Igralka je lani obiskala tudi Slovenijo. Foto: EPA
Igralka je lani obiskala tudi Slovenijo. Foto: EPA
Rihard Jakopič
Rihard Jakopič je pogosto slikal isto motiviko v različnih delih dneva in letnih časih. Tako sta nastali cikla Križank in Save.
Detajl dela Ludovica Carraccija
Ludovico Carracci se je rodil v 16. stoletju. Foto: NN
Mark Twain
Twain je zaslovel s humorističnimi potopisnimi zgodbami.

Leta 1958 se je v Gaffneyju v ameriški zvezni državi Južna Karolina rodila ameriška igralka in manekenka Andie MacDowell.

Potem ko so jo predstavniki manekenske agencije Elite odkrili v nočnem klubu, v katerem je organizirala modno revijo, se je klasična "južnjaška lepotica" začela pojavljati v tiskanih in tv-oglasih kozmetičnega podjetja L'Oreal, za katerega dela še danes. Potem ko je nastopila v več tv-oglasih za Calvina Kleina, je pritegnila pozornost filmarjev in leta 1984 dobila prvo vlogo v filmu Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes. Leta 1985 je imela manjšo vlogo v filmu St. Elmo's Fire, a njena filmska kariera se je nato na videz ustavila.

Štiri leta kasneje pa je MacDowellova prišla na zeleno vejo. Režiser Steven Soderbergh ji je namenil vlogo v uspešnici Seks, laži in videotrakovi in nastop ji je prinesel več nominacij za igralske nagrade, pa tudi glavne vloge v filmih Zelena Karta, Kratki Rezi, Neskončen dan, Štiri poroke in pogreb ...

1943 je umrl slovenski impresionistični slikar Rihard Jakopič. Posebnega mesta na umetniškem prizorišču si ne zasluži le kot izjemen slikar, pač pa tudi kot mož, ki si je prizadeval umetnost vpeti v širši družbeni okvir. Bil je med prvimi pobudniki za ustanovitev Narodne galerije. Kasneje je vodil slikarsko šolo, po dolgotrajnih neuspešnih prizadevanjih za vzpostavitev sodobnega razstavnega prostora pri mestnih oblasteh pa je v Tivoliju na lastne stroške postavil prvo stalno umetnostno razstavišče.

1555 se je rodil italijanski slikar Ludovico Carracci.

1699 je umrl Jean Racine, ki predstavlja vrh francoske klasicistične dramatike. V svojih delih prikazuje spor med voljo in strastjo znotraj enega junaka, pri čemer strast največkrat tragično premaga razum.

1720 je umrl francoski pisatelj Antoine Hamilton.

1731 je umrl angleški pisatelj Daniel Defoe.

1775 je umrl ameriški ilustrator Alexander Anderson.

1816 se je v Thorntonu v Yorkshiru rodila angleška pisateljica Charlotte Bronte. Njeni najbolj znana romana sta Sirota iz Lowooda in Villette.

1872 so v Ljubljani na pobudo Davorina Trstenjaka in 52 prijavljenih pod vodstvom Josipa Vošnjaka ustanovili Društvo slovenskih pisateljev. Davorin Trstenjak je postal prvi predsednik. Zaradi nasprotij med mlado- in staroslovenci je društvo kmalu zamrlo, obnavljati pa so ga začeli leta 1885.

1910 je umrl ameriški pisatelj Mark Twain, katerega pravo ime je bilo Samuel Langhorne Clemens. Zaslovel je s svojimi humorističnimi potopisnimi zgodbami.

1910 so v Ljubljani postavili Bernekerjev spomenik Primožu Trubarju.

1912 se je rodil francoski filmski režiser Marcel Camus.

1915 se je rodil ameriški filmski igralec mehiškega rodu Antonio Rudolfo Oaxaca Quinn, bolj znan kot Anthony Quinn.

1922 se je rodil brazilski dramatik Aluísio Jorge Andrade Franco.

1924 je umrla italijanska igralka Eleonora Duse.

1927 se je rodil angleški igralec Gerald Flood.

1930 se je rodila italijanska igralka Silvana Mangano.

1947 je v Ljubljani umrl slovenski gledališki igralec Anton Danilo Cerar. Z učinkovito tipizacijo karakternih likov in ostrim imitatorskim darom je bil zelo priljubljen med gledalci.

1951 se je rodil ameriški igralec in voditelj pogovornih oddaj Tony Danza.

Na desni si oglejte videospot za pesem Lullaby skupine The Cure.
1959 se je rodil angleški glasbenik, pevec, član skupine The Cure in pisec besedil Robert Smith.

1963 se je rodil kanadski igralec Roy Dupuis.

1970 se je rodila ameriška igralka, komedijantka in pisateljica Nicole Sullivan.

1977 je umrl ameriški igralec in komik Gummo Marx.

1991 je umrl avstrijski violinist in dirigent Willi Boskovsky.

2003 je umrla ameriška pevka in pianistka Nina Simone.