D. H. Lawrence je z romanom Ljubimec lady Chatterley razburil čistunske bralce. Foto:
D. H. Lawrence je z romanom Ljubimec lady Chatterley razburil čistunske bralce. Foto:
Brian de Palma
Brian de palma je še vedno najbolj znan po klasiki Scarface, v kateri je nastopil Al Pacino. Foto: Reuters

Zavzemal se je za svobodno uveljavljanje osebnosti, v svojih delih pa je posvečal največjo pozornost erotiki in spolnosti, čustvenemu zdravju, spontanosti in nagonskemu obnašanju. Njegov najbolj znani roman je Ljubimec lady Chatterley, ki je ob izidu leta 1928 povzročil pravi škandal v angleški puritanski družbi in je bil dolgo časa prepovedan v deželah angleškega govornega področja.

V slovenščino so ob tem prevedeni še njegovi romani Sinovi in ljubimci, Mavrica, Aronova palica, Izgubljenka in Beli pav, drama Snaha ter kratki prozni deli Žena je odjezdila in Devica in ciganin. Lawrence je ob tem pisal še potopise in pesmi, poskušal se je kot slikar, prevajal je v angleščino in se ukvarjal z literarno kritiko. Zbirka vsah njegovih del pa odseva prepričanje, da modernost in industrializacija razčlovečujeta človeka.

Zaradi svojih del si je nakopal številne sovražnike, ob njegovi smrti 2. marca 1930 pa je vladalo prepričanje, da je umrl pisatelj, ki je ogromen talent zapravil za pisanje pornografije. Drugi pomembni britanski pisatelj z začetka 20. stoletja E. M. Forster pa je to prepričanje izzval z osmrtnico, v kateri je zapisal, da je bil D. H. Lawrence najizvirnejši romanopisec svoje generacije.

1524 se je rodil francoski pesnik Pierre de Ronsard, dvorni pesnik Karla IX., eden vodilnih književnikov renesanse. Umrl je leta 1585.

1674 se je v Slovenj Gradcu rodil Franc Mihael Strauss, najizrazitejši predstavnik baročnega slikarstva na slovenskem Štajerskem.

1789 je umrl predklasični hrvaški skladatelj Luka Sorkočević. Rodil se je leta 1734 v Dubrovniku.

1825 se je rodil avstrijski glasbeni kritik Eduard Hanslick.

1862 se je rodil ameriški pisatelj William Sydney Porter, bolj znan kot O. Henry.

1881 se je rodila danska filmska in gledališka igralka Asta Nielsen, ki je bila ena prvih zvezdnic nemega filma. Umrla je leta 1972.

1987 se je rodil jamajški pevec in kitarist Peter Tosh.

1940 se je rodil ameriški filmski režiser Brian de Palma.

1941 je bil v Ljubljani plenarni sestanek kulturnih delavcev v okviru Osvobodilne fronte slovenskega naroda, na katerem so sprejeli sklep o kulturnem molku.

1960 se je Ringo Starr pridružil skupini The Beatles.

1994 je umrla ameriška filmska igralka Jessica Tandy.

Ringo Starr in negov prvi hit singel, It Don't Come Easy (1971):