Josef Strauss je spoznal, kaj pomeni rivalstvo znotraj družine. Foto:
Josef Strauss je spoznal, kaj pomeni rivalstvo znotraj družine. Foto:
Charles de Coster se je rodil leta 1827.
Salvatore Qusimodo se je v svojem delovanju dokazal kot pesnik, pisatelj in prevajalec.

Josef Strauss se je rodil v znani dunajski glasbeni družini. Njegov oče Johann Strauss I. je avtor Radetzkega marša, njegov brat Johann Strauss II. pa je bil znameniti "kralj valčka", ki je med drugim napisal tudi valček Na lepi modri Donavi. Josef Strauss slave obeh Johannov ni nikoli dosegel. Sprva sploh ni nameraval postati skladatelj. Družina mu je namenila vojaško kariero, deloval pa je tudi kot inženir in arhitekt, na koncu pa se je vendar pridružil družinskemu orkestru in tudi sam z nekaj kompozicijami dopolnil družinski korpus notnih zapisov.

Nikoli ni dosegel uspeha očeta in brata, kljub temu pa je zapustil veliko valčkov, polk in drugih skladb, ki so bile v njegovem času standard plesnih večerov dunajske aristokracije in najpremožnejših meščanov. Skupaj z bratom Johannom Straussom II. je napisal znamenito Pizzicato Polko.

1561
se je rodil italijanski skladatelj Jacopo Peri.

1827 se je rodil znani belgijski pisatelj Charles de Coster. Zaslovel je predvsem z romani, ki jih je pisal v francoščini. Njegov najbolj znani roman je Til Ulenspiegel.

1847 se je rodil poljski pisatelj Bolesław Prus.

1901 se je v Sirakuzah rodil italijanski pesnik, pisatelj in prevajalec Salvatore Qusimodo. Njegova najpomembnejša dela so: Voda in zemlja iz leta 1930, In je naenkrat večer, ki je nastalo 12 let pozneje, Sovražnikovo peto na srcu, Dan za dnem, Življenje ni sen 1949.

Pisal je poezijo hermetizma, pozneje klasično, latinsko poezijo. Motive za lirično obarvane pesmi je črpal iz grškega pesništva, rodne Sicilije in občutka osamljenosti. Bil je velik nasprotnik fašizma. Leta 1959 je prejel Nobelovo nagrado, umrl pa 14. junija 1969 v Neaplju.

1908 je v Šentjurju pri Celju umrl znani slovenski skladatelj Gustav Ipavec. Po poklicu je bil zdravnik, v zadnjih desetletjih 19. stoletja tudi zelo priljubljen in ugleden zborovski skladatelj.

1945 je pri 73 letih umrl znani avstrijski humoristični pisatelj Roda Roda, kar je bil psevdonim Šandorja Friderika Rosenfelda.