Milli Vanilli 'v starih dobrih časih', ko še ni bilo znano, da sta fanta na fotografiji duetu posodila samo lepa obraza in izklesani telesi. Foto:
Milli Vanilli 'v starih dobrih časih', ko še ni bilo znano, da sta fanta na fotografiji duetu posodila samo lepa obraza in izklesani telesi. Foto:
Madeleine de Scudéry
Madeleine de Scudéry.
Henryk Sienkiewicz
Henryk Sienkiewicz.
Anni-Frid Lyngstad
Anni-Frid Lyngstad. Foto: EPA

Milli Vanilli, plesno-glasbeni duet, v katerem sta nastopala Fab Morvan in Rob Pilatus, je leta 1988 v Nemčiji ustanovil producent Frank Farian. Kot se je izkazalo pozneje, je glasove za posnetke prispevala skupina pevcev, v javnosti pa sta bila obraz skupine prej omenjena fotogenična mladeniča, ki ju je Farian odkril v nekem berlinskem nočnem klubu.

Desno spodaj si oglejte videospot za uspešnico dua Milli Vanilli Blame It On The Rain.
Debitantski album projekta je po vsem svetu dosegel visoko prodajo in duetu leta 1990 prinesel grammyja za najboljšega novega izvajalca. Milli Vanilli sta prodala več kot 30 milijonov singlov in 14 milijonov albumov ter postala ena najpriljubljenejših glasbenih izvajalcev na prelomu 80. let v 90. A njun uspeh se je prelevil v škandal, ko so jima grammyja odvzeli, saj se je izkazalo, da glasova na posnetkih ne pripadata Morvanu in Pilatusu.

Leta 1998, deset let po prihodu Milli Vanillija na glasbeno prizorišče, so Pilatusa našli mrtvega v nekem frankfurtskem hotelu - menda je zaužil prevelik odmerek mamil.

1511 se je rodil nizozemski pesnik Johannes Secundus.

1607 se je rodila francoska pisateljica Madeleine de Scudéry.

1787 je umrl nemški skladatelj Christoph Willibald Gluck. Najbolj znani sta njegovi operi Orfej in Evridika ter Ifigenija na Tavridi.

1862 se je rodil nemški pisatelj Gerhardt Hauptmann. Njegovo najpomembnejše delo je drama Tkalci.

1886 se je rodil francosko-egiptovski pisatelj René Guénon.

1887 se je rodila ameriška pesnica Marianne Moore.

1905 se je rodil italijanski skladatelj in glasbeni aranžer Mantovani.

1910 je umrl nemški pisatelj Wilhelm Raabe.

1916 je umrl portoriški pesnik, novinar in politik Luis Muñoz Rivera.

1916 je umrl poljski pisatelj, dobitnik Nobelove nagrade leta 1905, Henryk Sienkiewicz. Najbolj znani romani so Mali vitez, Z ognjem in mečem, Quo vadis? in V puščavi in goščavi.

Sienkiewitz se je rodil leta 1846 v Wola Okrzejski, svetovno slavo pa je dosegel kot pisec zgodovinskih romanov. Študiral je jezikoslovje, nato pa je nekaj časa delal kot novinar in urednik. Veliko je potoval po Bližnjem vzhodu in Afriki in na potovanjih pisal reportaže in novele s socialno tematiko. Največji uspeh je dosegel z romanoma Quo Vadis (1896) in Križarji (1900), v katerih je s poudarjeno narodno zavestjo opisal poljsko križarsko vojno.

1925 se je na Bledu rodil slovenski pisatelj ljudskih povesti in romanov Tone Svetina. Napisal je trilogijo o partizanskih bojih na Gorenjskem, Ukana, in roman o dogajanju pod Severno triglavsko steno, Stena.

1926 je v ZDA začela delovati radijska mreža NBC, ki je imela na začetku 24 radijskih postaj.

1942 se je rodil argentinski pianist in dirigent Daniel Barenboim.

1945 se je rodila norveška pevka, ena izmed članic kvarteta Abba, Anni-Frid Lyngstad.

1951 se je rodila ameriška igralka Beverly D'Angelo.

1954 je umrl ameriški igralec Lionel Barrymore.

1956 je v kinematografe prišel prvi film Elvisa Presleyja Love Me Tender.

1968 se je rodil ameriški raper Ol' Dirty Bastard.

1971 je umrla ameriška igralka in manekenka Edie Sedgwick.

1976 je umrl francoski filmski igralec Jean Gabin.