Vonnegut je bil predvsem v šestdesetih in sedemdesetih idol ameriške protivojno razpoložene študentske generacije. Foto:
Vonnegut je bil predvsem v šestdesetih in sedemdesetih idol ameriške protivojno razpoložene študentske generacije. Foto:
Bazilika Sv. Petra
Donato Bramante je tudi eden od arhitektov, ki so oblikovali podobo bazilike sv. Petra v Vatikanu. Foto: EPA
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin se je leta 1915 predstavil v filmu The Tramp. Foto: RTV SLO
Joss Stone
Mlada svetlolasa lepotica z glasom črnske souldive, kot pogosto opisujejo Joss Stone. Foto: EPA

V literarno zgodovino se je zapisal predvsem z romani Klavnica pet (Slaughterhouse-Five), Mačja zibka (Cat's Cradle), Zajtrk prvakov (Breakfast of Champions) in Zaporniški tič (Jailbird), pisal pa je tudi drame, eseje in kratko prozo. Predvsem v šestdesetih in sedemdesetih je bil idol ameriške protivojno razpoložene študentske generacije.

1514 je umrl Donato Bramante, eden največjih gradbenikov italijanske zgodnje renesanse. Pod njegovim vodstvom leta 1505 so začeli graditi vatikansko palačo, leto pozneje pa tudi baziliko svetega Petra.

1722 se je rodil angleški pesnik Christopher Smart.

1744 je bil v Kamniku rojen slovenski preroditelj in jezikoslovec Jurij Japelj, ki je začel izdajati nov prevod Svetega pisma.

1783 je v Slovenj Gradcu umrl slikar Janez Andrej Strauss. Bil je učenec svojega očeta Franca Mihaela. Izdeloval je predvsem oltarne podobe, priložnostno pa tudi tihožitja in portrete.

1798 je umrl nemški pesnik Karl Wilhelm Ramler.

1819 se je rodil nemški pianist in dirigent Charles Hallé.

1861 je umrl mehiški pesnik Francisco González Bocanegra.

1869 je v Višnji Gori umrl tamkajšnji dolgoletni župnik in pisatelj Janez Cigler. Leta 1836 je objavil prvo slovensko izvirno povest Sreča v nesreči.

1869 se je rodil norveški kipar Gustav Vigeland.

1883 se je rodil japonski pisatelj Hozumi Šigeto.

1912 je v Celovcu umrl slovenski književnik Jakob Sket. Urejal je časopis Kres, njegovo najbolj znano književno delo pa je povest iz turških časov Miklova Zala.

1915 je v kinematografe prišel film Charlieja Chaplina The Tramp.

1916 se je rodil argentinski skladatelj Alberto Ginastera.

1950 je v Ljubljani umrl slovenski literarni zgodovinar in univerzitetni profesor dr. France Kidrič. Njegovo delo je med drugim obsežna monografija o našem največjem pesniku Francetu Prešernu.

1961 je Bob Dylan prvič javno nastopil. Njegov glasbeni debi je bil v New Yorku.

1966 se je rodila angleška pevka Lisa Stansfield.

1971 se je rodil nemški glasbenik, član skupine Rammstein, Oliver Riedel.

1983 je umrla mehiška igralka Dolores del Rio.

1987 se je v Doverju v Angliji rodila Joscelyn Eve Stoker, bolj znana kot blues-, r & b- in soulpevka Joss Stone. Nastopala je z mnogimi znanimi imeni sveta glasbe (na odru se po navadi pojavi bosa) in prejela vrsto glasbenih priznanj, postala pa je tudi obraz modne kampanje oblačilnega giganta Gap.