Roman Alamut je v zadnjih letih, ko je pozornost sveta usmerjena v muslimanski svet in fenomen terorizma, še posebej aktualen. Foto: Sanje
Roman Alamut je v zadnjih letih, ko je pozornost sveta usmerjena v muslimanski svet in fenomen terorizma, še posebej aktualen. Foto: Sanje
Jean Philippe Rameau je ustvarjal v času baroka.
Slikarije v jami Lascaux so odkrili leta 1940.

Bartola, ki se je rodil 24. 2. 1903 v Sv. Ivanu pri Trstu, najbolj poznamo kot avtorja zgodovinskega romana Alamut. Bartol je končal študij biologije in filozofije, deloval pa je kot dramatik, esejist, pisatelj in kritik. Svojo prvo črtico je leta 1927 objavil v Ljubljanskem zvonu, novele, ki jih je kasneje povezal v zbirko Al Araf, pa je objavljav v reviji Modra ptica.

Literatura Vladimirja Bartola se je močno razlikovala od del njegovih sodobnikov, ki so se posvečali predvsem socialnemu realizmu. Bartolovo pisanje je namreč psihološko-filozofsko - zato vela tudi za predhodnika eksistencializma -, privlačijo pa ga tudi zgodovinske teme, ki niso povezane z zgodovino slovesnkega naroda. V bartolovem filozofskem nazoru so sicer opazni vplivi Nietzscheja, Freuda in Dostojevskega. Manj uspešna kot romani in novele je Bartolova dramatika, zato pa so toliko pomembnejši eseji iz 30. let, v katerih je predstavljal nazore in znanstvene izsledke Freuda in Junga.

1764 je umrl Francoz Jean Philippe Rameau, avtor številnih oper, kantat in klavirskih skladb.

1733 je umrl Francois Couperin, francoski organist, dvorni kapelnik in skladatelj. Njegovo kompozicijsko bogastvo so odkrili šele v 20. stoletju.

1798 se je v Bokšetovi hiši v Spodnjih Kosezah rodil slovenski pesnik Jovan Vesel Koseski. V Gradcu in na Dunaju je študiral pravo. Dolga leta je služboval v Trstu, kjer je leta 1884 tudi umrl. V dijaških letih je pisal nemške pesmi. Leta 1818 so natisnili njegov sonet Potožba, ki je bil prvi sonet v slovenski literaturi. Zelo znani sta njegovi pesmi Zima in vojaška. Najbolj znana narodnobuditeljska pesem je Kdo je mar?

1876 je umrl avstrijski pesnik in politik Anton Alexander von Auersperg, bolj znan kot Anastasius Grün.

1888 se je rodil francoski pevec šansonov, igralec in plesalec Maurice Chevallier, simbol francoske glasbene komedije. Zaslovel je po hripavem glasu, šarmu in lahkotnosti nastopanja. Umrl je leta 1972.

1940 je skupina francoskih otrok med igro po naključju odkrila jamo v Lascauxu, blizu mesta Montignac, kjer so znamenite stenske poslikave iz prazgodovine, natančneje iz magdalenienskega obdobja paleolitika.



1944 se je rodil ameriški soul glasbenik Barry White.

1981 je umrl italijanski pesnik Eugenio Montale, ki je leta 1975 prejel Nobelovo nagrado za književnost.