, da se mu zdi Carey Mulligan,
Film se je v zadnjem času znašel tudi v središču javne razprave. Kritik revije Variety je v svoji recenziji zapisal, da se mu zdi Carey Mulligan, "sicer dobra igralka", vseeno "nenavadna izbira za - priznam, večplasten - lik fatalne ženske". Obenem je pripomnil, da bi bilo v vlogi zanimivo videti Margot Robbie, ki pri projektu sodeluje kot producentka. Carey Mulligan se je nato v intervjuju za The New York Times na kritiko odzvala: "Zdelo se mi je, da pravi, da v bistvu nisem dovolj 'huda', da prepričljivo speljem ukano, ki jo izvaja Cassie." Kritik Dennis Harvey je obtožbo seksizma zanikal, a je revija njegovo besedilo opremila s svarilom pred "neobzirnim besediščem" in se igralki opravičila za "zmanjševanje pomena njenega drznega nastopa". Foto: IMDb

Carey Mulligan v filmu igra Cassie, 30-letno falirano študentko medicine, ki še vedno živi pri svojih starših in se preživlja z nezahtevno službo v lokalni kavarni. Čeprav mama le še težko skriva razočaranje nad njeno stagnacijo in jo sodelavka Gail (Laverne Cox) prepričuje, naj se poteguje za odgovornejše delovno mesto, se zdi, da je Cassie s svojim majhnim življenjem zadovoljna. Nihče namreč ne ve, da ima skrivni alterego. Ob večerih obiskuje nočne klube, kjer se pretvarja, da je tako pijana, da še komaj stoji na nogah. Vsakič se najde kak "nesebičen" moški, ki jo je pripravljen odpeljati domov. Ko jo poskuša spraviti v posteljo, se žrtev v trenutku "strezni" in svojega napadalca sooči s tem, da je pravkar skušal posiliti onesposobljeno žensko.

Režiserka k tem situacijam pristopa z ogromno mero trpkega humorja: težko je zgrešiti ironijo v njenem prikazu paničnih moških v trenutku, ko ugotovijo, da so stopili v past. Glede na to, kar so še trenutek prej nameravali narediti Cassie, je njihov strah za lastno kožo vreden pomilovanja. Jasno je tudi, da je njen pristop nevaren: zanaša se na to, da bodo moški preveč šokirani, da bi na njeno preprosto vprašanje - "Kaj točno počneš?" - odreagirali z jezo ali nasiljem. Nikogar ni obvestila, s kom je odšla in kam. Če uporabimo sprevrženo dikcijo krivljenja žrtev: skoraj prosi, da se ji kaj zgodi.

Obetavna mlada ženska ni samo obsodba spolnih nasilnežev, pač pa cele družbe, ki z odvračanjem pogleda utrjuje mizoginijo. Foto: IMDb
Obetavna mlada ženska ni samo obsodba spolnih nasilnežev, pač pa cele družbe, ki z odvračanjem pogleda utrjuje mizoginijo. Foto: IMDb

Očitno je, da ima Cassie za svoje početje globlji motiv. Ko v kavarni nekega dne naleti na nekdanjega sošolca s fakultete, Ryana (Bo Burnham), počasi začnemo sestavljati delce predzgodbe: Cassiejina najboljša prijateljica iz študentskih let, Nina, je bila žrtev spolnega napada in si je pozneje zaradi te travme vzela življenje. Cassie za njo še vedno žaluje, obenem pa jo preganja občutek krivde, ker Nine ni spremljala na usodno zabavo na kampusu - strašenje potencialnih posiljevalcev je zanjo oblika pokore. Prek Ryana, s katerim se čisto iskreno zaplete v zvezo, izve, da so moški, ki so napadli Nino, danes uspešni zdravniki brez kakršne koli sence na svojih ugledih. Njeno maščevanje tako dobi oprijemljivo obliko in cilj.

Film je premiero doživel že na lanskem festivalu Sundance. Foto: IMDb
Film je premiero doživel že na lanskem festivalu Sundance. Foto: IMDb

Protagonistkina misija na muho ne vzame samo posiljevalca, ampak celo kulturo tišine, ki mu je omogočila, da se je izognil pravici. Tu je njuna nekdanja sošolka (Alison Brie), ki mirno pripomni, da je punca sama kriva, če "se postavi v tako situacijo", in dekanja (Connie Britton), ki "ni mogla uničiti kariere mladega moža" zaradi ene same obtožbe. Obetavna mlada ženska je portret družbe, ki srborito brani svoj status quo in kjer je vsaka prijava spolnega nadlegovanja ali nasilja razumljena kot rušilen napad na cel moški rod.

Fennell težo svojega sporočila kontrastira s pobliski navidezne lahkotnosti, pa naj bodo to dramatični manevri kamere, pastelna barvna lestvica ali glasbena podlaga, ki jo je težko spregledati. Nabor stranskih igralcev ponuja nabor znanih obrazov - Alfred Molina, Clancy Brown, Laverne Cox in Jennifer Coolidge - ki so sijajni tudi v najmanjših przorih.

"You're toxic / I'm slippin' under ... " Besedilo antologijske uspešnice Britney Spears, Toxic, ki v godalni priredbi služi kot leitmotiv vrhunca, kar naenkrat dobiva novo, zloveščo pomensko razsežnost. Veliko bi se dalo povedati o razpletu Cassiejine zgodbe, ki se bo marsikomu zdel kontroverzen, a bi ga bilo v recenziji nepošteno razkriti. Emerald Fennell je našla način, kako pokazati, kar gibanje MeToo pridiga že ves čas: skoraj nobeno razkritje spolnega nasilja ni osamljen primer, izjema. A pogum ene same ženske je lahko iskra, ki bo zanetila ogenj in požgala establišment do tal. Cassie je utelešeno maščevanje, Cassie je srd, ki ne bo potešen z eno samo aretacijo.

Ocena: 4,5.