Paul McCartney se je v zakonu z mlajšo Heather Mills pošteno opekel. Foto: EPA
Paul McCartney se je v zakonu z mlajšo Heather Mills pošteno opekel. Foto: EPA
Prvotni most Svete trojice v Firencah je bil delo Bartolomea Ammanatija.
Plakat Jamesa Montgomeryja Flagga.
Bruce Springsteen
Glasbenik se je od žene Julianne Phillips ločil leta 1987. Foto: EPA
Motley Crue

Samostojno glasbeno pot je začel še v času, ko so Beatlesi izdali uspešnico Let it be, vendar ga kritiki takrat niso sprejeli najbolje. Po razpadu Beatlesov je bil McCartney nedvomno eden najbolj ogretih članov. Izdal je skladbo Another day, ki je postala mednarodna uspešnica. S svojim delom je nedvomno zaznamoval določeno obdobje glasbene ustvarjalnosti. Narkomanska afera, ki je nastala na turneji po Japonski, je vodila do razpada skupine Wings.

Paul McCartney je v svoji dolgoletni karieri sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki. S prvo ženo Lindo sta imela otroke Jamesa, Mary in Stello (ki je danes slavna modna oblikovalka), vrsto let po njeni smrti pa se je poročil s precej mlajšo Heather Mills. Spomladi 2007 je bila po dolgem pranju umazanega perila v javnosti končana tudi njuna ločitev.

1511 se je rodil italijanski arhitekt italijanskega zgodnjega baroka Bartolomeo Ammanati.

Njegovo najbolj znano delo je most čez reko Arno v Firencah - Ponte di Santa Trinita (Most Svete trojice), ki ga je vojska zbombardirala leta 1944, leta 1957 pa so ga znova zgradili.

1704 je umrl angleški satirik Tom Brown. Rodil se je leta 1662, bil pa je tudi prevajalec, ki pa ga je zgodovina pozabila.

1812 se je v Simbirsku (današnji Uljanovsk) rodil ruski pisatelj Ivan Aleksandrovič Gončarov. Bil je pomemben predstavnik ruskega objektivnega realizma. Snov za pisanje je zajemal iz mestnega plemiškega okolja, osrednja tema njegovih romanov pa je pomanjkanje vsakršnih iluzij, stagnacija, nesmiselnost in banalnost bivanja na splošno. Z junakom romana Oblomov je ustvaril simbol apatičnega junaka, ki se mu zaradi pomanjkanja volje ne morejo uresničiti življenjske sanje.

1877 se je rodil ameriški ilustrator James Montgomery Flagg. Narisal je tudi znani plakat I want you - Hočem tebe - , ki je mladeniče vabil v vojsko.

1901 je v Ljubljani umrl slovenski pesnik, predstavnik moderne, Josip Murn Aleksandrov. Pisal je ljubezenske, razpoloženjske, življenjsko izpovedne in kmečke pesmi. V dijaškem društvu Zadruga se je seznanil s Cankarjem in Župančičem. Njegovo pesniško zbirko Pesmi in romance je s spremnim esejem leta 1903 izdal Ivan Prijatelj. Josip Murn se je rodil 4. marca 1879.

1904 je katalonski pesnik Gabriel Alomar i Villalonga prvič uporabil pojem futurizem.

1936 je umrl ruski pisatelj Aleksej Maksimovič Peškov, bolj znan kot Maksim Gorki. Znane so njegove novele iz življenja potepuhov Makar Čudra, romani Trije ljudje, Mati in Artamonovi, drami Na dnu in Malomeščani. Pomembna je njegova vloga v sovjetski književnosti, velja za začetnika socialističnega realizma. Rodil se je leta 1868.

1952 se je rodila italijansko-ameriška filmska igralka Isabella Rossellini. Rodila se je v Rimu kot otrok igralke Ingrid Bergman in režiserja Roberta Rossellinija. Posnela je številne filme, med njimi Bele noči, Siesta, Smrt ji lepo pristoji, Wyatt Earp, Arihitekt ... Poleg igralstva je njena strast tudi moda.

1976 je švedska skupina Abba na predvečer poroke švedskega kraljevega para nastopila na koncertu v njuno čast.

1987 se je pevec Bruce Springsteen tudi uradno ločil od svoje žene Julianne Phillips.

1987 je neka ženska tožila glasbeno skupino Motley Crue. V tožbi je zahtevala pet tisoč dolarjev odškodnine, saj naj bi zaradi glasbe, ki je bila na koncertu preglasna, izgubila sluh.

1997 je umrl slovenski pesnik in prevajalec Franci Zagoričnik.