Kitarist skupine Bon Jovi je znan tudi po svojih osvajalskih dosežkih. Naj omenimo le Heather Locklear in Denise Richards. Foto: EPA
Kitarist skupine Bon Jovi je znan tudi po svojih osvajalskih dosežkih. Naj omenimo le Heather Locklear in Denise Richards. Foto: EPA
Mikija Mustra najbolj poznamo po stripih o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku.
George Gershwin
Veliko njegovih skladb poznamo iz televizijskih oddaj in filmov.

1959 se je rodil ameriški rockovski kitarist Richard Stephen Sambora, bolj znan kot Richie Sambora, kitarist skupine Bon Jovi.

Odraščal je v Woodbridgeu v New Jerseyju, kjer je leta 1977 zaključil srednjo šolo. Kitaro je začel igrati pri 12 letih, po smrti legendarnega kitarista Jimija Hendrixa. Že od njegovih začetkov je nanj močno vplivala glasba iz 60. let, predvsem blues in rock'n'roll, najbolj pa delo Erica Claptona, Hendrixa, Jeffa Becka, Stevieja Raya Vaughana, Johnnyja Winterja, Jimmyja Pagea in Joea Perryja. Navdušuje ga tudi španska klasična glasba.

Sambora je igral kitaro v skupini Joeja Cockerja, bil pa je tudi na avdiciji za skupino Kiss. Pri skupini Bon Jovi je nato nadomestil Dava Saba. Skupaj z Jonom Bon Jovijem je glavni avtor pesmi skupine Bon Jovi, izdal pa je tudi dva soloalbuma: Stranger In This Town (1991) in Undiscovered Soul (1998).

1859 se je v Žalcu rodil slovenski skladatelj Risto Savin s pravim imenom Friderik Širca. Savin je avtor prve slovenske novoromantične opere Lepa Vida, znana pa je tudi opera Matija Gubec. Pisal je še klavirska in komorna dela, med njimi je nastal tudi prvi slovenski klavirski trio. Balet Plesna legendica je nastal leta 1918. Risto Savin je umrl leta 1948.

1926 je umrl slovenski pisatelj Fran Detela, ki je opisoval družbeno življenje proti koncu 19. stoletja. Znan je po romanih Veliki grof in Pegam in Lorbergar. Gimnazijo je obiskoval v Ljubljani, nato se je podal na Dunaj, kjer je študiral klasične in moderne jezike. Pozneje je na Dunaju služboval kot profesor, med letoma 1890 in 1906 pa je bil na čelu novomeške gimnazije.

1926 se je rodil ameriški pisatelj Frederick Buechner.

1930 se je rodil ameriški književni kritik Harold Bloom.

1937 je umrl ameriški skladatelj judovskega rodu Jacob Geshowitz, bolj znan kot George Gershwin.

Zaradi njegove melodične izbrušenosti, ki je svoj vrh dosegla v pesmi The man I love in v glasbi njegovega najbolj ambicioznega dela, opere Porgy in Bess iz leta 1935, so ga nekateri čutili kot ameriškega Schuberta.

Bil je izredno domiseln v skladanju melodij, mojstrsko je obvladal tehnična sredstva, prvine džeza, ameriško in evropsko resno glasbo je združeval v tako imenovani simfonični džez. Njegovi zelo znani deli sta še Rapsodija v modrem in Američan v Parizu.

1952 so začele v Poletovih podobah in povestih izhajati Zvitorepčeve prigode Mikija Mustra.

1971 je umrl ameriški pisatelj John Wood Campbell mlajši.

1974 je umrl švedski pisatelj, pesnik, dramatik in Nobelov nagrajenec iz leta 1951 Pär Lagerkvist.

1989 je umrl angleški gledališki in filmski igralec ter režiser sir Laurence Kerr Olivier.