Billy Wilder z zlatim medvedom za življenjsko delo. Foto: EPA
Billy Wilder z zlatim medvedom za življenjsko delo. Foto: EPA
Erich Maria Remarque je ustvaril strašljiv portret 1. svetovne vojne.
Meryl Streep se lahko pohvali z vrsto filmskih nagrad. Foto: EPA
Prizor iz filma Čarovnik iz Oza
Judy Garland na nepozabnem romanju v deželo Oz.

Režiral je filme Sabrina, Sedem let skomin, Bulevar somraka, Nekateri so za vroče, Apartma, Sladka Irma, Zasebno življenje Sherlocka Holmesa, Fedora in mnoge druge.

Čeprav je zaslovel kot režiser, je Wilder k filmu pristopil kot scenarist. V Hollywood je prispel leta 1933, prvi uspeh pa je doživel leta 1939. Tedaj je na spored prišla romantična komedija Ninočka. Veliko uspešnico je režiral nemški režiser Ernst Lubitsch, v glavni vlogi je zablestela Greta Garbo, Wilder pa se je izkazal kot eden izmed štirih scenaristov. Pod scenarij so se podpisali še Melchior Lengyel, Charles Brackett in Walter Reisch.

431 je umrl rimski pesnik Pontius Meropius Anicius Paulinus.

1846 je Belgijec Adolphe Sax patentiral saksofon.

1856 se je v Norfolku rodil angleški pisatelj sir Henry Rider Haggard. Pisal je znanstvenofantastične, zgodovinske in pustolovske romane, med njimi Rudniki kralja Salamona. Umrl je 14. maja 1925 v Londonu.

1898 se je v Osnabrücku rodil nemški antimilitaristični pisatelj Erich Maria Remarque. Pisal je romane v napetem reportažnem slogi. Znana so dela Na zahodu nič novega, Noč v Lizboni in Slavolok zmage. Roman Na zahodu nič novega je zgodba o brezsmiselnosti vojne. Gimnazijci se znajdejo v jarkih na zahodni fronti med prvo svetovno vojno.

Skozi roman postopoma upada njihovo število, njihova volja in njihovo upanje. Na začetku je še prisotna njihova jeza na državo, ki se gre take neumnosti, na učitelje, ki jih niso naučili ničesar, potem pa se spremenijo v stroje, ki se brez volje podrejajo ukazom za vse bolj brezupne napade. Pozabijo, da obstaja še kaj drugega kot vojna, izmikanje granatam in iskanje hrane. Erich Maria Remarque je umrl leta 1970.

1936 se je rodil ameriški glasbenik in igralec Kris Kristofferson.

1949 se je rodila ameriška filmska igralka Mary Louise "Meryl" Streep. Med njene najbolj znane vloge sodijo tiste v filmih Kramer proti Kramerju, Najini mostovi, Sofijin izbor, Moja Afrika, Lovec na jelene. Doslej je dvakrat prejela oskarja.

1987 je umrl filmski igralec in plesalec Fred Astaire. V filmih je začel igrati že zelo zgodaj, toda le epizodno in neopazno, brez enega samega dialoga, prvo pravo vlogo pa je dobil šele pri štiriintridesetih, v Dancing Lady (1933). Toda potem je ustvaril svoj slog, svojo eleganco, svoj popolni svet. Ne le da je ustvaril vtis, da je bil film ustvarjen za ples, ampak je ustvaril tudi vtis, da je bil film ustvarjen zanj. V svojih plesnih kreacijah sta bila nepozabna z Ginger Rogers.

1969 je umrla ameriška filmska igralka Frances Ethel Gumm, bolj znana kot Judy Garland. Poleg igralske kariere je bila znana tudi kot pevka in plesalka. Najbolj znana je po svojih vlogah v muzikalih. V svetu zabavništva se je znašla že kot otrok, saj je skupaj s svojimi sestrami nastopala v točki, znani kot Gumm Sisters (Gummove sestre), v potujočem gledališču, ki ga je vodil njen oče.