Superjunak Šazam je ciničen najstnik, ki se trudi najti svoje mesto v svetu superjunakov. Foto: Blitz film
Superjunak Šazam je ciničen najstnik, ki se trudi najti svoje mesto v svetu superjunakov. Foto: Blitz film

Studii in filmarji se ob vse bolj astronomskih proračunih zatekajo k preverjenim formulam, ki se zdijo vse bolj zlajnane in dolgočasne, vse skupaj pa dodatno otežujejo potrebe po navezavah na še več filmov in serij, ki preprečujejo filmom, da bi predstavili svojo zgodbo. To je še posebej veljalo za Črnega Adama, tretjega Ant-Mana in drugega Črnega panterja, ki so prišli v kino v zadnjega pol leta. Šazam! Bes bogov je imel tako precej nizka pričakovanja, sploh ker je dober mesec pred premiero studio Warner Bros napovedal povsem novo pot za svoje superjunaške filme, ki pomeni slovo teh junakov.

Pri tem se marsikdo zagotovo vpraša, katerih junakov, saj je Šazam! v vseh pogledih precej obskuren in se le mimobežno vklaplja v širšo zgodbo DC-jevih junakov, ki jih zaznamujejo Superman, Batman in Čudežna ženska. No, slednja se sicer pojavi v aktualnem filmu, a le mimogrede.

Glavni junak je deček Billy Batson, ki je v prvem filmu dobil čarobno moč, da se lahko spremeni v superjunaka, ob koncu prvega filma pa je to moč delil s svojimi brati in sestrami. Zdaj se trudijo pomagati ljudem in jih ob nesrečah reševati, a ker so otroci, jim kljub najboljšim namenom to pogosto ne uspe. Stvari pa se zapletejo, ko se zoper njih obrnejo tri grške boginje, ki so jih po več tisoč letih s svojo nespametjo izpustili iz ujetništva.

V tem delu svoje kariere Helen Mirren pogosto izbira akcijske vloge in videti je, da v njih izredno uživa. Foto: Blitz film
V tem delu svoje kariere Helen Mirren pogosto izbira akcijske vloge in videti je, da v njih izredno uživa. Foto: Blitz film

Če se vam opis zgodbe zdi trapast in otročji, je za to dober razlog. Šazam! je namreč otročji film in izkazuje ponos glede tega, kako trapast je lahko. Glavni junak je najstnik, ki se v podobi odraslega superjunaka pretvarja, da razume delovanje sveta, a ob tem počne neumnosti in nenehno blebeta. Zachary Levi se vnovič izkaže v vlogi superjunaške različice Billyja Batsona, a v filmu najbolj zablesti oskarjevka Helen Mirren kot boginja Hespera, ki se mu postavi nasproti. V tem delu svoje kariere igralka pogosto izbira akcijske vloge in videti je, da v njih izredno uživa.

Šazam! Bes bogov je zabaven in lahkoten film, v katerem gledalec ne trepeta za usodo junakov. A z njimi sočustvuje, saj film obdrži nekaj prvin socialne drame, ki so dodobra zaznamovale prvi del, le da jih tokrat preplavi otroška iskreno zaletava dobrosrčnost.

Iz oddaje Gremo v kino.