Nicolin zadnji visokoproračunski film, Avstralija Baza Luhrmanna, je bil deležen mešanih kritik. Foto:
Nicolin zadnji visokoproračunski film, Avstralija Baza Luhrmanna, je bil deležen mešanih kritik. Foto:
Marjan Kozina
Marjan Kozina je med letoma 1940 in 1942 napisal svojo edino opero Ekvinokcij. Foto: Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto
Jacques Offenbach
Hoffmannove pripovedke so najbolj zahtevno delo skladatelja Jacquesa Offenbacha.
Kurt Schwitters: Das Kotsbild (1920) Foto: EPA
Lionel Richie.

Visoka rdečelaska, ki je bila dolga leta "odrinjena" med okrasne stranske vloge in znana v prvi vrsti kot žena Toma Cruisa, si je v drugi polovici devetdesetih in v prvih letih novega tisočletja z vrsto zahtevnih vlog prigarala kritiško priznanje in naklonjenost občinstva.
V filmske vode je stopila leta 1990 z Dnevi grmenja (na snemanju je spoznala tudi bodočega moža), zares pa je pozornost pritegnila kot morilska vremenarka v To Die For Gusa Van Santa (1995). Med njene opaznejše vloge spadajo tiste v filmih Portret dame, Mirovnik, Stepfordske ženske, Hladni vrh, Dogville, Moulin Rouge in seveda Široko zaprte oči, zadnji film Stanleyja Kubricka in film, ki je nastal tik pred medijsko odmevnim razpadom njenega zakona s Cruisom (njeno zasebno življenje se je dokončno v srečnejše vode spravilo leta 2006, ko se je poročila s kantripevcem Keithom Urbanom).
Svojega prvega (in zaenkrat edinega) oskarja je dobila leta 2002 za vlogo velike modernistične pisateljice Virginie Woolf v filmu Ure do večnosti, kjer smo jo lahko videli skoraj popolnoma brez ličil in s protetičnim nosom.

1966 je umrl eden najodličnejših slovenskih skladateljev, Marjan Kozina.
V Ljubljani je Kozina začel študirati filozofijo in matematiko, kasneje pa se je usmeril v študij glasbe na Dunaju in v Pragi. Po osvoboditvi je postal prvi upravnik Slovenske filharmonije. Že med vojno je dokončal opero Ekvinokcij, ki je bila prvič izvedena leta 1948 v ljubljanski Operi. Napisal je tudi Simfonijo, ki jo je posvetil slovenskemu narodnoosvobodilnemu boju, balet Bajke o Gorjancih, pisal je tudi glasbo za filme (Kekec, Na svoji zemlji), knjige o glasbi, prevedel pa je tudi vrsto romanov. Letos mineva sto let od skladateljevega rojstva.

1819 se je rodil francoski skladatelj nemško-judovskega rodu Jacques Offenbach, s pravim imenom Jacob Wiener. Offenbach je napisal 102 opereti in eno samo opero ter Hoffmanove pripovedke. Offenbach je širšemu občinstvu poznan predvsem kot avtor lahkotnejših operet in trivialne scenske glasbe, pogosto izhajajoč iz banalne pompoznosti in kankanovskih plesnih ritmov.

Uveljavil je operetno obliko, zato je znan tudi kot oče operete. Bil je eden izmed najvplivnejših skladateljev priljubljene glasbe 19. stoletja. Skupaj je napisal glasbo za več kot 100 glasbenoscenskih del. Napisal je več kot sto operet, med njimi Lepo Heleno, Orfej v podzemlju in Pariško življenje. Umrl je 5. oktobra leta 1880.

1870 je umrl francoski pisatelj Jules-Alfred Huot de Goncourt. Skupaj z bratom sta pisala drame, romane, zgodovinske in umetniške spise ter biografije. V pripovedništvu sta izšla iz realistične estetike in s se s svojimi skrajno objektivnimi, dokumentarnimi deli močno približala naturalizmu.

1887 se je v Hannovru rodil nemški slikar, pesnik in pisatelj Kurt Schwitters. Schwitters je spadal med dadaiste, najbolj pa je znan po svojih kolažih in skulpturah, ki jih je naredil iz smeti, za katere je uporabljal brezsmiselno ime Merz. Najprej je slikal ekspresionistične slike, a se je leta 1919 obrnil h kolažem, med drugim je v svojih delih uporabljal stare odvržene vozovnice, časopise, vozne rede … Poleg tega je postavil tudi tri ogromna spominska Merz dela. Prvo je razstavil v Nemčiji, drugo na Norveškem, zadnje pa v Angliji, kjer je tudi umrl.

1909 se je rodil ameriški filmski igralec avstralskega rodu Errol Leslie Thompson Flynn. Znan je po nastopih v filmih: Kapitan Blood, Avanture Robina Hooda, Zasebno življenje Elizabete in Essexa in Umor v Monte Carlu.

1905 se je v New Orleansu rodila ameriška dramatičarka Lillian Florence Hellman. Njena najbolj znana drama je Kobilice, ki pripoveduje o nazadnjaški družini z ameriškega Juga, v drami Straža na Renu pa je ostro obsodila nacizem. Izdala je tudi več knjig spominov, med njimi Pentimento. Poleg tega sta znani tudi njeni drami Dekliška ura in Jesenski vrt. Hellmanova je umrla 30. 6. 1984.

1919 je v požaru, ki je zajelo gledališče Teatro Yaguez v portoriškem Mayaguezu, umrlo 150 ljudi.

1949 se je v Tuskegeeju v Alabami rodil ameriški glasbenik Lionel Richie. Richie je svojo dolgoletno uspešno glasbeno kariero začel v 60. letih s skupino The Commodores.

1952 se je rodil ameriški igralec John Goodman, najbolj znan po vlogi v nanizanki Roseanne.

1953 se je v newyorškem Brooklynu rodila pevka Cyndi Ann Stephanie Lauper, znana po pesmi Girls Just Want to Have Fun.