Sorodna novica Boštjan Vuga: "Arhitektova vloga danes je drugačna, kot je bila še pred 30 leti"

Institucija arhitekturnega izobraževanja mora biti odprta, prilagodljiva, fleksibilna, stalno se mora prilagajati svojemu času. Šele takrat bo diplomant take šole postal arhitekt, ki bo kot intelektualec, kot široka družbena osebnost s svojo avtoriteto prispeval tudi k spremembam v družbi.

Boštjan Vuga
Sorodna novica Feri Lainšček: Zmeraj je pot, zmeraj je upanje, zato je treba kljubovati brezupu

Naša naloga je, da si z leti - če smo pisatelji ali ne – ego malce obrusimo. Tako si zamišljam življenje: od nekod prihajaš, nekam greš, vmes se ti dogaja nekaj, iz česar se lahko tudi kaj naučiš.

Feri Lainšček
Sorodna novica Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica

Lahko si predstavljam, da bi se ponovno zaljubila, a mislim, da je odnos, ki ga imaš z očetom svojih otrok, zelo edinstven in se ga ne da ponoviti. In seveda Aleš je bil zelo poseben, in najina ljubezenska zgodba tako nora – s tem da sem ga prišla poročit iz Amerike in potem postala pisateljica poleg tega. Ampak vseeno mislim, da ima človek lahko vedno znova rad nekoga.

Erica Johnson Debeljak
Sorodna novica Esad Babačić: "Punk je bil predigra osamosvojitvene zgodbe Slovenije"

Glede na to, da to ministrstvo napoveduje ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve, se je treba zavedati, da je bil punk predigra osamosvojitvene zgodbe Slovenije, bil je disidentstvo pred tistim disidentstvom, ki so ga nekateri starejši salonski revolucionarji lepo unovčili in ga še zmeraj prodajajo. Metaforično bi dejal, da če je bila osamosvojitev pomlad, je bil punk zima.

Esad Babačić
Sorodna novica "Namen posodobitve pravopisa je poenostavljanje tam, kjer je to mogoče."

Naši predniki so rekli Kölnu Kelmorajn ali pa Salzburgu Solnograd, kar je ušlo v pozabo; zaradi množičnega izseljevanja Slovencev čez lužo se je Chicago zapisal kot Čikago. Danes se marsikdo zgraža ob tem in ga skrbi, da ne bi začeli tudi pisati tako, kot govorimo. Obenem pa se ne zavedajo, da tudi imena, kot so Ženeva, Bruselj, Lozana ali Lizbona, niso zapisana tako kot v izvirniku.

Helena Dobrovoljc
Sorodna novica "Z dvema stvarema se gledališče na odru težko sooči: s smrtjo in seksom"

Gledališče je potrebno zato, ker tako kot vse umetniške discipline in humanistično kritično okolje proizvaja zrcalo ter neki diskurz, ki lahko premišljuje o trenutni situaciji in o naši prihodnosti ter možnostih. To je pač nekaj, kar potrebujemo, če hočemo družbo, ki se zmore odlepiti od realnosti, če hočemo vzpostaviti domišljijo, ki lahko načrtuje utopične projekte.

Alja Lobnik
Sorodna novica Leto okroglih obletnic Emila Filipčiča, ki je samostojnost Slovenije razglasil že leta 1972

V svojih zadnjih romanih se poskušam približati temu sodobnemu času na način, da se znotraj ene same knjige osebe med sabo kar mešajo, enkrat pišem v prvi in spet drugč v tretji osebi. S tem bi rad pokazal ravno ta plaz informacij, ki prihajajo z vseh koncev in krajev. Človek pa jih mora premleti v enem samem telesu, ki ga pač ima, kar je seveda precej težko.

Emil Filipčič
Sorodna novica Matej Draksler: Rimska Emona je pustila velik pečat tudi v današnjem prostoru

Vsak teren zahteva drugačno gradnjo: severna vpadnica je denimo popolnoma drugačna, ker je grajena na produ in ni potrebovala masivne gradnje. Tukaj pa smo na robu Barja, teren je precej razmočen, cesta je dobro grajena. 50 metrov pred obzidjem je grajena po vseh inženirskih pravilih, je napeta, v sredini višja kot ob robovih, zato da se voda in blato stekata v jarke.

Matej Draksler
Sorodna novica "Kar se nam dogaja v pandemiji, je delno posledica vsega, kar nam je naredila migrantska kriza"

Ne skrbi me toliko politični šum, bolj me srbi zasičenost ljudi s težkimi zgodbami. Ne grejo v kino, ker nočejo še ti dve uri trpeti. Tudi sam nisem vedno razpoložen za film Kena Loacha. Ampak mislim, da je prav, da se s temi temami soočimo.

Goran Vojnović
Sorodna novica "Filmi na pretočnih platformah? To je tako, kot če katolikom namesto cerkve ponudiš videokonferenco"

Takoj po Babici sem posnel Gypsy Eyes, potem pa sem prijavil scenarij za Babica gre na jug 2. Eden od članov komisije mi je, ko sem sedel pred Viba filmom, mirno povedal, da je bil moj scenarij najboljši. "Ampak kdo pa misliš, da si, da boš vsako leto snemal filme?" To je za osem let ustavilo mojo kariero.

Vinci Vogue Anžlovar