Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMCteden: intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki

Intervju - Arhiv

“Podrli smo številne zidove, a hkrati sezidali nove, predvsem mentalne in kulturne”

Intervju “Podrli smo številne zidove, a hkrati sezidali nove, predvsem mentalne in kulturne”

23.04.2021

Dr. Tone Kregar o tragičnosti in farsah zgodovine, kulturni politiki, muzeju osamosvojitve in revolucije, uporništvu, (ne)varnih razmerjih harmonike in kitare.

Intervju "V družinah delujemo najbolje, kot zmoremo. A rezultati niso to, kar pričakujemo."

22.04.2021

"Kako kontrolirati to, ali imaš posvojenega otroka rad enako kot biološkega? Iz takih vprašanj je nastal film. Osrednje vprašanje pa je to, kako v družini prenašamo, pokažemo in prepoznavamo ljubezen," opisuje Ines Tanović svoj novi celovečerec Sin.

Intervju "Namen posodobitve pravopisa je poenostavljanje tam, kjer je to mogoče."

08.04.2021

"Noben pravopis nima čarobne paličice, s katero bi naredili pravila tako preprosta, da nam ni treba vedeti, o čem pišemo," razmišlja Helena Dobrovoljc, vodja Pravopisne komisije ZRC SAZU, v okviru katere nastaja nov slovenski pravopis, t. i. Pravopis 8.0.

Marta Peirano:

Intervju Marta Peirano: "Telefon je narejen tako, da ustvari odvisnost"

07.04.2021

Marta Peirano je španska tehnološka novinarka in pisateljica. Dela za vodilne španske medije in je znana javna govorka in dolgoletna zagovornica prostega programiranja, digitalne zasebnosti in radikalne decentralizacije kritične infrastrukture.

Umetniški projekt ob obletnici okupacije Maribora "Identifikacija s simboli enoumja nujno privede do katastrofe"

07.04.2021

"Projekt je preplet osebne zgodbe in posvetilo tukajšnjim prebivalcem in prebivalkam, staremu Rotovžu, kjer domuje tudi prostor za umetnost ArtKIT, ter kulturnemu in socialnemu Mariboru, ki je krvavel, a ne izkrvavel."

Esad Babačić:

Intervju Esad Babačić: "Punk je bil predigra osamosvojitvene zgodbe Slovenije"

01.04.2021

"Punk je bil disidentstvo pred tistim disidentstvom, ki so ga nekateri starejši salonski revolucionarji lepo unovčili in ga še zmeraj prodajajo," pravi Esad Babačić, ki je zaslužen za to, da smo končno dobili prvo antologijo slovenske punkovske poezije.

O umoru Džamala Hašokdžija "Svet je pripravljen spregledati vsako kršitev človekovih pravic, ko gre za sklepanje poslov"

30.03.2021

"Kar se je zgodilo Džamalu Hašokdžiju, je bilo tako bizarno in nezamisljivo, da smo morali novico o njegovi smrti oznaniti ne enkrat, ampak dvakrat," v šokantnem dokumentarcu Disident pove vodja službe turškega predsednika za stike z javnostjo.

Rad bi te videl brez majice. ‒ Te ne moti, da imam 12 let?

Intervju Rad bi te videl brez majice. ‒ Te ne moti, da imam 12 let?

29.03.2021

"Par, ki je prišel na zmenek z 12-letnico in ji predlagal trojčka, to je bilo zame najhujše," pove Pavla Klimešová, izvršna producentka češkega dokumentarnega filma Ujete v medmrežju, ki razkriva spolne predatorje na mladoletnike na spletu.

Eva Petrič: Umetnik ima privilegij, da se dotika nevidnih stvari in jih materializira za ljudi

Intervju Eva Petrič: Umetnik ima privilegij, da se dotika nevidnih stvari in jih materializira za ljudi

21.03.2021

Na ljubljanski Muzejski ploščadi že od junija 2019 stoji ogromna rubikova kocka, ki lovi pogled mimoidočih s svojim prepletom senc, še posebno ob mraku. Umetnica Eva Petrič vidi to svojo instalacijo kot spomenik temu, kaj pomeni biti človek.

Borut Kržišnik: Živost glasbe oblikujemo prav z odstopanjem od popolne točnosti in uniformnosti

Intervju Borut Kržišnik: Živost glasbe oblikujemo prav z odstopanjem od popolne točnosti in uniformnosti

20.03.2021

"Živosti glasbe se ne ustvarja s ciljem približati se neki idealistični, točno določeni različici, temveč prav nasprotno - oblikujemo jo prav z odstopanjem od popolne točnosti in uniformnosti," pojasnjuje Borut Kržišnik, ki sklada na računalnik.

Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica

Knjige Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica

14.03.2021

V pretresljivi, brutalno iskreni knjigi Erica Johnson Debeljak oriše obdobje, ko jo je življenje kruto stisnilo ob tla in je že preživetje dneva od nje zahtevalo izjemen napor. 

O hišah groze:

Intervju O hišah groze: "Ideja krutih staršev je sprta z našo predstavo o človeški naravi"

11.03.2021

Dekle A, psihološko srhljivko, ki jo je založniška branža že januarja oklicala za "roman leta", je napisala 32-letna odvetnica, ki se je pisanja romana lotila poleg svoje redne službe. Z Abigail Dean smo se pogovarjali ob izidu njene knjige v slovenščini.

WoW nagrade "Če želimo, da se zgodovina piše v našem imenu, jo moramo pisati same."

08.03.2021

Z danes razglašenimi nagradami WoW (Women on Women) v Mestu žensk tudi letos usmerjajo pogled v feministične junakinje, borke za enakost in pravice žensk, borke za skupno in skupnost, spregledane šampionke prizadevanj za boljši svet.

Nagrajenci Prešernovega sklada "Tudi stavbe posivijo, tako kot mi vsi se postarajo. Ne postane pa vsaka Boris Cavazza."

04.03.2021

Med letošnjimi nagrajenci Prešernovega sklada je tudi ekipa treh arhitektov: to so Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc. Nagrado so prejeli za dva projekta: Materinski dom v Ljubljani in Poslovno zgradbo podjetja TEM Čatež, tovarne stikal in vtičnic.

Carlos Pascual:

Intervju Carlos Pascual: "Pustolovščine me doletijo, kadar sprejemam slabe odločitve"

11.02.2021

Mehiški pisatelj Carlos Pascual je tudi pesnik, esejist, dramatik in scenarist. Že več let živi v Ljubljani in objavlja besedila v literarnih in kulturnih revijah ter na spletnih portalih za umetnost in literaturo.

Kukla o zmagi na največjem festivalu kratkega filma na svetu:

Intervju Kukla o zmagi na največjem festivalu kratkega filma na svetu: "Postavili smo se na zemljevid"

10.02.2021

Na predvečer kulturnega praznika se je ogromen mejnik za slovensko kulturo zgodil v osrčju Francije. Sestre, film scenaristke in režiserke Katarine Rešek – Kukle, je zmagal na najbolj referenčnem festivalu za kratki film, v Clermont-Ferrandu.

Marko Mušič:

Intervju Marko Mušič: "Še zmeraj verjamem v arhitekturo za vse čase"

08.02.2021

V mnogim neopazni baročni palači v stari Ljubljani ima atelje akademik Marko Mušič. Ogromni pulti, strop, za katerega se zdi, da je nad njim le še streha, kopica maket in pole papirja.

Feri Lainšček: Zmeraj je pot, zmeraj je upanje, zato je treba kljubovati brezupu

Intervju Feri Lainšček: Zmeraj je pot, zmeraj je upanje, zato je treba kljubovati brezupu

07.02.2021

"Z vsakim branjem se knjiga na neki način znova rodi in je vedno malo drugačna. To omogoča ta čudež branja," pravi letošnji Prešernov nagrajenec, pesnik in pisatelj Feri Lainšček, ki zase pravi, da je bil otrok vasi, širše skupnosti.

Gibanje Nisem hotela:

Intervju Gibanje Nisem hotela: "Spolno nadlegovanje je vseprisotno in se dogaja vsak dan."

31.01.2021

"Ženske nam pišejo, kako se šele zdaj prvič zavedajo, da so bile spolno napadene, da to ni normalno, da se to ne bi smelo dogajati, da niso bile same krive, da niso izzivale," opisuje Ana Tikvić, ena od pobudnic gibanja Nisam Tražila (Nisem hotela).

Sandi Červek:

Intervju Sandi Červek: "O lastnem ustvarjanju lahko razmišljam zgolj med samim ustvarjanjem"

21.01.2021

"Ko sem v ateljeju, ne gre toliko za to, da bi se mi zadeve zares razjasnjevale in bi se mi izrisovala neka nova pot, temveč se mi med ustvarjanjem predvsem začnejo hitreje odpirati novi prostori," pravi akademski slikar Sandi Červek.

Stran 1 od 13
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov