Kot konservator je delal v cistercijanskih samostanih v Kostanjevici na Krki in v Stični ter v dominikanskem samostanu na Ptuju, kjer je tudi podprl akcijo za ureditev muzeja na Ptujski Gori, v stolnici v Mariboru, na rimskem zidu v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Kot konservator je delal v cistercijanskih samostanih v Kostanjevici na Krki in v Stični ter v dominikanskem samostanu na Ptuju, kjer je tudi podprl akcijo za ureditev muzeja na Ptujski Gori, v stolnici v Mariboru, na rimskem zidu v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Avtor Solzic Prežihov Voranc se je rodil 10. avgusta.
Ilustracija iz knjige Levi in desni klovn. Foto: Svet iz besed
Antonio Banderas praznuje rojstni dan. Foto: EPA

France Stele sodi med utemeljitelje slovenske umetnostne zgodovine, velja pa tudi za začetnika slovenskega spomeniškega varstva. Njegovo vrednotenje slovenske likovne umetnosti pomeni temeljni kamen slovenske umetnostne zgodovine. Rodil se je 21. februarja 1886 v Tunjicah.

Sprva je bil deželni konservator za Slovenijo, nato pa profesor za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1940 je postal redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. France Stele je preučeval slovensko srednjeveško slikarstvo. Leta 1966 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Med njegovimi deli pa velja izpostaviti Oris zgodovine umetnosti pri Slovencih, Umetnost zapadne Evrope, Slovenski slikarji, Umetnost v Primorju in Slovenski impresionisti.

1827 se je v Kamni Gorici pri Radovljici rodil slovenski politik in pesnik Lovro Toman. Leta 1849 je izdal pesniško zbirko Glasi domorodni.

1845 se je rodil kazahstanski pesnik, skladatelj in filozof Abai Ibragim Kunanbajuli.

1865 se je v Sankt Peterburgu rodil ruski skladatelj Aleksander Konstantinovič Glazunov. Bil je učenec Rimskega-Korsakova. Od leta 1928 je živel v Parizu. Napisal je devet simfonij, sedem godalnih kvartetov, številne klavirske skladbe in samospeve. Umrl je 21. marca 1936 v Parizu.

1872 se je rodil ameriški džezovski glasbenik William Manuel "Bill" Johnson.

1873 se je rodil slovenski pesnik Fran Eller. Bil je najpomembnejši pesniški glasnik slovenske Koroške.

1893 se je rodil eden naših največjih pisateljev Lovro Kuhar - Prežihov Voranc. Njegova realistično oblikovana dela imajo oster socialni poudarek (romani Požganica, Doberdob in Jamnica, novele Samorastniki ...). Črtice Solzice, ki jih je objavil leto dni pred smrtjo, snovno zajemajo dogodke iz pisateljeve mladosti.

1912 se je rodil brazilski pisatelj Jorge Amado de Faria.

1928 se je v Žireh rodil slovenski mladinski pisatelj Leopold Suhodolčan, avtor del, kot so Krojaček Hlaček, Rumena podmornica, Rdeči lev, Cepecepetavček in Mornar na kolesu.

1947 se je rodil škotski rockpevec, flavtist in kitarist Ian Anderson.

1960 se je rodil španski filmski igralec José Antonio Domínguez Bandera, bolj znan kot Antonio Banderas.

1969 je umrl slovenski pesnik in pripovednik Tone Seliškar. Bil je izredno ploden pisec mladinskih povesti in črtic: Bratovščina sinjega galeba, Mule, Posadka brez ladje, Deklica z junaškim srcem in druge. Leta 1923 je izšla socialnokritična ekspresionistična zbirka Trbovlje, partizanske pesmi imajo naslov Sovražnik in so nastale leta 1944. Napisal je romana Nasedli brod in Tržaška cesta.

1997 je umrl ameriško-mehiški skladatelj Conlon Nancarrow.

2007 je za rakom umrl ustanovitelj glasbene založbe Factory Records Tony Wilson, ki je zaslužen za uspeh vrste britanskih skupin, kot sta New Order in Happy Mondays. "Brez Tonyja Wilsona ni manchestrske glasbene scene," je po njegovi smrti povedal britanski televizijski voditelj Terry Christian.