Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Intervju - Arhiv

Carlos Pascual:

Intervju Carlos Pascual: "Pustolovščine me doletijo, kadar sprejemam slabe odločitve"

Mehiški pisatelj Carlos Pascual je tudi pesnik, esejist, dramatik in scenarist. Že več let živi v Ljubljani in objavlja besedila v literarnih in kulturnih revijah ter na spletnih portalih za umetnost in literaturo.

Kukla o zmagi na največjem festivalu kratkega filma na svetu:

Intervju Kukla o zmagi na največjem festivalu kratkega filma na svetu: "Postavili smo se na zemljevid"

Na predvečer kulturnega praznika se je ogromen mejnik za slovensko kulturo zgodil v osrčju Francije. Sestre, film scenaristke in režiserke Katarine Rešek – Kukle, je zmagal na najbolj referenčnem festivalu za kratki film, v Clermont-Ferrandu.

Feri Lainšček: Zmeraj je pot, zmeraj je upanje, zato je treba kljubovati brezupu

Intervju Feri Lainšček: Zmeraj je pot, zmeraj je upanje, zato je treba kljubovati brezupu

"Z vsakim branjem se knjiga na neki način znova rodi in je vedno malo drugačna. To omogoča ta čudež branja," pravi letošnji Prešernov nagrajenec, pesnik in pisatelj Feri Lainšček, ki zase pravi, da je bil otrok vasi, širše skupnosti.

Marko Mušič:

Intervju Marko Mušič: "Še zmeraj verjamem v arhitekturo za vse čase"

V mnogim neopazni baročni palači v stari Ljubljani ima atelje akademik Marko Mušič. Ogromni pulti, strop, za katerega se zdi, da je nad njim le še streha, kopica maket in pole papirja.

Gibanje Nisem hotela:

Intervju Gibanje Nisem hotela: "Spolno nadlegovanje je vseprisotno in se dogaja vsak dan."

"Ženske nam pišejo, kako se šele zdaj prvič zavedajo, da so bile spolno napadene, da to ni normalno, da se to ne bi smelo dogajati, da niso bile same krive, da niso izzivale," opisuje Ana Tikvić, ena od pobudnic gibanja Nisam Tražila (Nisem hotela).

Sandi Červek:

Intervju Sandi Červek: "O lastnem ustvarjanju lahko razmišljam zgolj med samim ustvarjanjem"

"Ko sem v ateljeju, ne gre toliko za to, da bi se mi zadeve zares razjasnjevale in bi se mi izrisovala neka nova pot, temveč se mi med ustvarjanjem predvsem začnejo hitreje odpirati novi prostori," pravi akademski slikar Sandi Červek.

Laibach v Ameriki:

TV SLO Laibach v Ameriki: "Bolj jih tepemo, raje nas imajo"

"Tu nas imajo radi in še se bomo vrnili," Laibach ugotavlja na turneji Razdružene države Amerike. "A strinjamo se, da je država iz barbarstva čudežno zdrsnila v izroditev brez običajnega obdobja civiliziranosti."

Zoran Predin:

Intervju Zoran Predin: "Pisatelj je v nasprotju s kantavtorjem pravi svobodnjak."

"Iz tekstopiščeve kletke je pisatelj v meni ušel s pisanjem dnevnikov, potopisov za časopise in sčasoma še s pisanjem kratkih zgodb," opisuje Zoran Predin. Pred kratkim je napisal še roman, in kot pravi, v tem domišljijskem svetu našel vzporedno svobodo.

Dario Varga:

Nova kriminalna serija Dario Varga: "Martin Vrenko svoje bližnje opazuje, kot opazuje osumljence zločinov"

V nedeljo bomo v prvi epizodi nadaljevanke Primeri inšpektorja Vrenka končno spoznali kriminalista, ki je zaslovel v romanih Avgusta Demšarja. Dario Varga priznava, da ima pred premiero največje vloge svoje televizijske kariere ogromno tremo.

Bowrain:

Intervju Bowrain: "So zgodbe, ki jih tudi glasba ne more uglasbiti"

"So zgodbe, ki jih tudi glasba ne more uglasbiti, so situacije, ki jim niti glasba ne more dati zatočišča. Bojim se, da je obdobje, v katerem smo, prav tako," pravi eden najprepoznavnejših slovenskih pianistov Tine Grgurevič oziroma Bowrain.

Nejc Gazvoda:

Intervju Nejc Gazvoda: "Zanimajo me ljudje in njihova hrepenenja. Nič drugega."

Silvestrski večer bo nocoj na odru Mestnega gledališča ljubljanskega in v živo prek spleta zaživel kar petkrat, a vse znotraj ene predstave. Romantična drama Jazz, ki jo je napisal in režiral Nejc Gazvoda, se namreč dogaja na pet novoletnih večerov.

Januš Aleš Luznar: Projekt ozvočevanja srca je na neki način moja duhovna pesem

Intervju Januš Aleš Luznar: Projekt ozvočevanja srca je na neki način moja duhovna pesem

"Sam mislim, da srca komunicirajo na nezavedni ravni, ko so fizično blizu drug drugega. Srce je močen generator elektrokardiomagnetskega polja," razmišlja Januš Aleš Luznar, avtor avdiovizualnih uprizoritev, ki v središče raziskav postavlja srčni utrip.

Anže Rozman: Glasba slovenskega skladatelja izpod okrilja studia Hansa Zimmerja

Primeri inšpektorja Vrenka Anže Rozman: Glasba slovenskega skladatelja izpod okrilja studia Hansa Zimmerja

Dogajanje nadaljevanke Primeri inšpektorja Vrenka, ki bo od 10. januarja na ogled na Televiziji Slovenija, je postavljeno v štajersko prestolnico, vendar je glasba zanjo nastajala v Los Angelesu, v tako rekoč prestolnici filmske industrije.

Anja Bukovec:

Intervju Anja Bukovec: "Nekaj posebnega je, da igram na violino, ki jo je izdelala ženska"

Najuspešnejša in najprepoznavnejša slovenska violinistka Anja Bukovec ni pustila, da bi ji epidemija prekrižala načrte: letos bo že 13. leto zapored odigrala svoj tradicionalni praznični koncert – a tokrat le v spletnem prenosu.

Avgust Demšar:

Primeri inšpektorja Vrenka Avgust Demšar: "Kriminalke se ne splača pisati za kaj manj, kot je umor"

Za pisatelja Avgusta Demšarja je umor pač "nujno zlo", obvezna sestavina v receptu za dobro kriminalko. "Nihče ne bo prebral tristo strani romana, da bi ugotovil, kdo je izmaknil kozarec vložene zelenjave."

Matija Bevk:

20 v 2020 Matija Bevk: "Džamija je pomembna tako za Ljubljano kot za slovensko družbo"

"V biroju smo videli džamijo predvsem kot projekt, ki je zelo pomemben tako za Ljubljano kot za slovensko družbo," pravi arhitekt Matija Bevk. Biro Bevk-Perović je po 100 letih zasnoval prvo džamijo v Sloveniji, ki je prejela Plečnikovo nagrado.

Od Sikstinske kapele do Sevnice: kako je Michelangelova Poslednja sodba zakrožila po Evropi

Intervju Od Sikstinske kapele do Sevnice: kako je Michelangelova Poslednja sodba zakrožila po Evropi

V jesenskih dneh leta 1541 je Michelangelo odložil čopič in po petih letih končal poslikavo Poslednje sodbe v Sikstinski kapeli.

Kiblix:

Intervju Kiblix: "Vprašanje virtualnosti danes ni več, kako uspešne so tehnologije v posnemanju resničnosti"

"Že od ustanovitve Kible v letu 1996 smo odprtokodne sisteme in tehnologijo "osmišljali" z znanstvenimi raziskavami in dognanji, ne samo na področju naravoslovja, ampak tudi družboslovja in humanistike," pravijo v Kibli, ki stoji za festivalom Kiblix.

Intervju "Oprema plemiških rezidenc ni bila namenjena le udobju, ampak predvsem lastni reprezentanci"

Med umetninami Ptujskega gradu najdemo 17 slik, ki so sicer del morda manj pomembne serije, zato pa dragocene pripovedovalke o obdobju, "ko je bila Evropa zaradi plemiških povezav mnogo bolj združena, kot si to lahko zamišljamo iz današnje perspektive".

Nika Zupanc:

Intervju Nika Zupanc: "V oblikovalski stroki res ne moreš nič narediti na lepe oči"

"V oblikovalski stroki res ne moreš nič narediti na lepe oči," pravi Nika Zupanc, uveljavljeno ime v svetu industrijskega oblikovanja. Z novo kolekcijo za Natuzzi je že prejela nagrado stroke, prvič po desetletju pa ima samostojno razstavo v Sloveniji.

Stran 1 od 12
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov