Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Intervju - Arhiv

Luka Juhart:

Intervju Luka Juhart: "Z igranjem sodobne glasbe se zares lahko razživiš”

Čeprav je marsikdo še vedno začuden, kaj dela koncertna harmonika v simfoničnem orkestru, se je akordeon v zadnjih letih vendarle dobro uveljavil, opaža Luka Juhart, eden vodilnih akordeonistov ne le pri nas, ampak tudi v širšem evropskem prostoru.

Peter Paradox:

Intervju Peter Paradox: "Boga torej, če je Bog, ne more spodnesti niti najhujše, niti totalno zlo."

"Na tem zadnjem albumu je morda bolj poudarjena neka druga oblika ukinjanja in preseganja zla, kot je v prvem," pravi Peter Mlakar, ki je z Iztokom Turkom izdal album Peter Paradox.

Mitja Čander:

Intervju Mitja Čander: "Ubijamo ambicijo in podpiramo predvsem povprečnost"

"Priznajmo si: v slovenski kulturi je veliko povprečnosti. Še vedno so tudi vrhunske stvari, ki pa ne nastajajo zaradi sistemske logike, ampak nastajajo zunaj tega," pravi Mitja Čander, ki po esejističnih delih s Slepcem stopa v svet fikcije.

Kolja Saksida: Moji prvi animirani poskusi so se zgodili v otroški sobi s super 8 kamero

Intervju Kolja Saksida: Moji prvi animirani poskusi so se zgodili v otroški sobi s super 8 kamero

Koyaa, eden najbolj znanih slovenskih animiranih likov, se je skozi leta pomladil. Prvič je oživel leta 2002, kasneje pa postal bolj otroški, razlaga Kolja Saksida, ki je skupaj s svojim animiranim junakom utiral pot razvoju stop animacije v Sloveniji.

Maruša Kink: Strnišev Hudič je fenomenalen, ker zavzame pozicijo prijatelja človeštva

Intervju Maruša Kink: Strnišev Hudič je fenomenalen, ker zavzame pozicijo prijatelja človeštva

"Zanimalo nas je, kaj duša sploh je. Če se ji odpoveš, kaj je tisto, kar prodaš, kar zastaviš, ob kar si," opisuje režiserka Maruša Kink ustvarjanje predstave Žabe, ki je nastala po predlogi kultne poetične drame Gregorja Strniše.

Maša Derganc: Preveč razmišljamo in premalo zaupamo svoji intuiciji

Intervju Maša Derganc: Preveč razmišljamo in premalo zaupamo svoji intuiciji

Igralci ne tekmujemo, ampak vsak iz sebe, v stiku s sabo ustvarjamo nova življenja. V svetove, ki jih ustvarjamo na odru, popeljemo občinstvo, da bi se v vseh nas kaj zgodilo, kaj premaknilo, pravi igralka ljubljanske Drame Maša Derganc.

Erling Kagge: Tišina je ključ za odklepanje novih načinov osnovnega mišljenja

Intervju Erling Kagge: Tišina je ključ za odklepanje novih načinov osnovnega mišljenja

"V sodobnem svetu je odločitev za tišino tista, ki je bistveno težja, saj hrup nekako pomeni, da živiš in se udejanjaš tudi prek drugih ljudi, tudi prek naprav, ki so zdaj vseprisotne in nas prejkone oddaljujejo od samih sebe," pravi Erling Kagge.

Eva Mahkovic: Površne klasifikacije, kaj je visoka umetnost in kaj ne, mi gredo grozljivo na živce

Intervju Eva Mahkovic: Površne klasifikacije, kaj je visoka umetnost in kaj ne, mi gredo grozljivo na živce

"Facebookov zid je postal kurirani avtoportret, avtoprezentacija," razlaga Eva Mahkovic, ki svoje Facebook-statuse piše kot literaturo. Njeni zapisi so se letos prelili v dve knjigi. Obe sta bili nominirani za knjigo leta na letošnjem knjižnem sejmu.

Bakhita: Zgodba o kruti in hkrati navdihujoči usodi prve sudanske svetnice

Afrika Bakhita: Zgodba o kruti in hkrati navdihujoči usodi prve sudanske svetnice

"Bakhita je imela močan preživetveni nagon in veliko željo, da vedno daje oz. se razdaja: tako je dala otrokom vse, česar sama ni imela," o prvi sudanski svetnici pravi francoska pisateljica Veronique Olmi.

Širom:

Intervju Širom: "Vsekakor je domačemu kritiku laže dobiti vpogled v ozadje našega ustvarjanja"

"Vsaka od pokrajin gotovo prinaša svoje specifike v našo glasbo, a je vse skupaj morda le preveč zapleteno, da bi bilo po takšnem eksperimentu smiselno delati zaključke," pravi zasedba Širom, "nagnana" skupaj iz prekmursko-tolminsko-kraških vetrov.

Liffe "Veliko ljudi je za ukradene otroke prvič slišalo ne prek medijev, ampak skozi ogled filma"

V Srbiji obstaja več kot petsto družin, ki si zaman prizadevajo najti svoje otroke. Staršem so v devetdesetih letih v porodnišnicah rekli, da so njihovi novorojenčki umrli, v resnici pa naj bi jih nezakonito prodajali v posvojitev.

Intervju "Ilustracija ni namenjena dekoraciji teksta, ampak je zgodba sama zase"

Čeprav je med študijem s svojimi nasičenimi in simboliko polnimi podobami odstopala od v oblikovalskih krogih najbolj cenjenega minimalizma, je Eva Mlinar vedela, da mora vztrajati v lastni, četudi povsem drugačni likovni govorici.

Bojan Mastilović:

Intervju Bojan Mastilović: "Stari hiti se vračajo. In ljudje jih imajo radi."

Bojan Mastilović rešuje slovenski film pred propadom. S svojim podjetjem želi digitalizirati in restavrirati vseh 185 slovenskih filmov, posnetih na filmski trak, ki so bili v redni distribuciji. Pred kratkim je rešil sedmega – klasiko Ne joči, Peter.

Intervju "Vsi prežimo na to, da se v teatru zgodi nekaj, kar zares zadiši po življenju"

"Ljudje se pogosto ustrašimo dobrodejnega kiča," je prepričan Jernej Lorenci, ki tudi po delnem umiku z domačih odrov ostaja najbolj prepoznaven slovenski gledališki režiser. "Raje uporabljamo pojme, ki so beg pred tem, o čemer zares hočemo govoriti."

Izza katedre "Malo kritičnosti in skromnosti mislecev renesanse bi danes prav prišlo"

Razlika med renesančnim in sodobnim pojmovanjem umetnika je v praksi precejšnja, pravi umetnostni zgodovinar Tine Germ. "Renesančniki so ta vzvišeni status priznali le redkim, danes pa ga uporabljamo zelo velikodušno ali pa brezbrižno."

Naš Hieronim privabil v Ljubljano več kot 100 strokovnjakov iz 18 držav

Intervju Naš Hieronim privabil v Ljubljano več kot 100 strokovnjakov iz 18 držav

"Po eni od teorij je bil rojstni kraj Hieronima Strido oziroma Stridon nekje na področju današnje meje med Slovenijo in Hrvaško. Tako lahko govorimo o enem izmed najpomembnejših mož, ki so kadar koli živeli na našem področju," razlaga Jan Dominik Bogataj.

30 let festivala Liffe:

Liffe 30 let festivala Liffe: "Biti selektor je avtorsko delo, ki terja popolno iskrenost"

"Zame je bil največji izziv "ne zafurati", kar mi je bilo položeno v naročje," se pošali Simon Popek, ki je kot programski direktor že 12 let sinonim za ljubljanski mednarodni filmski festival.

Marinka Štern: Mislim, da bi bila zelo nesrečna, če ne bi postala igralka

Intervju Marinka Štern: Mislim, da bi bila zelo nesrečna, če ne bi postala igralka

"Če je v gledališču avditorij oddaljen, je treba govoriti glasneje, več si lahko privoščiš od daleč. Jaz pa hlepim po gledališki intimi," razlaga Marinka Štern, letošnja dobitnica najprestižnejšega slovenskega priznanja za gledališko igro.

Vesna Bukovec, Ana Čigon in Varja Močnik o tem, zakaj videoumetnost vzklika, Živele!

Intervju Vesna Bukovec, Ana Čigon in Varja Močnik o tem, zakaj videoumetnost vzklika, Živele!

Z novo tehnologijo, izumom videokamer, so imele umetnice konec 60. let lažji dostop do novega umetniškega polja, ki ga moški še niso zasedli, razlaga Ana Čigon. To umetniško polje, videoumetnost, je na letošnjem Mestu žensk vzklikalo, Živele!.

Droge v tretjem rajhu: “ZDA so v tem smislu z več vidikov današnji četrti rajh”

Intervju Droge v tretjem rajhu: “ZDA so v tem smislu z več vidikov današnji četrti rajh”

"Žal je pač dejstvo, da so se ZDA naučile veliko od tretjega rajha, seveda ne v pozitivnem smislu. Lahko bi dejali, da so ZDA v smislu uporabe drog z več vidikov današnji četrti rajh," pravi Norman Ohler.

Prijavite se na e-novice